ISTILAH YANG ANDA PERLU TAHU BERKAITAN CRYPTO CURRENCY

ISTILAH YANG ANDA PERLU TAHU BERKAITAN CRYPTO CURRENCY

  1. Apa itu Crypto Currency?
  2. Apa itu Crypto Asset?
  3. Apa itu Wallet Digital ?
  4. Apa itu Wallet Luno ?
  5. Apa itu BlockChain ?
  6. Apa itu Wallet Address?
  7. Apa itu Mining ?PENJELASAN:

1- Crypto Currency?Adalah Matawang Maya yg tidak boleh disentuh tetapi bernilai setaraf Matawang Fizikal. Ianya terdapat lebih dari 700++ jenis Matawang Maya.

2-Crypto-asset ?Asset digital yang nilainya 1:1 dengan nilai asset fizikal, direkod dalam blockchain dan menpunyai ciri2 keselamatan sama dengan cryptocurrency, cuma bezanya nilai crypto asset disandarkan pada nilai asset fizikal.

3-Wallet Digital?Adalah wallet elektronik atau akaun berbentuk aplikasi atau website bg menyimpan & bg memudahkn segala urusan transaksi Matawang Maya.

4-Luno? Adalah salah satu wallet digital bg menyimpan Bitcoin, urusan transaksi & mencairkn Bitcoin atau tukarkn menjadi Wang Fizikal ke Bank Tempatan Malaysia.

5-Wallet Address? Adalah seperti Nombor Akaun Bank tetapi ianya tersangat panjang. Ianya digunakn utk urusan traksaksi keluar masuk matawang maya

6-BlockChain? Adalah salah satu wallet digital bg menyimpan Bitcoin & urusan transaksi keluar masuk. BlockChain adalah satu satunya wallet digital yg byk digunakn oleh pemilik Bitcoin di seluruh dunia.Selain itu Blockchain merupakan sistem lejar elektronik awam yg bertindak menyimpan data penguna dan merekod transaksi matawang maya..Ia juga badan khas yg bertindak bagi mengesahkan ketulenan matawang digital sebelum mengesahkan setiap transaksi.Senang cakap blockchain ni ibarat Bank pusat bagi semua matawang digital.7-Apa itu Mining? Bitcoin Mining adalah proses kerja verification oleh semua network komputer di seluruh dunia untuk pengesahan transaksi. Komputer yang banyak membuat kerja verified akan di beri ganjaran berupa blok bitcoin. Contohnya A nak transfer 1 bitcoin ke B , seluruh komputer bitcoin network akan mengesahkan transaksi tersebut. Apabila cukup 51% komputer di seluruh dunia sahkan barulah transaksi itu berjaya dan blok bitcoin akan dianugerahkan ke komputer yang banyak buat verified.

Baca >>  PELAJAR KOLEJ MATI KEMURUNGAN SELEPAS KERUGIAN TERUK PELABURAN MATAWANG CRYPTO

admin
01/12/17

Translate »