KENALI PERSONALITI ANDA SEBAGAI TRADER | JOM BONGKAR!

Print Friendly, PDF & Email

Dagangan boleh dilakukan merentasi beberapa jangka masa yang berbeza, jadi adalah penting untuk bertanya kepada diri sendiri soalan ini: apakah jenis peniaga saya? Adakah saya seorang peniaga intraday, seorang peniaga swing, atau seorang peniaga jangka panjang(position trader)?

Setiap gaya dagangan adalah berbeza sepenuhnya dari segi jangka masa yang terlibat dalam memegang sesuatu posisi dagangan. Sesetengah peniaga intraday ingin memastikan bahawa mereka telah membuka dan menutup kedudukan mereka dalam masa sehari. Sebaliknya, peniaga swing boleh memegang posisi entry mereka selama beberapa minggu, manakala peniaga jangka panjang pula boleh memegang dagangan mereka selama berbulan-bulan dan bahkan bertahun-tahun. Jadi, peniaga jenis apakah anda?

Mengenali personaliti diri adalah topik penting dalam membership premium pullback –sertai hari ini!

Artikel ini akan membantu anda mengenal pasti beberapa ciri utama setiap pedagang untuk membantu anda menilai jenis perdagangan yang paling sesuai dengan personaliti, ketersediaan dan sumber anda.

Pedagang/peniaga Intraday

Peniaga harian atau intraday adalah jenis peniaga yang paling aktif. Walaupun dibuka dua puluh empat jam sehari, pasaran FX dibahagikan kepada tiga sesi utama: sesi Asia, Eropah dan Amerika. Setiap daripada ini mempunyai ciri-ciri tersendiri yang menjadi penting dari segi perdagangan intraday. Isu yang paling jelas ialah sesi Asia cenderung mempunyai julat yang lebih sempit berbanding sesi Amerika dan Eropah; Walau bagaimanapun, terdapat nuansa lain yang kurang jelas juga.

Pertindihan masa berlaku apabila pedagang Eropah pergi makan tengah hari ketika rakan sejawatan mereka dari Amerika tiba di meja, mereka boleh melihat kedudukan petak dan pergerakan lebih awal bertukar menjadi reda sementara. Masa terbaik untuk tersedia untuk dagangan harian adalah semasa sesi London dan AS bertindih.

Baca >>  TRADING MULTI-TIMEFRAME UNTUK PERFECT ENTRY

Jadi, secara idealnya, itu ialah hari bekerja dari 0800 GMT hingga 1700 GMT. Zon waktu yang anda tinggali mungkin menjejaskan ketersediaan anda untuk berdagang sesi ini.

Peniaga harian perlu berhati-hati mengikuti berita tergempar. Jadi, idealnya, anda memerlukan akses kepada suapan berita dan anda perlu menggunakan perkhidmatan suapan data seperti Ran squawk atau Livesquawk yang menyiarkan data penting dan maklumat yang menggerakkan pasaran. Ini adalah kos yang harus diambil kira dalam perniagaan anda.

Anda juga perlu tersedia semasa waktu pasaran utama, jadi ini adalah pekerjaan sepenuh masa dan tidak sesuai dengan seseorang yang bekerja sepenuh masa di tempat lain. Peniaga harian akan menggunakan hentian ketat kira-kira 35-50% daripada Julat Sebenar Purata dan melihat kepada sasaran yang boleh dicapai dalam masa satu hari sahaja.

Swing Trader

Pedagang swing biasanya mengadakan dagangan selama beberapa hari hingga beberapa minggu. Dagangan swing bermakna anda perlu mengikuti dengan teliti bersama-sama isu asas yang mempengaruhi bank pusat.

Apakah dasar monetari terkini daripada bank pusat utama? Bilakah penyata kadar seterusnya? Apakah jangkaan pasaran mengenai titik data terkini? Pedagang swing mengetahui pemacu pasaran yang lebih luas, mempunyai perhentian yang lebih besar daripada peniaga intraday, dan mencari pergerakan yang lebih besar.

Jadi, ini sesuai dengan seseorang yang gemar penyelidikan dan boleh menjadi ideal untuk seseorang yang ingin menggabungkan pekerjaan sepenuh masa dengan perdagangan. Komponen kritikal akan melibatkan pembacaan analisis dan laporan pasaran untuk memahami pemacu kritikal dan kebimbangan bagi setiap bank pusat.

Position trading

Pedagang posisi jangka panjang boleh memegang sesuatu posisi entry selama berbulan-bulan dan bahkan bertahun-tahun. Pedagang ini akan membangunkan tinjauan konstruktif untuk panduan masa hadapan matawang bank pusat. Perhentian mereka akan menjadi ratusan pips dan mereka juga akan menyasarkan ratusan pips sebagai matlamat keuntungan.

Baca >>  STRATEGI INTRADAY MENGGUNAKAN MARKING SNR

Pedagang ini akan menapis sebahagian besar ‘noise’ jangka pendek pasaran dan hanya mengambil gambaran makro yang lebih luas. Seperti peniaga swing, penyelidikan jangka panjang akan membentuk komponen utama kepada pedagang ini dengan masa yang banyak dihabiskan untuk memastikan prospek asas diteruskan ke arah perdagangan yang diingini. Ini akan sesuai dengan seseorang yang mempunyai ketersediaan terhad untuk dagangan aktif, tetapi boleh menyelidik prospek bank pusat dan gembira untuk menunggu berbulan-bulan dan bertahun-tahun untuk posisi yang mereka dagangkan.

Kenapa harus memilih?

Jenis peniaga yang tidak punyai matlamat tetap ialah seseorang yang akan berdagang secara berubah-ubah cara. Bahaya pendekatan cara ini ialah kekeliruan, terutamanya jika anda cuba mengekalkan tiga skala masa(Asia, Eropah dan Amerika) yang berbeza di kepala anda.

Sebagai contoh, anda mempunyai satu perdagangan intraday terbuka dan satu perdagangan swing terbuka. Dalam situasi ini, mungkin tergoda untuk campur tangan dengan perdagangan swing terbuka anda kerana berita yang anda dengar di squawk menyebabkan anda bertindak balas dengan terlalu cepat.

Untuk mengatasi masalah ini, sesetengah pedagang akan mempunyai akaun yang berbeza untuk setiap pendekatan untuk membantu mengelakkan kekeliruan dengan berbilang kedudukan terbuka. Ini boleh memastikan anda tidak bertindak balas terlalu cepat terhadap kekecohan semasa anda terperangkap dalam drama harian semula jadi pasaran.

Dengan cara ini, tiada lagi masalah kebingungan buat anda.

ADMIN
02/03/22

credit: cnbc, hycm & seekpng

Text-+=
Translate »