Market Review 09 November 2015

Berikut analisa 6 major pair 09 november 2015:

Untuk analisa terdahulu sila klik sini > https://pullbackforextrading.com/?p=3720

AUDUSD REVIEW
Masih dalam sell trend dan minggu ini dijangka akan terus membuat penurunan dan mencabar historical support area 0.6939 dan 0.6910. Opening candle pada minggu kedua selepas minggu NFP minggu lepas dilihat seakan hanya retest broken support 0.7066 sahaja. Jika price terus berlaku rejection, ia akan terus turun lagi.. Jika berlaku reversal naik maka semua sell trade wajar ditutup(closed).

AUDUSDWeekly AUDUSDDaily

NZDUSD REVIEW
Minggu lepas NZDUSD closed sebagai bearish engulfing petanda bahawa kekuatan price lebih kepada downtrend market atau bearish trend. Ia sekaligus ‘whipe-out’ buy signal dari pada pin bar pattern pada minggu sebelumnya. Kekuatan price lebih kepada sell dan fokus untuk minggu ini juga seharusnya adalah sell.. Sama seperti audusd, jika berlakunya reversal, maka kesemua sell trade wajib untuk ditutup(close trade).

NZDUSDWeekly NZDUSDDaily

EURUSD REVIEW
EURUSD pada minggu lepas close sebagai bearish trend berdasarkan candle weekly yang berada dalam pattern bearish engulfing. Kriteria lain yang diperhatikan sini adalah crossover antara 2 EMA petanda bahawa trend adalah lebih kepada turun. Opening price pada minggu ini pula kelihatan hanya retest pada broken support minggu lepas iaitu pada price 1.0811 dan kemungkinan besar akan meneruskan penurunan ke 1.0521.

EURUSDWeekly EURUSDDaily

GBPUSD REVIEW
GBPUSD close sebagai bearish engulfing seperti-mana major pair yang lain dan kekal dalam bearish momentum apabila break area key support 1.5106 dan masih berada di bawah paras itu pada hari ini Kemungkinan besar price akan terus turun selagi kekal di bawah paras ini(1.5106).

GBPUSDWeekly GBPUSDDaily

GBPJPY REVIEW
GBPJPY pada minggu lepas hampir-hampir close sebagai doji(neutral market) dan hari ini(isnin) pada open candle pada daily timeframe, kelihatan candle daily pada jumaat lepas closed sebagai bullish pin bar. Price segera naik pada sepanjang hari ini dan hampir menuju ke area resistance 187.700. Ini petanda bahawa fakey bar minggu sebelumnya masih valid. Berdasarkan keadaan ini saya percaya yen akan terus melemah berdasarkan USDJPY yang semakin mengukuh kerana sentiment rate hike pada disember nanti.

Baca >>  Analisa Teknikal GBPUSD

GBPJPYWeekly GBPJPYDaily

 BACA LAGI :panduan teknikal analisis EMA dan key level S&R 

USDJPY REVIEW
USDJPY mengukuh pada minggu NFP lepas dan dijangka akan terus mengukuh kerana sentiment positif mengenai kenaikan kadar interest pada disember nanti. Saya masih kekal untuk buy USDJPY berdasarkan sentiment ini dan bakal menutup posisi pada sekitar 125.26 atau 125.86.

USDJPYWeekly USDJPYDaily

 

Ingin trading pada modal percuma? Dapatkan modal percuma dari FBS! Klik banner di bawah untuk claim bonus anda hari ini.

164c9f8af9929192579c7072ef2c26e6

Semoga perkongsian ini akan memberi manfaat kepada anda. Jangan lupa kongsikan bersama rakan-rakan anda!

Sekian terima kasih!

-admin.

credit : panduan teknikal analisis EMA dan key level S&R 

Translate »