PADAH TERIMA GAJI DALAM BITCOIN – BINTANG NFL INI RUGI 61 PERATUS GAJINYA | BITCOIN SEDANG JATUH MENJUNAM

Keputusan bintang NFL Odell Beckham Jr. (OBJ) untuk mengambil gaji $750,000 dalam Bitcoin (BTC) nampaknya telah merugikannya kerana kejatuhan pasaran berlaku selepas dia menandatangani perjanjian itu. Disebabkan oleh kepelbagaian undang-undang cukai mata wang kripto dan harga semasa, OBJ dianggarkan oleh sesetengah pihak telah kerugian 61% daripada yang sepatutnya beliau terima.

Kerugian itu telah menyerlahkan komplikasi cukai daripada menerima gaji atau hasil pendapatan dalam mata wang kripto, kerana pelabur kripto perlu membayar cukai ke atas jumlah berdasarkan nilai semasa ia diterima, bukan nilai semasanya ketika mereka menyerahkan penyata cukai mereka.

Pada 12 November tahun lalu, OBJ menandatangani perjanjian setahun dengan Los Angeles Rams bernilai $750,000. Dalam siaran Twitter promosi yang bekerjasama dengan CashApp, OBJ mengumumkan bahawa dia akan menerima 100% daripada $750,000 gaji tahunannya dalam Bitcoin.

Pada masa itu, Bitcoin memecah paras tertinggi sepanjang masa sekitar $69,044, dan hanya dua hari sebelum itu, OBJ telah menandatangani perjanjian Rams. Malangnya untuk OBJ, Bitcoin kini turun 46% daripada paras tertinggi itu, yang kini bernilai $36,972.

Menurut penganalisis perniagaan sukan dan pengeluar eksekutif kanan untuk Rangkaian Tindakan Darren Rovell, keputusan OBJ untuk mengambil gaji penuhnya dalam Bitcoin mungkin bukan idea yang paling tepat.

Rovell menyatakan bahawa keseluruhan gaji OBJ kini hanya bernilai $413,000 berbanding $750,000 asal.

Setelah kedua-dua cukai Persekutuan dan Negeri diambil kira, pada kadar terkumpul 50.3%, Odell hanya akan memperoleh $35,000 dalam tempoh dua setengah bulan yang lalu, yang bersamaan dengan hanya 1 BTC. Ini jauh berbeza daripada $90,000 yang akan diterimanya jika dia mengambil gajinya secara fiat.

Masalah cukai pendapatan

Ini bukan kali pertama aset kripto telah menyebabkan percanggahan cukai yang besar, dan apabila penerimaan kripto terus berkembang di peringkat antarabangsa, ia pastinya bukan yang terakhir. Semasa “musim sejuk crypto,” terdapat banyak kisah pengguna yang menghadapi bil cukai yang besar disebabkan oleh harga aset semasa mereka menerimanya bukannya harga semasa yang jatuh nilai selepas mereka menerimanya.

Baca Lagi  TIPS TRADING SANTAI DAN PROFITABLE - LUPAKAN MENJADI FTT

Walaupun peraturan berbeza-beza, adalah perkara biasa bagi organisasi percukaian untuk menghendaki nilai aset crypto diisytiharkan sebaik sahaja ia diterima. Ini menyebabkan pelabur terbuka kepada bil cukai yang besar jika nilai aset crypto mereka jatuh dalam nilai antara masa pembelian dan akhirnya pulangan pulangan cukai mereka.

Pada 2019, Adrian Forza, pengarah Crypto Tax Australia, memberitahu penerbitan tempatan Micky kisah seorang pelabur crypto Australia yang terpaksa membayar hampir lima kali ganda nilai syiling kriptonya(cypto coin) dalam cukai.

Forza terus mengatakan bahawa isu terbesar dengan percukaian mata wang kripto tidak semestinya disebabkan oleh undang-undang itu sendiri, tetapi kebanyakan isu yang timbul daripada kurangnya pemahaman undang-undang cukai dalam kalangan peminat crypto.

“Kajian demografi menunjukan kebanyakannya adalah lelaki berumur 25 hingga 40 tahun, sesetengahnya mungkin tidak pernah melabur dalam pasaran saham ataupun berjumpa akauntan sebelum ini,” katanya.

ADMIN
26/01/22

Sumber: Cointelegraph