Segala yang anda perlu tahu mengenai BREXIT

Print Friendly, PDF & Email

Mengenai BREXIT: apa yang perlu anda tahu?

via Bloomberg

1. Apa yang sedang berlaku?

Sebuah referendum akan dijalankan hari ini (Khamis,23 Jun) untuk menentukan samada Britain akan kekal atau tidak di dalam Kesatuan Eropah (Baca EU).

Nota kaki: apa itu referendum? referendum adalah sebuah undian bercorak YA atau TIDAK. Pihak yang dapat lebih 50% undian adalah pemenang.

2. Kenapa tiba-tiba ada referendum ini?

Ianya bukan berlaku secara tiba-tiba, selepas memenangi PRU 2015, Perdana menteri David Cameron telah berjanji akan mengadakan referendum ini akibat desakan dari MP parti beliau sendiri, mereka berpendapat bahawa sejak berada di dalam EU, Britain tidak lagi berkuasa untuk membuat pilihan sendiri, EU juga sudah banyak berubah dan kini orang Britain sudah dikawal sepenuhnya.

BACA : TEKNIK HEDGING BREXIT

3. Apa itu Brexit?

shutterstock_296698814-Kopie-1200x675

Hasil dari gabungan UK keluar dari EU.

BRitish EXIT = BREXIT

4. Siapa yang boleh mengundi?

Warga Britain, Ireland, rakyat Komenwel yang tinggal di UK dan juga warga UK yang tinggal di luar UK yang telah berdaftar dengan suruhanjaya pilihanraya UK sejak 15 tahun kebelakang.

5. Pihak yang mahu UK untuk KELUAR dari EU?

a. Warga Britain 50/50 berdasarkan dari tinjaun pendapat awam yang terbaru.
b. Parti Bebas UK(Baca UKIP)
c. Separuh MP dari Parti Konservertif(Parti David Cameron) termasuk 5 menteri kabinet
d. Beberapa wakil Parti Buruh dan DUP.

6. Argumen- Argumen Pihak KELUAR dari EU:

Ckpqf4pXIAEu4oP

a. Britain dipegang ‘telur’nya oleh EU.
b. Banyak perniagaan dikenakan peraturan dan keahlian yang mengenakan bayaran berbilion pound kepada rakyat Britain (“red tape”).
c. Mahukan Britain berkuasa kembali terhadap sempadannya.
d. Mengurangkan kemasukkan orang luar masuk dan berkerja di UK, kerana prinsip EU ialah “free movement” di mana jika anda dari negara EU, anda tak perlukan visa untuk menetap di negara EU yang lain.
e. Menentang idea “United States of Europe”.

Baca >>  FOKUS UTAMA BULAN SEPTEMBER

7. Pihak yang mahu UK KEKAL dalam EU?

a. Warga Britain 50/50 berdasarkan dari tinjaun pendapat awam yang terbaru.
b. Perdana menteri David Cameron
c. Parti Konservitif (baki)
d. Parti Buruh, SNP, Plaid Cymru dan Lib Dems
e. Barrack Obama
f. Negara-negara EU sendiri seperti Perancis dan Germany

8. Argumen- Argumen Pihak KEKAL dalam EU:

a. Britain telah memperolehi pelbagai kebaikan dari keahlian EU.
b. Aktiviti jual beli yang mudah merentasi negara EU
c. Kemasukkan imigran muda dari EU membantu Britian dari segi ekonomi dan kestabilan negara dan merupakan peyumbang besar hasil cukai yang digunakan untuk perkhidmatan awam.
d. Status Britain sebagai sebuah negara besar akan hilang jika meninggalkan EU.
e. Bersatu di bawah 28 negara lebih kuat dari bersendirian.

9. Kesan keluar atau kekal Brexit ni?

a. Bisnes besar mudah untuk melakukan perniagaan di dalam EU, mudah untuk mereka mengerakkan sumber yakni wang, orang dan juga produk mereka ke serata dunia, jika kekal.
b. Bisnes tradisional/kecil serderhana lebih senang untuk berniaga/bergerak dengan satu kepala daripada 28 negara (baca:kepala),jika keluar.
c. Bisnes kecil sederhana akan lebih menguntungkan daripada langkah “cut the red tape”, jika keluar.
d. Bisnes hartanah akan merosot jika keluar. Bagi pelabur hartanah ini merisaukan mereka. tetapi bagi pembeli rumah sebenar ini berita baik bagi mereka.
e. Saham dan matawang pound akan “rally” jika Britain kekal, manakala sebaliknya akan berlaku jika keluar.
f. Universiti-universiti top di UK akan kekal mendapat dana penyelidikan, pelajar dan juga tenaga pengajar dari Eropah jika kekal dan sebaliknya akan berlaku jika keluar.
g. Kerajaan Britain dapat mejimatkan dana bantuan kepada pelajar asing jika keluar.
h. Program tajaan Erasmus Mundus tidak lagi dapat diakses oleh warga UK jika keluar(15 ribu pelajar UK mendapat bantuan dari negara EU sejak ’13-“14).

Baca >>  Maksud Hawkish dan Dovish dan apa yang anda perlu buat

10. Jadi mana yang bagus? Keluar atau Kekal?

eu-referendum-explained

Bergantung daripada sisi mana anda analisis isu ini. Keluar dari EU adalah satu langkah gergasi yang dianggap lebih besar dari pilihanraya. Soalan yang perlu/sepatutnya ditanya:

Adakah langkah ini akan memerdekakan Britain atau menghantarnya ke sebuah neraka kegagalan ekonomi?

Nota kaki : boleh rujuk link ini untuk perbandingan argumen kekal atau keluar keatas smua isu2 berbangkit:http://www.bbc.com/news/uk-politics-32793642

11. Apa kena mengena dengan saya?

Walaupun Brexit kelihatan hanya akan memberi impak besar kepada ekonomi UK, ianya juga boleh menjadi titik mula untuk sebuah gelombang kegawatan ekonomi di seluruh dunia terutamanya US (UK adalah trading partner ke-7 terbesar US), untuk pengetahuan anda Yellen telah menangguhkan kenaikan “interest rate” untuk mengelakkan kesan lebih besar (systemic risk) jika ianya benar benar berlaku.

Jika benar ianya akan memberi impak ekonomi kepada US..tidak perlu masa yang lama untuk ia singgah ke sempadan KLSE..eh KL..🙂

Nota kaki: Siapa Yellen? Yellen adalah chairperson utk FED..ala2 Zeti utk BNM tapi version US.

PENULIS ASAL : KHAIRUL AZRI

© Copyright 2012-2021 – PULLBACK FOREX TRADING | Risk Disclaimer – Trading foreign exchange on margin carries a high level of risk, and may not be suitable for all investors. Past performance is not indicative of future results. The high degree of leverage can work against you as well as for you. Before deciding to invest in foreign exchange you should carefully consider your investment objectives, level of experience, and risk appetite. The possibility exists that you could sustain a loss of some or all of your initial investment and therefore you should not invest money that you cannot afford to lose. You should be aware of all the risks associated with foreign exchange trading, and seek advice from an independent financial advisor if you have any doubts.
Aileron Theme by ThemeCot Powered by WordPress
Translate »
error: ©2012-2021 | Hakcipta terpelihara. Penerbitan semula untuk penjualan tanpa kebenaran adalah salah di sisi undang-undang.