White label forex broker. Truth & Myths

White label forex broker. Truth & Myths.

Berikut adalah perkongsian dari Lukpayat atau nama sebenar beliau Encik Tarmizee abd Hamid, merupakan CEO kepada Broker Mocaz Financial ltd. Beliau menulis panjang lebar mengenai broker white label di facebook wall beliau. Jom kita ikuti perkongsian tersebut.

“For educational purposes only.

????WHITE LABELS ARE CHEAP????

Truth is yes, memang murah untuk setup WL even ada yg free setup.. Ada yg bayar ansuran. Tp sebenarnya ada byk WL yg guna full package dimana setup WL umpama full brokerage.
Beberapa jenis WL adalah umpama sperti berikut.

1. sewa restoren fully furnished. Siap menu dan pekerja skali. Tukar signage je dan kaler shj. Yg ni semua operation.. Risk management.. Account type. Leverage.. Sume main label yg handle. Deposit margin 100% ke main label. WL cuma focus marketing. WL mungkin dapat offer profit sharing dari clients margin loss jika main label buat matket making. Ada agreemnt transparency dalam kaedah ni. Ini paling murah atau percuma. Umpama MASTER IB shj. Payment gateway, landing page, client cabinet semua Mainnlabel sediakan.

2. Sewa restoren furnished tp menu buat sendiri. WL yg ni ada semi control utk product dia. Boleh create jenis account sendiri tetapi tertakluk pada leverage dan margin deposit kat pool account pada main label. Yg ni BOOK A only dan ML (main label) akan berfungsi seperti bridge shj passing order tu bigger prime broker. Cost range dari 5k to 7k usd.
Landing page, payment gateway MainLabel sediakan. Perlu byr cost mt4 dan volume commission pada main label.

3. Sewa restoren kosong. Semua design.. Product.. Menu semua tenant yg buat sendiri. WL yg ni adalah umpama full brokerage dengan kadar yg sangat jimat. Tak perlu sewa server. Tak perlu risau security from hacking dan DDOS. Tak perlu risau cari feed sebab semua disediakan oleh ML. Banking.. Payment gateway semua dibuat sendiri oleh WL dgn guidance ML. WL boleh buat BBOOK dan ABOOK sendiri. Risk management sendiri dan boleh bg bonus high leverage dan sebagai nya. Walaupun jimat.. WL kena sediakan web sendiri.. Hosting utk client cabinet sendiri.. WL perlu parking sejumlah margin yg agak besar pada mainlabel utk booking client yg routed to LP. Kebanyakan WL yg ada dipasaran skrg adalah berkaedah seperti ini. Kos anggaran adalah 7k to 12k utk mt4 dan backoffice serta sejumlah margin utk kegunaan BOOK A.

????WHITE LABELS ARE MARKET MAKERS????

Yes and NO.
REFER atas. Jika guna jenis 1 & 2 adalah STP. Cuma bergantung pada Main Label utk masuk BOOK A atau B. WL cuma aware on the booking ni utk option 1 bila ada kickback atau profitsharing dari MAIN label.

Option 3 boleh jd book A atau book b.
Juga hybrid.

?WHITE LABELS ARE SCAMMERS?

Ini salah sbb nila setitik rosak sirap sebelanga.
Ada segelintir yg guna mt4 utk MLM PONZI forex., ponzi Gold.. Ponzi commodities.

Juga ada yg guna WL utk mengelirukn investor dengan cara trade dummy live accout juta juta atau ratusan ribu dgn profit yg menjulang kelangit. Trade duit dummy mmg profit la kn sbb xde emosi. Bilo loss create baru.. Investor tgk terlopong meleleh profit yg menghijau… Mereka guna WL utk scam kerana kos rendah dan boleh hit n run.

??WHITE LABELS ARE EASY TO SETUP??

Mmg senang. Ada template dan preset configuration.
Cuma perlu buka offshore company. Then sewa mt4 dari main label. Beli template website n copy paste content. Within 1 month siap.

????WHITE LABELS DONT LAST LONG????

Some last long enough to become full brokerage with mt4 license. Upgraded dr whitelabel jd main label. Even some jd LP.

Banyak jugak yg terkandas. Actually..

Everything seems easy until u get the MT4 in ur hand and mula pikir nk byr monthly commitment.. Kurang2 3k usd monthly EXCLUDE volume commission.
Cabaran nya…
HOW TO POSITION YOUR BROKER IN THE SATURATED MARKET?

Paling mudah.. Bg gula gula
Account type seperti ECN STP leverage 1000 2000 siap bonus support margin. (BESOR MANA BUFFER DIA KAT LP TAKTAU LE.)

Maka berpusu pusulah newbie oldbie deposit nk belasah bonus fullmargin.

Masuk bulan ke 3 ke 4 broker da goyang x mampu bayar.
Sebab dah kena penangan tradebalance.

Depo masuk 200k withdraw kluar 400k.

Koyak. Cashflow fail. Mt4 x berbayar. Commission tak berbayar.. Affiliate x berbayar.
Apatah lagi profit..

Maka MT4 pon terpadam.. Sebab x bayar. Website ilang. Client gigit jari.

Owner pegi provider lain plak.
Repeat benda sama. Rinse and repeat..
Kerana kosnya rendah.
Ini yg merosakan nama WHITELABEL.

Kalau broker tu volume dah billions.. Da bertahun in d market.. Kita leh logikkan they hv huge fund parked kat LP. Itu marketing dorng and very unlikely they would fail. Tp kita juga must learned from IRONFX incident where the BONUS itself backfired.

Kalau baru mula whitelabel and offering insane bonus and leverage ribu ribu.. Adakah WL tersebut funded by vincent tan? Atau robert kwok?

Possibility adalah WL tersebut adalah option 2 yg mana mereka follow mainlabel.

Kalau betul STP.. 2-3 taon pertama btoker tarak umtung manyak bang. Running red in accounting.

Skang nk beli server license MT4 MT5 Sangat rumit. Dan sangat mahal. Lebih 100k usd. Imagine kena sewa data center.. High spec server.. Proxyserver.. Cloudflare.. Database license.. Risk management software…
Then staffing..Office.. Marketing cost. Taxation..

Then wajib ada bank acct.
All over the world even offshore skrng x accept fx broker as client. Unless dah berlesen.

So.. WHITE LABEL IS THE ONLY WAY.
White LABEL x salah.
The people yg manage the WL tu yg salah.
It must comes with the right attitude. Integrity. Character dan Akhlak beserta nwaitu yg murni.

Majority broker start up with WL setup.
Macam trading gak.. Manage broker is managing a business. Cash flow.. Risk management.
Kalau trade pon kelaut.. Jgn ingat jd broker leh recover.

saya sangat encourage our people yg ingin start WL. saya personally boleh bg tips dr sekelumit pengalamanyg juga bermula juga dari WL. kita sama2 naikkn martabat forex industry biar pemerintah nmpak potensi dan benefit financial market ni.
kita sama2 bersaing sehat utk kemajuan bersama..

insyaAllah

Dipetik dari fb Tuan Mizee Ab Hamid

Comments