Memahami Apa Itu BOND

Bon -Anda mungkin pernah mendengar banyak tentang bon, tetapi mungkin belum tahu sepenuhnya mengenai apa itu bon ini sebenarnya. Bon boleh menjadi sukar untuk difahami pada mulanya, jadi artikel ini direka bentuk sebagai pengenalan untuk membantu anda memahami apa itu bon dan beberapa ciri utamanya.

Topik yang dikongsikan kali ini tidak kurang menariknya kerana perkataan ‘bon’ itu sendiri kerap dilihat dan didengar di laman-laman berita tempatan dan luar negara.

Paling kurang pun, mesti pernah dengar mengenai hutang 1MDB dan Bon yang dikaitkan dengan kerajaan Malaysia.

sumber: astroawani

Tanpa buang masa, mari kita lanjutkan.

Fikirkan bon sebagai pinjaman

Bon adalah sejenis pinjaman. Jika anda ingin meminjam wang, anda boleh pergi ke bank. Walau bagaimanapun, apabila Kerajaan dan syarikat yang sangat besar ingin meminjam wang, mereka tidak boleh pergi ke bank kerana jumlah wang yang besar yang terlibat. Jadi, bon ialah mekanisme yang mana Kerajaan atau syarikat besar meminjam wang untuk keperluan mereka. Mereka mengeluarkan bon. Bon dikeluarkan untuk tempoh masa yang ditetapkan.

Bon boleh dibeli untuk tempoh masa yang berbeza daripada bon jangka pendek, jangka sederhana dan jangka panjang. Bon jangka pendek hanya untuk satu atau dua tahun, bon jangka sederhana sehingga 10 tahun, dan bon jangka panjang biasanya 10 tahun atau lebih, Argentina juga mempunyai bon 100 tahun. Pada akhir tempoh yang ditetapkan, bon tersebut dikatakan mencapai tempoh matang. Pada ketika ini, nilai muka yang dibayar untuk bon itu dibayar balik oleh penerbit (pengeluar ialah kerajaan atau syarikat yang meminjam wang itu pada mulanya).

Baca >>  TIPS TRADING SANTAI DAN PROFITABLE - LUPAKAN MENJADI FTT

Sepanjang hayat bon, pemberi pinjaman akan menerima bayaran faedah tetap sebagai balasan untuk meminjamkan wang tersebut. Bayaran faedah ini dibayar dua kali setahun dan ia ditetapkan apabila anda mula-mula membeli bon. Jadi, sebagai contoh, jika anda membeli bon UK (Gilt) dengan harga 1000 GBP dengan kupon 5%, anda akan menerima sejumlah £50 untuk setiap tahun bon dan kemudian menerima kembali 1000GBP apabila bon tamat tempoh. Bon kerajaan dipanggil ‘gilts’ di UK dan ‘treasuries’ di AS. Syarikat perniagaan mengeluarkan bon dan ia dipanggil ‘bon korporat’.

Bon boleh didagangkan selepas ia dibeli.

Sebaik sahaja bon dikeluarkan, bon itu sendiri boleh dibeli dan dijual oleh peniaga lain. Apabila bon dibeli atau dijual selepas terbitan asalnya, nilai muka masih dibayar kepada sesiapa yang kebetulan memiliki bon itu pada tarikh matangnya.

Kualiti bon yang berbeza-beza

Tidak semua bon mempunyai kualiti yang sama. Bon dari negara dunia pertama seperti AS dan UK dilihat lebih selamat daripada bon dari negara dunia ke-2 dan ke-3. UK sebagai contoh tidak pernah mungkir hutangnya, jadi bon UK dilihat sebagai pelaburan yang sangat selamat dan stabil. Dengan cara yang sama, syarikat yang besar dan stabil akan dilihat sebagai penerbit bon yang lebih stabil daripada syarikat permulaan yang serba baharu.

Sebagai peraturan umum, semakin stabil kerajaan atau syarikat, semakin rendah faedah yang mereka bayar ke atas kupon bon. Sebaliknya, Kerajaan atau syarikat yang lebih ‘berisiko’ akan mengeluarkan kadar faedah yang lebih tinggi untuk memberi insentif kepada pelabur yang mencari pulangan yang lebih tinggi.

Kualiti bon Kerajaan dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti Moody’s, Fitch, atau Standard and Poor’s. Mereka memberi gred yang merupakan penilaian keboleh-percayaan kredit kerajaan yang mengeluarkan bon tersebut. Penarafan tertinggi yang diberikan untuk bon ialah penarafan AAA. Ini mewakili gred bon berkualiti tinggi.

Baca >>  SAYANGI WANG ANDA! BELAJARLAH PENGURUSAN RISIKO SEKARANG

Kerajaan yang mengeluarkan bon ini dianggap sangat stabil dan berkemungkinan tidak akan mungkir pembayaran mereka. Tahap bon menurun daripada gred ini dalam langkah-langkah tambahan sehingga ia mencapai bon gred pelaburan terendah atau BBB. Apa-apa sahaja di bawah tahap BBB ini dianggap sebagai bon ‘sampah’ dan sangat spekulatif.

Hubungan bon dengan kadar faedah

Satu hubungan penting untuk difahami ialah nilai bon biasanya jatuh apabila kadar faedah meningkat. Jadi, semakin lama bon itu sehingga matang, semakin besar risiko turun naik harganya. Bon seratus tahun mungkin mempunyai perubahan besar dalam harganya sebelum akhirnya ditetapkan untuk matang.

Terakhir, unsur yang mengelirukan anda tentang bon

Salah satu elemen yang paling mengelirukan tentang bon ialah apabila harga bon jatuh, hasil bon meningkat. Sebaliknya, apabila harga bon meningkat, hasil jatuh. Jadi pastikan anda meluangkan sedikit masa untuk memahami hubungan ini – hasil bon yang meningkat ialah harga bon yang jatuh dan sebaliknya.

Terminologi:

Penerbit: Kerajaan atau perbadanan yang meminjam wang dengan mengeluarkan bon
Kupon: kadar faedah yang dibayar ke atas bon (dibayar dua kali setahun)
Faedah tetap: faedah yang dibayar ke atas bon
Kematangan bon: akhir tempoh bon dan pembayaran semula nilai mukanya
Nilai tara: harga asal yang dibayar untuk bon
Di atas par: harga bon melebihi harga asalnya
Bawah par: harga bon adalah di bawah harga asalnya
Hasil semasa: Faedah bon dinyatakan sebagai peratusan daripada harga semasa bon. Ini dikira dengan cara berikut: kupon/hasil = hasil semasa

ADMIN
23/04/22

Kredit foto : google images
Kredit : HYCM Lab

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »