TULIPMANIA | KEGILAAN BUNGA MAHAL YANG MENYEBABKAN RAMAI PELABUR JATUH MISKIN PADA ABAD KE-16

Apakah itu Tulipmania? -Tulipmania ialah kisah gelembung komoditi utama, yang berlaku pada abad ke-16 dan 17 apabila pelabur Belanda mula membeli tulip secara gila-gila, menaikkan harga mereka ke paras tertinggi yang belum pernah berlaku sebelum itu. Kisah tulipmania ini adalah sebahagian dari kisah sejarah penting dalam dunia kewangan dan tidak lengkaplah pengetahuan anda sebagai pedagang jika tidak pernah mengetahui mengenai kisah ini.

OK jom lanjutkan.

Untuk memahami lebih jelas mengenai tulipmania ini, berberapa point di bawah anda harus ambil perhatian;

  • Tulipmania ialah kisah gelembung spekulatif, yang berlaku pada abad ke-16 dan 17 apabila pelabur Belanda membeli bunga tulip, melonjakkan harga mereka ke paras tertinggi yang belum pernah berlaku sebelum ini.
  • Semasa Tulipmania pada February 1637, harga purata sekuntum bunga melebihi pendapatan tahunan pekerja mahir dan kos lebih daripada beberapa rumah pada masa itu.
  • Contoh Tulipmania kini digunakan sebagai perumpamaan untuk aset spekulatif lain, seperti mata wang kripto atau saham dot-com.
  • Tulipmania mencerminkan kitaran umum gelembung, daripada berat sebelah tidak rasional dan mentaliti kumpulan yang mendorong harga aset ke tahap yang tidak mampan, kepada kejatuhan akhirnya harga yang melambung itu.
  • Sesetengah ahli sejarah berpendapat bahawa gelembung tulip sebenar adalah agak kecil, tetapi dibesar-besarkan oleh penceritaan semula kemudian.

Sejarah Buih Pasar(a.k.a market bubble) Mentol Tulip Belanda

Bunga Tulip pertama kali muncul di Eropah pada abad ke-16, tiba melalui laluan perdagangan rempah ratus yang memberikan rasa eksotisme kepada bunga import ini yang tidak kelihatan seperti bunga lain yang berasal dari benua itu.

Maka tidak hairanlah bahawa bunga tulip menjadi barang mewah yang ditakdirkan untuk taman orang kaya: menurut The Library of Economics and Liberty, “ia dianggap sebagai citarasa tidak sempurna untuk mana-mana lelaki kaya jika tidak memiliki koleksi bunga tulip ini.

Ladang bunga Tulip di Belanda

Mengikuti golongan kaya, golongan pedagang kelas pertengahan masyarakat Belanda (yang tidak wujud dalam bentuk yang begitu maju di tempat lain di Eropah pada masa itu) berusaha untuk mencontohi jiran mereka yang lebih kaya dan, sudah tentu, juga menuntut untuk mendapatkan koleksi bunga tulip. Pada mulanya, ia hanyalah item untuk status yang dibeli atas sebab ia mahal.

Bunga sensitif, cepat rosak dan mati dan bagaimana ia mempengaruhi peningkatan harga

Tetapi pada masa yang sama, tulip dikenali sebagai sangat rapuh, dan akan mudah mati tanpa penanaman yang teliti. Pada awal 1600-an, penanam profesional tulip mula memperhalusi teknik untuk menanam dan menghasilkan bunga secara tempatan, mewujudkan sektor perniagaan yang berkembang pesat, yang berterusan sehingga hari ini.

Baca >>  5 KESAN BURUK TIDAK MENGURUSKAN RISIKO

Menurut Majalah Smithsonian, orang Belanda mengetahui bahawa bunga tulip boleh tumbuh daripada biji atau tunas yang tumbuh pada mentol induk. Mentol yang tumbuh dari biji akan mengambil masa tujuh hingga 12 tahun sebelum berbunga, tetapi mentol itu sendiri boleh berbunga pada tahun berikutnya. Apa yang dipanggil “mentol patah” ialah sejenis bunga tulip dengan corak berjalur, pelbagai warna dan bukannya satu warna pepejal yang berkembang daripada strain virus mozek. Variasi ini merupakan pemangkin yang menyebabkan permintaan yang semakin meningkat untuk tulip “mentol patah” yang jarang ditemui, yang akhirnya membawa kepada harga pasaran yang tinggi.

Memahami Tulipmania

Tulip pertama kali tiba di Eropah Barat pada akhir 1500-an dan menjadi simbol status bergaya untuk pedagang Belanda yang kaya. Mentol(benih pokok tulip berbentuk seperti mentol) tertentu didapati tumbuh dengan warna “pecah”, yang sangat bernilai kerana ia jarang ditemui.

Berbentuk seperti bulb atau mentol
Jenis-jenis berbeza bunga tulip
Mentol bunga tulip yang dijual di pasaran

Apabila teknik penanaman bertambah baik, lebih ramai orang mula mengumpul dan membuat spekulasi mengenai mentol tulip. Akhirnya, walaupun peniaga saham menyertai permainan, menolak harga purata sekuntum bunga ke tahap di mana ia melebihi pendapatan tahunan pekerja mahir dan kos lebih daripada beberapa rumah pada masa itu. Akhirnya, harga memuncak, dan kemudian runtuh secara drastik selama seminggu, menyebabkan banyak penimbun bunga tulip kehilangan kekayaan mereka.

Tulipmania (juga dikenali sebagai gelembung pasaran mentol tulip Belanda) ialah model untuk kitaran umum gelembung kewangan:

  • Pelabur kehilangan jejak jangkaan rasional.
  • Kecondongan(bias) psikologi membawa kepada peningkatan besar-besaran dalam harga aset atau sektor.
  • Kitaran maklum balas positif terus menaikkan harga.
  • Pelabur menyedari bahawa mereka memegang aset yang harganya tidak rasional.
  • Harga runtuh disebabkan penjualan besar-besaran, dan majoriti besar muflis.

Seberapa mahalkah bunga ini?

Sebatang mentol bunga tulip boleh bernilai sehingga 4,000 atau bahkan 5,500 florin—memandangkan florin tahun 1630-an adalah syiling emas yang berat dan kualitinya tidak menentu, sukar untuk membuat anggaran yang tepat tentang nilai hari ini dalam dolar, tetapi beberapa titik rujukan boleh kita jadikan panduan iaitu : 4 tan bir berharga 32 florin. Itu kira-kira 1,008 gelen bir, atau 65 tong bir. Satu tong Coors Light berharga sekitar $90, oleh itu, 4 tan bir = $4,850 dan 1 florin adalah = $150.

Ini bermakna bahawa tulip terbaik berharga lebih daripada $750,000 dalam wang hari ini (tetapi dengan banyak mentol bunga didagangkan dalam julat $50,000 – $150,000). Menjelang 1636, permintaan untuk perdagangan bunga tulip adalah begitu besar sehinggakan pasaran untuk jualan mereka telah ditubuhkan di Bursa Saham Amsterdam, di Rotterdam, Haarlem, dan bandar-bandar lain.

Baca >>  Maksud Hawkish dan Dovish dan apa yang anda perlu buat

Hampir semua orang nampaknya menjana wang hanya dengan memiliki beberapa mentol bunga yang jarang ditemui ini. Memang, nampaknya pada masa itu harga hanya boleh naik; bahawa “keghairahan untuk bunga tulip akan kekal selama-lamanya.” Orang ramai mula membeli tulip dengan leverage, menggunakan kontrak derivatif bermargin untuk membeli lebih daripada yang mereka mampu.

Tetapi secepat ia bermula, keyakinan telah pudar. Menjelang akhir tahun 1637, harga mula jatuh dan tidak pernah menoleh ke belakang lagi.

Kejatuhan dan penjualan besar-besaran

Sebahagian besar daripada penurunan pesat ini didorong oleh fakta bahawa orang ramai telah membeli mentol bunga secara kredit, berharap untuk membayar balik pinjaman mereka apabila mereka menjual mentol mereka untuk mendapatkan keuntungan. Tetapi sebaik sahaja harga mula merosot, pemegang terpaksa mencairkan—untuk menjual mentol bunga mereka pada sebarang harga dan mengisytiharkan muflis dalam proses itu.

BACA – Fahami kecairan pasaran dan dari mana datangnya duit withdrawal anda!

Tiada siapa berminat untuk membeli walaupun ditawarkan 1/4 dari harga yang mereka beli. Menjelang 1638, harga mentol tulip telah kembali ke tempat asalnya.

Gelembung Meletup(Bubble Burst)

Menjelang akhir tahun 1637, gelembung itu telah pecah. Pembeli mengumumkan bahawa mereka tidak boleh membayar harga tinggi yang dipersetujui sebelum ini untuk mentol dan pasaran runtuh. Walaupun ia bukanlah satu kejadian yang memusnahkan ekonomi negara, ia menjejaskan jangkaan sosial. Peristiwa itu memusnahkan hubungan yang dibina atas kepercayaan dan kesanggupan dan keupayaan orang ramai untuk membayar.

Menurut Smithsonian, Calvinis Belanda melukiskan adegan kehancuran ekonomi yang berlebihan kerana mereka bimbang ledakan kepenggunaan yang didorong oleh bunga tulip akan membawa kepada keruntuhan masyarakat. Mereka menegaskan bahawa kekayaan yang besar itu adalah fasik dan kepercayaan itu kekal hingga ke hari ini.

TAPI…Benarkah Tulipmania Belanda Ini Benar-Benar Wujud?

Pada tahun 1841, pengarang Charles Mackay menerbitkan analisis klasiknya, Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds. Antara fenomena lain, Mackay (yang tidak pernah tinggal atau melawat Belanda) mendokumenkan gelembung harga aset—Skim Mississippi, Gelembung Laut Selatan dan bunga tulipmania pada tahun 1600-an. Melalui bab pendek Mackay mengenai subjek itu, ia dipopularkan sebagai paradigma untuk gelembung aset.

Charles Mackay

Mackay menegaskan bahawa mentol yang dicari-cari yang jarang ditemui dan cantik dijual pada harga enam angka dalam dolar hari ini, tetapi sebenarnya terdapat sedikit bukti bahawa mania itu tersebar luas seperti yang telah dilaporkan. Ahli ekonomi politik Peter Garber pada 1980-an menerbitkan artikel akademik mengenai Tulipmania. Pertama, dia menyatakan bahawa bunga tulip tidak bersendirian dalam kenaikan mendadak mereka: “kuantiti kecil … mentol lily baru-baru ini dijual dengan harga 1 juta guilder ($480,000 pada kadar pertukaran 1987),” menunjukkan bahawa walaupun di dunia moden, bunga sahaja boleh mencecah permintaan harga yang sangat tinggi.

Baca >>  TEKNIK CANDLE 'SCALPING GOLD' YANG WAJIB ANDA KETAHUI

Tambahan pula, kerana masa dalam penanaman tulip, sentiasa ada beberapa tahun ketinggalan antara tekanan permintaan dan penawaran. Dalam keadaan biasa, ini tidak menjadi isu kerana penggunaan masa hadapan telah dikurangkan selama setahun atau lebih lebih awal. Oleh kerana kenaikan harga pada tahun 1630-an berlaku dengan begitu pantas dan selepas mentol sudah ditanam untuk tahun itu, penanam tidak akan mempunyai peluang untuk meningkatkan pengeluaran sebagai tindak balas kepada harga.

Earl Thompson, seorang ahli ekonomi, sebenarnya telah menentukan bahawa disebabkan kelewatan pengeluaran seperti ini dan fakta bahawa penanam menandatangani kontrak sah untuk menjual bunga tulip mereka di kemudian hari (serupa dengan kontrak niaga hadapan), yang telah dikuatkuasakan dengan ketat oleh kerajaan Belanda, harga meningkat kerana fakta mudah bahawa pembekal tidak dapat memenuhi semua permintaan. Malah, jualan sebenar mentol tulip baharu kekal pada paras biasa sepanjang tempoh tersebut. Oleh itu, Thompson membuat kesimpulan bahawa “mania” adalah tindak balas yang rasional terhadap tuntutan yang tertanam dalam obligasi kontrak.

Menggunakan data tentang bayaran khusus yang terdapat dalam kontrak, Thompson berhujah bahawa “harga kontrak mentol tulip berkait rapat dengan apa yang akan ditentukan oleh model ekonomi rasional…harga kontrak Tulip sebelum, semasa dan selepas ‘tulipmania’ nampaknya memberikan yang luar biasa. ilustrasi ‘kecekapan pasaran.” Malah, pada tahun 1638, pengeluaran tulip telah meningkat untuk menyamai permintaan awal, yang pada masa itu telah berkurangan, mewujudkan lebihan bekalan di pasaran, seterusnya menekan harga.

Ahli sejarah Anne Goldgar juga telah menulis tentang mania Tulip, dan bersetuju dengan Thompson, menimbulkan keraguan tentang tulipmania bubble burse ini.

Malah, Goldgar terus berhujah bahawa “Gelembung Tulip” sama sekali tidak mania (walaupun beberapa orang telah membayar harga yang sangat tinggi untuk beberapa jenis spesis mentol bunga yang sangat jarang ditemui, beberapa orang juga memang kehilangan banyak wang) . Sebaliknya, cerita itu telah dimasukkan ke dalam wacana umum sebagai pengajaran moral, bahawa tamak itu buruk dan mengejar harga boleh berbahaya. Ia telah menjadi dongeng tentang moral dan pasaran, dipanggil sebagai peringatan bahawa apa yang naik mesti turun.

Terima kasih atas pembacaan anda.

ADMIN
17/04/22

Sumber rujukan:
Investopedia, Wikipedia dan Google Images


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »