KEPENTINGAN PSIKOLOGI DALAM TRADING

Print Friendly, PDF & Email

Banyak kemahiran diperlukan untuk berjaya berniaga di pasaran kewangan. Ini merangkumi kebolehan untuk menilai dari segi teknikal dan juga fundamental bagi menentukan arah pasaran. Tetapi kedua-dua kemahiran ini sama pentingnya dengan pemikiran peniaga(mindset).

Mengawal emosi, berfikir dengan cepat, dan berdisiplin tinggi adalah komponen dari apa yang kita sebut psikologi perdagangan.

Terdapat dua emosi utama untuk memahami dan terus terkawal: ketakutan dan ketamakan.

Membuat keputusan Pantas

Peniaga sering kali perlu berfikir pantas dan membuat keputusan pantas, keluar masuk stok dalam masa yang singkat. Untuk mencapai ini, mereka memerlukan kehadiran minda tertentu. Mereka juga memerlukan disiplin untuk mematuhi rancangan perdagangan mereka sendiri dan tahu kapan membuat untung dan rugi. Emosi tidak boleh menghalang.

Nota penting;

  • Secara keseluruhan sentimen pelabur mendorong prestasi pasaran ke arah yang bertentangan dengan asasnya.
  • Pelabur yang berjaya mengawal ketakutan dan ketamakan, dua emosi manusia yang mendorong sentimen itu.
  • Memahami ini dapat memberi anda disiplin dan objektiviti yang diperlukan untuk memanfaatkan emosi orang lain.

Memahami Ketakutan(fear)

Apabila peniaga mendapat berita buruk(atau data negatif) mengenai pasaran tertentu atau mengenai ekonomi secara umumnya, mereka secara semula-jadi mula berasa takut. Mereka mungkin bertindak-balas secara berlebihan dan merasa terdorong untuk bertindak melulu ini termasuklah menutup posisi untung. Mereka mungkin dapat mengelakkan kerugian tertentu tetapi juga kehilangan beberapa keuntungan. Lebih teruk, merasa mungkin salah posisi, entry asal ditutup dan diubah kepada entry lain namun berakhir dengan kerugian pula.

Peniaga perlu memahami apa itu ketakutan: reaksi semula jadi terhadap ancaman yang dirasakan. Dalam kes ini, ini merupakan ancaman terhadap potensi keuntungan mereka.

Baca >>  BLOG PULLBACK KINI BERUSIA 9 TAHUN

Mengukur ketakutan mungkin dapat membantu. Peniaga harus mempertimbangkan apa yang mereka takutkan, dan mengapa mereka takut dengannya. Tetapi pemikiran itu harus berlaku sebelum berita buruk, bukan di tengah-tengahnya.

Dengan memikirkannya lebih awal, pedagang akan mengetahui bagaimana mereka melihat peristiwa secara naluriah dan bertindak-balas terhadapnya, dan dapat bergerak melewati tindak balas emosi. Sudah tentu, ini tidak mudah bagi semua orang akan tetapi perlu bagi menjaga portfolio perdagangan ataupun pelaburan.

Mengatasi Ketamakan(greed)

Ada pepatah lama di Wall Street bahawa “babi akan disembelih.” Ini merujuk kepada kebiasaan pelabur tamak untuk bertahan pada posisi menang terlalu lama untuk mendapatkan keuntungan semaksima mungkin. Cepat atau lambat, trend berubah dengan pantas dan si tamak pun akan terkena.

Ketamakan tidak mudah diatasi. Selalunya berdasarkan naluri untuk melakukan yang lebih baik untuk mendapatkan lebih lagi. Seorang peniaga harus belajar mengenali naluri ini dan mengembangkan rancangan perdagangan berdasarkan pemikiran rasional, dan bukannya dari keinginan atau naluri.

Menetapkan Peraturan

Seorang peniaga perlu membuat peraturan dan mengikutinya ketika berdepan masalah psikologi yang mendatang. Tetapkan garis panduan berdasarkan toleransi ganjaran risiko(risk reward) anda untuk bilakah anda melakukan perdagangan dan bilakah harus keluar dari perdagangan anda itu. Tetapkan sasaran keuntungan dan hentikan kerugian(stoploss) untuk melepaskan emosi anda daripada proses tersebut.

Di samping itu, anda mungkin perlu memantau data ekonomi atau berita fundamental untuk keputusan perdagangan anda. Salah-satu website popular adalah forex factory.

Adalah bijak untuk menetapkan had jumlah maksimum yang anda sanggup menang atau kalah dalam sehari ataupun seminggu. Sekiranya anda mencapai sasaran keuntungan, ambil keuntungan ataupun biarkan keuntungan bertambah secara swing trading. Sekiranya kerugian anda mencapai angka yang telah ditentukan, cutloss posisi itu dan berhenti berdagang seketika.

Baca >>  APAKAH PERBEZAAN ANTARA MARKET MAKER DAN LIQUIDITY PROVIDER? | KENAPA ANDA PERLU TAHU

Bagaimanapun, anda akan berniaga pada hari yang lain.

Menjalankan Penyelidikan dan Kajian

Peniaga perlu menguasai matawang tertentu yang menarik minat mereka. Terus melakukan pembelajaran dan menaik-taraf pengetahuan anda dalam bidang anda pasti akan meningkatkan skill perdagangan anda.

Luangkan masa sebanyak mungkin untuk proses penyelidikan. Ini bermaksud mempelajari carta, membaca news berkaitan matawang yang anda dagangkan, menguasai kemahiran-kemahiran berkaitan pengurusan kewangan, analisis teknikal/fundamental dan membuat lebih banyak kajian mengenai personaliti anda dan teknik yang sesuai dengan personaliti anda itu.

Pengetahuan juga dapat membantu mengatasi rasa takut.

Kekal Fleksibel

Penting bagi peniaga untuk tetap fleksibel dan mempertimbangkan untuk bereksperimen dari semasa ke semasa. Sebagai contoh, anda mungkin mempertimbangkan untuk menggunakan pilihan untuk mengurangkan risiko. Salah-satu kaedah terbaik yang dapat dipelajari oleh peniaga adalah dengan bereksperimen (dengan alasan). Pengalaman itu juga dapat membantu mengurangkan pengaruh emosi.

Akhirnya, peniaga harus menilai prestasi mereka secara berkala. Selain meninjau pulangan dan kedudukan individu mereka, pedagang harus merenungkan bagaimana mereka bersiap untuk sesi perdagangan, seberapa terkini mereka berada di pasar, dan bagaimana mereka maju dalam hal pendidikan yang sedang berlangsung. Penilaian berkala ini dapat membantu peniaga memperbaiki kesilapan, mengubah tabiat buruk, dan meningkatkan pulangan keseluruhan.

ADMIN
06/06/21

Penghargaan/Credit : Investopedia & Glenn Curtis

Comments

comments

Translate »