ROYALTI NFT : APAKAH ITU DAN BAGAIMANA IA BERFUNGSI | PASSIVE INCOME SEUMUR HIDUP?

Dengan NFT menjadi tumpuan utama masakini, artis dan pencipta kandungan mendapati bahawa token ini boleh menjadi sangat bermanfaat untuk mereka, walaupun selepas mereka menjual NFT mereka. Aspek ini amat menarik, ia dipanggil royalti NFT. Jika anda baru kepada NFT, anda mungkin tertanya-tanya apakah itu royalti NFT.

Baca : Apa itu NFTs

Royalti bermaksud seseorang pemilik NFT boleh mendapat faedah bayaran sama seperti royalti bayaran yang digunapakai dalam industri hiburan seperti muzik, karya seni, buku dan juga perfileman, apabila karya tersebut digunapakai oleh individu atau syarikat lain seperti menerbitkan semula atau menggunakannya untuk tujuan tertentu.

Apakah itu royalti NFT?

Royalti NFT memberi anda peratusan daripada harga jualan setiap kali ciptaan NFT anda dijual di pasaran. Pembayaran royalti NFT adalah kekal dan dilaksanakan oleh kontrak pintar secara automatik. Dengan kebanyakan pasaran, anda boleh memilih peratusan royalti anda. 5-10% dianggap sebagai royalti standard.

Terdapat banyak perbezaan antara NFT dan pembayaran royalti tradisional yang lain.

Royalti NFT adalah pembayaran automatik kepada pengarang yang dibuat pada jualan sekunder. Ini dikodkan ke dalam kontrak pintar pada blockchain. Setiap kali jualan sekunder berlaku, kontrak pintar memastikan syarat NFT dipenuhi. Jika royalti ditentukan, potongan keuntungan akan diberikan kepada artis yang menciptanya.

Tidak ada perantara yang diperlukan dan ini juga tidak bergantung pada kehendak sesiapa yang berurusan dengannya. Sila ambil perhatian bahawa, tidak semua NFT menghasilkan royalti. Ia mesti ditulis secara khusus ke dalam istilah. Sebaik sahaja syarat kontrak pintar ditulis dengan jelas ke dalam blockchain, selebihnya diuruskan secara automatik.

Ini berfungsi sama baiknya untuk kandungan digital, aksesori permainan, item fizikal, dan sebagainya. Royalti NFT adalah peluang yang tidak pernah ada sebelum ini untuk memaksimumkan pendapatan artis dan pencipta kandungan. Artis mendapat faedah untuk mendapat pulangan untuk sesuatu yang mereka hasilkan sekali secara berulang. Juga apabila populariti mereka semakin meningkat, mereka akhirnya mendapat pulangan yang semakin meningkat pada kerja mereka.

Baca Lagi  MENGGABUNGKAN FIBONACCI RETRACEMENT DAN EXPANSION - MULTIPLE FIBO STRATEGY

Ini adalah cadangan yang tiada tandingan yang ditawarkan oleh NFT. Banyak artis digital dan pencipta kandungan termotivasi oleh ini dan oleh itu bergegas untuk menyertai trend muzik NFT. Sistem royalti boleh berbeza dari pasaran ke pasaran. Pasaran yang lebih baharu seperti Bluebox akan menghasilkan cara alternatif yang membolehkan pencipta kandungan mendapat manfaat selanjutnya.

Cara lama VS cara baru(NFT)

Secara tradisinya selepas jualan pertama, artis atau pencipta tidak mempunyai cara untuk menjejaki transaksi lanjutan hasil kerja mereka. Sebaik sahaja mereka telah menjual kerja mereka itu sahaja pendapatan mereka daripada hasil kerja itu. Tidak kira bagaimana kemasyhuran mereka telah meningkat selama bertahun-tahun, mereka tidak akan mendapat apa-apa daripada karya yang dijual sebelum ini. Itu bukan cara sistem berfungsi!

Pembeli kerja mereka sebaliknya boleh berpusing dan menjual kerja yang sama pada harga yang sangat tinggi jika mereka menunggu masa yang sesuai. Ini menyebabkan artis tidak mendapat manfaat walau sesen pun daripada jualan berikutnya tidak kira betapa tingginya harga yang ditetapkan. Tidak hairanlah ada di kalangan artis yang nampak sepatutnya kaya tapi hakikatnya tidak.

NFT telah membawa peluang untuk mengubah semua ini sepenuhnya. Artis boleh mendapat bahagian jualan yang saksama daripada ciptaan mereka untuk selama-lamanya.

Bagaimanakah royalti NFT berfungsi?

Peratusan daripada jumlah jualan sekunder boleh diperuntukkan sebagai royalti dan pencipta boleh menentukan jumlah ini pada masa mencetak karya. Setelah dicetak, NFT anda akan memberi anda peratusan yang anda pilih, pada semua jualan masa hadapan untuk jualan karya NFT anda.

Walaupun tidak semua pasaran menjurus ke arah menawarkan royalti, pasaran seperti Rarible membenarkan anda memasukkan royalti semasa mencetak NFT anda.

Bayangkan anda telah mencipta karya seni NFT di Rarible. Seorang peminat seni anda membeli karya seni untuk katakan 8 ETH. Jadi anda telah membuat 8 ETH (Ether). Anda juga telah mengodkan ke dalam NFT istilah bahawa pada bila-bila masa penjualan berlaku anda akan mendapat 10% daripada hasil.

Kini pembeli anda melelong seni anda dengan harga yang lebih tinggi di pasaran. Agaknya, reputasi anda telah berkembang dan oleh itu nilai kerja anda juga meningkat. Bayangkan pembeli anda menjualnya dengan harga 200ETH. Memandangkan anda telah pun mengekodkan royalti 10% ke dalam NFT, anda akan menerima 20 ETH daripada jualan ini.

Baca Lagi  LEVERAGE, MARGIN, FREE MARGIN DAN VOLUME

Sekali lagi pemilik baharu mungkin menjualnya pada harga yang lebih tinggi dan anda mendapat 10% daripada harga jualan baharu sekali lagi. Oleh itu anda akan menerima pendapatan berulang daripada ciptaan anda. Jadi dengan royalti NFT, anda berpeluang mendapat keuntungan daripada setiap jualan kerja anda selagi kerja itu terus terjual. Ia sememangnya satu sistem yang hebat!

Tiada lagi artis atau pencipta kandungan yang rugi. Tiada lagi karya palsu dan replika membanjiri pasaran. Dan sekiranya ada yang palsu sekalipun, ia menjadi mudah untuk mengenal pasti ketulenannya.

Semua ini mungkin kerana teknologi blockchain. Ia juga kadangkala dirujuk sebagai Teknologi Lejar Teragih(Distributed Ledger Technology) atau DLT. Teknologi Blockchain pada asasnya adalah lejar yang tidak boleh diubah dan telus yang terdesentralisasi.

Lejar jenis ini mengekalkan integriti dan ketulenan karya. Ia juga mempunyai protokol automatik untuk memastikan bahawa apabila syarat yang dinyatakan dalam kontrak pintar dipenuhi, ia mengambil tindakan yang perlu. Ia boleh menyelesaikan tindakannya tanpa memerlukan ejen luar atau perantara.
Teknologi blockchain dan kontrak pintar bekerjasama untuk memastikan pengarang dikenal pasti dan pembayaran royalti dibuat serta-merta selepas transaksi selesai. Ini menghapuskan sebarang peluang artis atau pengarang ditipu daripada royalti mereka.

Tiada risiko penipuan atau kerja palsu diedarkan. Orang yang mencipta boleh mempunyai kepercayaan sepenuhnya bahawa mereka akan mendapat ganjaran mereka. Ganjaran ini bukan daripada mana-mana orang atau penaung, tetapi secara langsung daripada tindakan blockchain.

Siapa yang mendapat royalti NFT?

Pencipta pemuzik, pencipta kandungan dan semua jenis artis berpeluang mendapat keuntungan daripada royalti NFT. Pembeli juga berpeluang mendapat keuntungan kerana mereka dapat mengesahkan ketulenan barang yang mereka beli. Ini membolehkan mereka mempamerkan aset mereka dengan bangga serta menjualnya semula pada harga yang terjamin. Ia menang-menang!

Pemuzik elektronik Jacques Green mempunyai lagunya dari 2011 yang memperoleh sekitar $27,000 dalam royalti. Mike Winkelmann yang membuat berita dengan menjual karya seninya untuk sejumlah wang yang besar; telah memprogramkan NFTnya untuk mengeluarkan 10% royalti daripada setiap jualan berikutnya.

Baca Lagi  CRYPTO CRASH! Crypto Billionaire Bankman-Fried Hilang Kekayaan Beliau Dalam Sehari Selepas DayCRYPTO CRASH!

Steve Aoki, Ozuna, Raja Leon, dll. adalah artis yang secara aktif mengambil kesempatan daripada teknologi baharu untuk menjana jualan dan royalti seterusnya. Seperti yang anda lihat, ia boleh menjadi sumber pendapatan yang besar untuk pencipta dan pembeli.

Mengapa menggunakan royalti NFT?

Royalti NFT ialah cara yang mudah dan tidak menyusahkan untuk terus menjana pendapatan daripada kerja keras anda. Royalti NFT ialah peluang terbaik yang artis, pembangun permainan dan pencipta kandungan dapat memanfaatkan keuntungan daripada jualan sekunder, yang tidak pernah tersedia kepada mereka sebelum ini dengan cara sedemikian.

NFT ialah satu cara untuk mendemokrasikan pembayaran yang dibuat. Kini seorang artis boleh mendapat bayaran berdasarkan populariti mereka. Adalah adil bahawa mereka juga mendapat manfaat daripada jualan sekunder hasil kerja mereka.

Satu lagi perkara menarik tentang NFT ialah token boleh dijual tetapi hak cipta asas kekal dengan pencipta. Pencipta kini boleh menjual peratusan hak mereka kepada orang lain juga.

Pemilik baharu juga boleh memanfaatkan royalti yang diperoleh untuk NFT kerana hak yang mereka miliki sekarang. Tidak semua pasaran membenarkan ini tetapi platform Bluebox yang dilancarkan baru-baru ini adalah contohnya.

Berhati-hati..

Walaubagaimanapun ada beberapa aspek yang perlu seseorang itu berhati-hati kerana kes harta intelek yang masih belum dirumuskan dengan jelas mengenai urus niaga tersebut. Akibat cukai juga perlu dipertimbangkan kerana royalti dan hasil yang masuk perlu dikendalikan sebagai keuntungan modal dalam kebanyakan kes.

Kemungkinan besar, NFT akan menjadi aset harta pusaka dan pemindahan aset ini termasuk royalti melalui wasiat, amanah dan instrumen undang-undang juga perlu diselesaikan dengan teliti.

Memanfaatkan royalti NFT ialah cara terbaik untuk artis dan pencipta agar karya mereka menghasilkan keuntungan yang besar, walaupun pada masa hadapan apabila mereka tidak lagi memiliki token mereka.

Men-tokenisasi-kan sesuatu aset membolehkan pendapatan dalam jualan sekunder dan juga berkongsi royalti dengan mereka yang ingin melabur dalam hakmilik.

Kebebasan dan peluang yang ditawarkan oleh NFT boleh digunakan pada barangan fizikal juga supaya semua artis dan pencipta (bukan hanya digital) boleh mendapat manfaat daripada kerja mereka.

Ini membolehkan artis dan pencipta, secara amnya, mengekalkan dan terus menghasilkan karya berkualiti dan mendapat apa yang mereka patut, selagi NFT mereka terus dijual.

ADMIN
18/01/22

Credit : AlexWGomezz

Credit: algorand