BRAZIL MELABUR KE DALAM BITCOIN | BANDAR BRAZIL BAKAL MENJADI HUB MATAWANG KRIPTO?

Eduardo Paes, selaku datuk bandar Brazil Rio de Janeiro, mahu memperuntukkan 1% daripada perbendaharaan bandar itu ke dalam Bitcoin (BTC), lapor Cointelegraph Brazil.

Datuk bandar Rio de Janeiro, Eduardo Paes bercakap tentang Bitcoin bersama datuk bandar Miami dan BTC bull Francis Suarez di Rio Innovation Week.

Paes dilaporkan mengumumkan rancangan untuk “Crypto Rio,” atau menjadikan bandar itu sebagai hab matawang kripto semasa Minggu Inovasi Rio pada hari Khamis, menurut laporan oleh agensi berita tempatan O Globo.

Datuk bandar itu bercakap tentang cita-cita berkaitan mata wang kripto Rio dalam panel dengan jurusan Miami dan Bitcoin Bull Francis Suarez, yang mula menerima gajinya dalam BTC pada November 2021.

Datuk Bandar Eduardo Paes di Minggu Inovasi Rio | Foto: O Globo

“Kami akan melancarkan Crypto Rio dan melabur 1% daripada perbendaharaan dalam mata wang kripto. Kerajaan mempunyai peranan untuk dimainkan,” Paes dilaporkan berkata, sambil menambah bahawa negeri itu juga merancang untuk memperkenalkan pengecualian cukai untuk industri itu.

Panel itu juga termasuk pegawai utama Brazil seperti setiausaha kewangan bandar Pedro Paulo, yang menyatakan bahawa pentadbiran sedang mempertimbangkan diskaun 10% ke atas cukai hartanah di Brazil untuk pembayaran dengan Bitcoin. “Mari kita kaji rangka kerja undang-undang untuk melakukan ini,” katanya.

Berita itu datang ketika kerajaan Brazil meningkatkan pendiriannya terhadap Bitcoin dan industri mata wang kripto, dengan timbalan persekutuan Luizão Goulart mencadangkan rang undang-undang untuk menghalalkan kripto sebagai kaedah pembayaran untuk pekerja sektor awam dan swasta pada bulan November. Pada bulan Disember, MercadoPago, firma pembayaran crypto utama di Brazil, membolehkan penduduk Brazil membeli, menjual dan memegang mata wang kripto utama seperti BTC dan Ether (ETH).

Baca Lagi  ISTILAH YANG ANDA PERLU TAHU BERKAITAN CRYPTO CURRENCY

ADMIN
15/01/22

Sumber