MELOMBONG BITCOIN DI KAWASAN GUNUNG BERAPI – JIMAT KOS ATAU KERJA GILA?

Menurut Nayib Bukele, sekiranya penggunaan kuasa Bitcoin City yang dirancang negara melebihi kapasiti gunung berapi, tenaga geoterma boleh diperolehi daripada tapak lain.

Presiden El Salvador Nayib Bukele telah mendakwa pegawai akan dapat menggunakan tenaga geoterma dari salah satu gunung berapi yang tidak aktif di negara itu untuk menggerakkan projek Bitcoin Citynya.

volcanic geothermal energy to Bitcoin mining data centers – el salvadors | foto : datacenterdynamics
Foto : Euronews

Bukele berkata terdapat 90% kebarangkalian menggunakan gunung berapi Conchagua untuk membekalkan 42 megawatt – “cukup untuk membekalkan tenaga kepada seluruh Bitcoin City,” menurut presiden. Pemimpin Salvador itu berkata, syarikat elektrik milik kerajaan LaGeo terus meningkatkan pengeluaran tenaga geoterma dari gunung berapi berbeza di negara ini, dengan salah satu tapak dipercayai mampu menghasilkan 95 MW.

Conchagua, terletak berhampiran sempadan timur El Salvador dan menghadap ke Teluk Fonseca, tidak mempunyai letusan sejarah yang disahkan. Menurut Bukele, sekiranya penggunaan kuasa Bitcoin City yang dirancang di negara itu melebihi kapasiti gunung berapi, ia boleh diperoleh daripada tapak lain.

Beliau berkata sebarang lebihan tenaga juga akan digunakan untuk melombong Bitcoin (BTC) untuk menambah tabung El Salvador.

Bukele sebelum ini telah mengumumkan beberapa pembelian kripto berjumlah 1,391 BTC — lebih daripada $57.7 juta pada masa penerbitan berikutan penurunan harga ringkas di bawah $40,000.

Bukele mula-mula mencadangkan supaya LaGeo menyediakan beberapa kemudahannya kepada pelombong BTC pada bulan Jun sejurus selepas mengumumkan hasratnya untuk menjadikan aset kripto itu sah. Pada bulan November, presiden El Salvador berkata negara itu merancang untuk melancarkan Bandar Bitcoin yang dibiayai sebanyak $1 bilion dalam bon BTC. Kedua-dua pertukaran crypto Bitfinex dan Blockstream telah berkata mereka merancang untuk menyokong inisiatif itu.

Baca >>  SHIBA INU - ANOTHER PAIN IN THE ASS?

Presiden menyasarkan Bitcoin City menjadi bandar berfungsi sepenuhnya dengan pekerjaan dalam pelancongan, pembinaan, perdagangan dan kejuruteraan. Penduduk dilaporkan tidak akan membayar keuntungan modal, pendapatan, harta atau cukai gaji.

ADMIN
15/01/22

SUMBER

Translate »