El Salvador Kerugian $12Juta Pelaburan Bitcoinnya | Pelaburan atau perjudian?

El Salvador telah mengalami kerugian besar pada pelaburan Bitcoinnya sejak empat bulan lalu.

Presiden Nayib Bukele telah secara agresif membeli kripto sejak menggunakan BTC sebagai tender yang sah pada tahun lepas.

Negara termiskin?

El Salvador ialah negara kelima termiskin di Amerika Utara dengan KDNK per-kapita sebanyak $4,131. El Salvador mempunyai populasi elit kecil yang menjadi kaya melalui pengeluaran kopi dan gula negara. Sebaliknya, kira-kira 40% penduduk berada di bawah paras kemiskinan.

Pembelian Bitcoin El Salvador berharga $73.2 juta — tetapi pada masa penulisan, BTC ini hanya bernilai $60.7 juta.

Harga jatuh tapi masih mahu ‘buy dip’

Kejatuhan mendadak dalam nilai Bitcoin kerap disertai oleh Bukele yang mengisytiharkan bahawa negara Amerika Tengah itu “membeli penurunan” — dan pada masa penulisan, ia memegang 1,391 BTC dalam simpanan.

Dari segi tunai, pembelian Bitcoin El Salvador telah menelan kos $73.2 juta — tetapi pada masa penulisan, BTC ini hanya bernilai $60.7 juta, mengakibatkan kerugian lebih daripada $12 juta. Kebanyakan pengambilalihan telah disiapkan apabila BTC didagangkan melebihi $50,000 — berbeza dengan harga semasa $43,700.

Pelabur ditawarkan kerakyatan jika melabur bitcoin di negara berkenaan. | FOTO Indiatoday

Malangnya, banyak yang kita tidak tahu mengenai pelaburan El Salvador. Menteri Kewangan Alejandro Zelaya telah berkata negara itu sebenarnya telah menukar sebahagian daripada Bitcoinnya kembali kepada dolar — tetapi kita tidak tahu bila urus niaga ini berlaku… dan berapa banyak BTC telah dijual.

Untuk menambah masalah, alamat tempat kripto El Salvador disimpan tidak diketahui umum, menjadikannya sukar untuk dijejaki apabila pembelian dan penjualan dibuat.

MicroStrategy

El Salvador bukan satu-satunya yang membeli penurunan — MicroStrategy ialah satu lagi nama besar yang kerap mengambil peluang untuk menambah baki Bitcoinnya.

Baca >>  Akibat Kerugian Bitcoin $917 Juta CEO ini Letak Jawatan

Sehingga akhir Disember 2021, firma risikan perniagaan itu memegang 124,391 BTC — membayar sejumlah $3.75 bilion.

Pada harga semasa, simpanan BTC ini bernilai $5.42 bilion, peningkatan kira-kira 44%.
Bitcoin yang dimiliki oleh MicroStrategy pada masa ini sebenarnya bernilai lebih tinggi daripada nilai syarikat itu sendiri.

MicroStrategy — di mana Ketua Pegawai Eksekutifnya ialah Michael Saylor — sangat agresif apabila melabur dalam Bitcoin, meningkatkan hutang melalui ‘junk bond’ untuk meningkatkan kuasa belinya.

Saylor telah memenangi ramai peminat dalam kalangan crypto kerana mengisytiharkan bahawa dia tidak akan menjual Bitcoin syarikat itu — walau bagaimanapun, MicroStrategy boleh berakhir dalam kepahitan jika harga BTC jatuh lebih jauh.

Nombor ajaib yang perlu diperhatikan ialah $30,153. MicroStrategy ini akan mula menanggung kerugian jika Bitcoin jatuh di bawah paras ini, sesuatu yang boleh membuktikan masalah memandangkan komitmen hutang syarikat itu.

Negara Pertama yang Menjadikan Bitcoin sebagai Matawang Utama

El Salvador telah menjadi negara pertama yang meluluskan Bitcoin sebagai mata wang rasmi. Kongres El Salvador pada 9 Jun tahun lepas meluluskan rang undang-undang yang menjadikan Bitcoin sebagai tender yang sah di negara itu. Pengumuman itu dibuat oleh Presiden El Salvador Nayib Bukele melalui Twitter. Beliau juga mengumumkan bahawa orang yang melabur Bitcoin di El Salvador akan mendapat kewarganegaraan negara. Orang yang melabur tiga Bitcoin dalam ekonomi negara akan diberi kerakyatan oleh kerajaan.

Rang undang-undang itu diluluskan di El Salvador selepas mendapat 62 daripada kemungkinan 84 undi.

“Tujuan undang-undang ini adalah untuk mengawal selia bitcoin sebagai tender sah tanpa had dengan kuasa membebaskan, tidak terhad dalam mana-mana transaksi, dan kepada mana-mana keadaan yang perlu dilaksanakan oleh orang awam atau persendirian atau pengamal perundangan,” berdasarkan bacaan undang-undang tersebut.

Baca >>  Perkahwinan dan kes mahkamah boleh diadakan di Metaverse

Berikutan langkah ini, warga El Salvador akan dapat menunjukkan harga dalam bitcoin. Mereka juga akan dibenarkan membuat sumbangan cukai dengan mata wang digital dan pertukaran dalam bitcoin tidak akan tertakluk kepada cukai keuntungan modal.

ADMIN
13/01/22

Credit to Connor Sephton
and Indiatoday.in

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »