El Salvador melabur di bitcoin selepas setahun | Hasilnya mengejutkan

CONCHAGUA, El Salvador, (Reuters) – Setahun selepas El Salvador mengguna pakai bitcoin sebagai mata wang sah, kawasan di mana bandar mata wang kripto pertama di dunia dimaksudkan untuk dibina – metropolis bulat yang dikuasakan oleh gunung berapi – masih dalam hutan tebal.

Presiden Nayib Bukele telah berjanji bahawa “Bitcoin City” akan menjadi syurga cukai untuk pelabur kripto dan pelombong yang dilengkapi dengan lapangan terbang, kawasan kediaman dan komersial, dan plaza pusat yang direka bentuk untuk kelihatan seperti simbol bitcoin dari langit.

“Melabur di sini dan buat semua wang yang anda mahukan,” katanya berpakaian serba putih dan memakai topi besbol terbalik, di hadapan ratusan peminat bitcoin pada November 2021.

Presiden Nayib Bukele

Tetapi pada lawatan baru-baru ini ke kawasan dalam bayang-bayang gunung berapi Conchagua di timur negara Amerika Tengah, Reuters tidak menemui jentera berat, pekerja pembinaan, atau bahan mentah untuk menunjukkan sebarang kemajuan ke arah membina simbol besar ini kepada bitcoin.

Bagi kebanyakan orang, ia telah menjadi, sebaliknya, simbol kebodohan kerana bitcoin telah menjunam.

“Percubaan ini sangat berisiko, terlalu berisiko untuk negara miskin,” kata Oscar Picardo, pengarah Institut Sains, Teknologi dan Inovasi di Universiti Francisco Gavidia swasta.

“Telah dilihat bahawa (bitcoin) adalah aset kewangan yang sangat spekulatif, sangat berubah-ubah,” tambahnya.

Sebahagian besar masalahnya ialah kejatuhan nilai bitcoin dan mata wang kripto lain telah mengasingkan pelabur.

Apabila El Salvador, salah satu negara termiskin di Amerika Latin, menerima pakai bitcoin sebagai alat pembayaran yang sah pada 7 September 2021, mata wang kripto itu hampir $47,000. baca lagi

Baca Lagi  107 Koleksi NFT Digodam Pada Bulan Lalu

Setahun kemudian, ia bernilai kurang daripada separuh dan pada hari Selasa didagangkan pada sekitar $19,770.

Kerajaan Bukele enggan mengulas untuk cerita ini tetapi telah mempertahankan menggandakan bitcoin -termasuk pemerolehan 2,381 bitcoin- memastikan ia adalah rancangan jangka panjang.

Ia mengatakan dasar bitcoinnya telah menarik pelaburan, mengurangkan komisen bank kepada sifar, meningkatkan pelancongan dan menggalakkan kemasukan kewangan.

Tetapi penurunan harga telah meningkatkan risiko kewangan El Salvador, merumitkan pencarian dananya untuk membayar 1.6 bilion dolar bon yang perlu dibayar pada 2023 dan 2025.

Tabung Kewangan Antarabangsa telah menyeru El Salvador untuk membalikkan status bitcoin sebagai tender sah yang memetik kebimbangan kewangan, ekonomi dan undang-undang; merumitkan perjanjian dengan pemberi pinjaman.

Penggunaan mata wang kripto juga gagal untuk digunakan, kata pakar.

Baik jawatan presiden mahupun kementerian kewangan tidak akan berkongsi angka mengenai penggunaan bitcoin melalui dompet digital bitcoin kerajaan Chivo.

Tetapi tinjauan oleh Biro Penyelidikan Ekonomi Kebangsaan (NBER), sebuah NGO yang berpangkalan di A.S., mendapati bahawa hanya 20% rakyat Salvador yang memuat turun aplikasi Chivo terus menggunakannya selepas membelanjakan $30 yang diberikan oleh kerajaan sebagai kredit percuma untuk mempromosikan aplikasi tersebut. guna.

Bitcoin digunakan meluas untuk transaksi harian
kiosk bitcoin yang dibakar

Kajian itu menunjukkan sebahagian besar muat turun Chivo berlaku pada tahun 2021, khususnya pada bulan September, dan hampir tiada muat turun berlaku setakat ini pada tahun 2022.

Secara teorinya, negara membangun seperti El Salvador adalah calon yang sesuai untuk menerima pakai mata wang kripto kerana pergantungan berterusan pada wang tunai dan sebahagian besar penduduk yang tidak mempunyai akaun bank.

Tetapi, menurut laporan April, “bitcoin tidak digunakan secara meluas sebagai medium pertukaran” kerana pengguna “tidak memahaminya, mereka tidak mempercayainya, ia tidak diterima oleh perniagaan, ia sangat tidak menentu, dan ia melibatkan bayaran yang tinggi.”

Baca Lagi  Akhirnya Pemberi Pinjaman Crypto, Celsius Memfailkan Kebankrapan Selepas Kegawatan Tunai

Walaupun undang-undang Salvador mewajibkan semua syarikat menerima mata wang kripto, hanya 20% berbuat demikian, menurut tinjauan yang menemu bual 1,800 isi rumah Salvador.

Kedai jam tangan kecil Jesus Caceres di tengah San Salvador adalah satu perniagaan yang berjaya. Tiga tanda berbunyi “Kami menerima bitcoin,” tetapi pembuat jam berusia 47 tahun itu hanya pernah membuat dua jualan dengan mata wang kripto.

“Satu untuk $3 dan satu untuk $5, ia berjumlah $8. Sejak itu, tiada siapa yang mendekati saya,” katanya.

Kerajaan juga telah menggalakkan warga Salvador yang bekerja di luar negara menghantar wang ke rumah melalui edompet kerajaan Chivo, atau edompet persendirian lain, tanpa mengenakan komisen. Dikenali sebagai kiriman wang, pemindahan dari luar negara tersebut mewakili 26% daripada KDNK negara Amerika Tengah, salah satu peratusan tertinggi di dunia.

Tetapi mengikut statistik daripada bank pusat, antara September 2021 dan Jun 2022, negara itu menerima hampir $6.4 bilion dolar dalam kiriman wang dan kurang daripada 2% dipindahkan oleh dompet mata wang kripto digital.

Seperti penggunaan bitcoin, kerajaan berkongsi sedikit butiran tentang “Bitcoin City”. Tetapi masa depannya kelihatan semakin tidak menentu sejak pengeluaran “Bitcoin Bon,” yang dikatakan Bukele akan menyokong pembinaan bandar itu, telah ditangguhkan berikutan kejatuhan mata wang kripto.

Penduduk tempat di mana bandar itu dirancang, antara gunung berapi Conchagua dan Teluk Fonseca di pantai Pasifik, merasakan majoriti 6.5 juta penduduk negara itu merasa tidak disenangi.

“Ia langsung tidak memberi manfaat kepada kami orang miskin,” keluh nelayan dan petani Jose Flores, 48, yang telah tinggal di Conchagua selama lebih tiga dekad.

Bitcoin setakat ini pada Oktober 2022 di paras 1900.00

ADMIN
02/10/22

Sumber : Reuters, google images