Akibat Kerugian Bitcoin $917 Juta CEO ini Letak Jawatan

Maximalist Bitcoin dan pengasas bersama MicroStrategy, Michael Saylor, akhirnya meletakkan jawatan sebagai CEO. Dia akan menjadi pengerusi eksekutif firma perisian, memberi tumpuan semata-mata pada Bitcoin.

Saylor telah memindahkan tanggungjawab itu kepada timbalannya Phong Le, presiden semasa syarikat itu. Berikutan pemergiannya, saham syarikat (NASDAQ: MSTR) melonjak hampir 15% pada 3 Ogos.

Terdahulu >> https://pullbackforextrading.com/ketika-kerugian-terkumpul-sudah-mencecah-us-1-billion-tapi-hati-masih-kering-michael-saylor/

Point penting;

  • Michael Saylor, ketua eksekutif MicroStrategy, akan meletakkan jawatan berikutan kerugian $917 juta pada pelaburan Bitcoin.
  • Presiden syarikat perisian itu, Phong Le, akan menjadi CEO baharu.

Kos Kerugian Mencecah $1 Bilion

Pengumuman itu dibuat ketika syarikat melaporkan pendapatan suku kedua. Menurut penyata kewangan syarikat, ia kehilangan $1.062 bilion kebanyakannya disebabkan oleh ‘impairment charges’ sebanyak $917 juta yang berkaitan dengan pegangan Bitcoinnya.

Sebagai penyokong Bitcoin, Saylor sentiasa menggandakan perolehan Bitcoin.
Di bawah kepimpinannya, syarikat itu memperoleh $250 juta dalam Bitcoin pada 2020, dan ia melaporkan memegang $1.988 bilion dalam Bitcoin pada 30 Jun 2022. Musim sejuk kripto yang berterusan, bagaimanapun, telah menjunamkan harga Bitcoin, yang kini kurang daripada separuh daripada harga puncaknya.

Walau bagaimanapun, Cinta Terhadap Bitcoin Masih Jauh Dari Berakhir

Microstrategy mengumumkan bahawa Micheal Saylor akan memikul tanggungjawab baharu sebagai pengerusi eksekutif, di mana tumpuannya lebih kepada Bitcoin. Dalam kata-katanya, “Sebagai Pengerusi Eksekutif, saya akan dapat memberi lebih tumpuan kepada strategi pemerolehan bitcoin kami dan inisiatif advokasi bitcoin yang berkaitan, manakala Phong akan diberi kuasa sebagai CEO untuk menguruskan keseluruhan operasi korporat.”

Baca Lagi  NFT | APA ITU DAN BAGAIMANA IA BERFUNGSI | SIAPA PEMBELI MISTERI YANG SANGGUP MEMBAYAR RM290 JUTA HANYA UNTUK SATU KARYA DIGITAL NFT?

Langkah seterusnya Saylor dengan Bitcoin masih belum jelas.

Akhir kata

Saylor mengasaskan MicroStrategy bersama pada tahun 1989, dan, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ia menjadi terkenal kerana memiliki lebih banyak bitcoin daripada mana-mana syarikat dagangan awam yang lain.

Memandangkan kekacauan yang berterusan dalam pasaran kripto dan tekanan kawal selia, tidak jelas bagaimana Saylor akan menggunakan peranan baharunya untuk menggoncang strategi mata wang kripto syarikat.

ADMIN
08/05/22

Sumber: investopedia, google images