KEKAYAAN TERPANTAS YANG DIBINA OLEH BILLIONAIRE CRYPTO -KINI HILANG SEPANTAS IA DIBINA

Seseorang membina kekayaan besar yang menyaingi raksasa teknologi AS terkaya. Seorang lagi mengumpulkan peti perang yang dia berikrar akan mengubah politik dan kedermawanan. Ada yang diberi peluang kedua untuk menjadi kaya selepas usaha lepas meleset.

Kegilaan mata wang kripto menjadikan Changpeng Zhao, Sam Bankman-Fried, Mike Novogratz dan segelintir penginjil aset digital lain menjadi bilionair beberapa kali ganda. Tetapi sepantas mereka menjadi muka baharu kekayaan global, mereka kini melihat kekayaan mereka lenyap pada kadar yang menakjubkan.

Bernilai sebanyak AS$145 bilion pada 9 November, apabila Bitcoin mencapai rekod tertinggi hampir $69,000, tujuh bilionair yang mempunyai kekayaan terikat dengan kripto telah kehilangan gabungan AS$114 bilion, menurut Indeks Billionaires Bloomberg. Ramai orang lain yang telah bertaruh besar pada Bitcoin, daripada Ketua Pegawai Eksekutif Microstrategy Inc. Michael Saylor kepada Presiden El Salvador Nayib Bukele, turut merasai tekanan apabila harga token digital terbesar di dunia merosot di bawah AS$21,000, terendah sejak Disember 2020.

Setelah dilihat sebagai memulakan era baharu kewangan terdesentralisasi, crypto telah digegarkan oleh dua letupan berprofil tinggi dalam tempoh beberapa minggu. Celsius, salah satu platform pinjaman kripto terbesar, mengumumkan Ahad bahawa ia membekukan semua urus niaga pada rangkaiannya berikutan spekulasi ia tidak akan dapat memenuhi pulangan yang dijanjikan untuk beberapa produknya. Itu berikutan kejatuhan pada bulan Mei yang dipanggil stablecoin TerraUSD dan token kakaknya, Luna — yang diabadikan sebagai tatu di lengan kiri Novogratz, pengasas Galaxy Digital Holdings Ltd.

Walaupun pasaran global berada dalam kegawatan kerana Rizab Persekutuan dan bank pusat lain merancang untuk menaikkan kadar faedah secara agresif untuk melawan inflasi tertinggi dalam beberapa dekad, kelajuan di mana crypto telah menjunam dalam beberapa minggu kebelakangan ini menyerlah. Dan walaupun terdapat sedikit bukti keretakan setakat ini dalam pasaran buruh AS yang lebih luas, kerugian dalam aset digital telah menyebabkan beberapa jutawan kripto terpaksa mengambil jalan keluar.

Baca >>  NILAI KRIPTO JATUH, PENGGUNAAN ELEKTRIK MELOMBONG PUN JATUH SEKALI

Coinbase Global Inc., bursa kripto AS terbesar, berkata pada hari Selasa ia akan memberhentikan 18% tenaga kerjanya, memetik kemungkinan kemelesetan yang boleh membawa kepada “musim sejuk crypto.”

“Kami berkembang terlalu cepat,” kata pengasas Coinbase Brian Armstrong dalam catatan blog yang mengumumkan pemotongan itu. “Kos pekerja kami terlalu tinggi untuk menguruskan pasaran yang tidak menentu ini dengan berkesan. Tindakan yang kami lakukan hari ini akan membolehkan kami menguruskan dengan lebih yakin melalui tempoh ini walaupun ia berpanjangan.”

Zhao, pengasas Binance, bursa mata wang kripto terbesar di dunia, berkata firmanya mempunyai “persaingan yang sangat sihat” dan sedang mengembangkan pengambilan pekerja. Namun, lelaki berusia 44 tahun itu telah melihat kekayaan peribadinya, yang pernah menjadi yang ke-11 terbesar di dunia, jatuh 89% kepada AS$10.2 bilion sejak dia memulakan kerjayanya dalam indeks kekayaan Bloomberg pada Januari. Firmanya juga telah menjadi tumpuan bagi penyiasat AS yang ingin mengekang industri kripto.

Bankman-Fried, CEO platform dagangan crypto FTX berusia 30 tahun, turun 66% sejak kekayaannya memuncak pada AS$26 bilion. Itu boleh menjejaskan rancangannya untuk memberikan wangnya dan berbelanja besar dalam politik. Dia mencurahkan AS$16 juta ke dalam super PAC pada April, menjadikannya salah satu penderma utama kepada kumpulan luar, dan telah berkata dia menjangka memberikan lebih daripada AS$100 juta semasa pilihan raya presiden akan datang untuk menyokong Demokrat.

Novogratz, 57, yang dana makronya di Fortress Investment Group telah dibubarkan pada 2015 berikutan kerugian selama dua tahun, telah mempertaruhkan kemunculannya semula pada crypto, baru-baru ini memanggil Terra sebagai “idea besar yang gagal.” Kekayaan beliau jatuh pada hari Isnin kepada AS$2.1 bilion, lebih rendah berbanding ketika dia membuat kemunculan pertama di Indeks Billionaires Bloomberg pada Disember 2020, apabila Bitcoin didagangkan sekitar AS$29,000.

Baca >>  Akhirnya Pemberi Pinjaman Crypto, Celsius Memfailkan Kebankrapan Selepas Kegawatan Tunai

Sementara itu, Cameron dan Tyler Winklevoss menyaksikan kekayaan mereka merosot kepada AS$3 bilion setiap satu, daripada setinggi $5.9 bilion setiap satu. Pengasas kembar kripto Gemini berusia 40 tahun, yang mengumumkan bulan ini bahawa ia akan mengurangkan kira-kira 10% tenaga kerjanya, kini sedang melakukan jelajah dengan kumpulan rock mereka, Mars Junction.

Armstrong, 39, Coinbase, dan pengasas bersama Fred Ehrsam, 34, pernah bernilai gabungan $18.1 bilion, telah menyaksikan kekayaan mereka menyusut kepada AS$2.1 bilion setiap satu apabila saham syarikat itu telah jatuh 79% sejak tawaran awam permulaannya.

Bagi Saylor, 57, dia menetapkan kepercayaannya dalam sebuah tweet “In Bitcoin We Trust” pada hari Isnin, bersama-sama dengan gambar baru dirinya yang dikelilingi oleh kilat. Microstrategy, syarikat perisian yang diasaskannya yang menjunam nilai semasa gelembung dot-com pada tahun 2000, mula membeli Bitcoin pada tahun 2020. Sahamnya ditutup pada paras tertinggi AS$1,272 pada Februari 2021, apabila 2.36 juta saham yang dimiliki oleh Saylor pada masa ini bernilai AS$3 bilion. Sejak itu, mereka telah menjunam kira-kira 88%.

Bukele, presiden El Salvador berusia 40 tahun, tidak menulis tweet mengenai kejatuhan mata wang kripto pada hari Isnin setakat 4:45 petang. di New York. Kira-kira seminggu yang lalu adalah ulang tahun satu tahun usahanya untuk menjadikan Bitcoin sebagai tender yang sah. Pada masa itu, ia didagangkan pada kira-kira AS$36,000.

ADMIN
18/06/22

Sumber: Bloomberg

Translate »
error: ©2012-2022 | Hakcipta terpelihara. Pullbackforextrading.com