TERRA LUNA JATUH KE PARAS SIFAR | APA YANG ANDA PERLU TAHU

Sejak beberapa hari kebelakangan ini, dunia mata wang kripto telah menghadapi perubahan yang teruk disebabkan oleh kejatuhan mendadak stablecoin yang dipanggil TerraUSD dan mata wang saudaranya Terra Luna.

Kejatuhan itu telah menggemparkan pasaran crypto yang lebih luas, dan token lain termasuk bitcoin dan tether juga telah bergelut. Terra Luna kini hampir tidak bernilai. Pada minggu lepas sahaja, bitcoin jatuh kira-kira 25%; ia menurun lebih daripada 50% dalam tempoh enam bulan yang lalu. Ada yang membandingkan kemalangan itu dengan kejatuhan kewangan 2008.

TerraLuna | chart oleh Tradingview.com

Setelah pelabur kripto yang menaik secara agresif menjadi panik, ada yang telah mengepam brek. Yang lain telah musnah; Reddit pada hari Khamis mula menawarkan sokongan dan sumber kepada pemegang crypto yang membincangkan hendak membunuh diri dalam forumnya. Seorang berkata rakan mereka cuba membunuh diri akibat kerana kejatuhan itu. “Jangan bersendirian, perkara ini semakin serius,” tulis orang itu.

Pasaran kripto yang merosot sejak beberapa hari lalu menggambarkan kepentingan tinggi yang boleh mengiringi sistem kewangan yang baru lahir, yang sebahagian besarnya dibiarkan tidak dikawal. Tetapi apa sebenarnya yang berlaku? Bagaimanakah ini akan menjejaskan seluruh ekosistem kripto? Apa itu Terra, dan mengapa ia mempunyai mata wang kakak bernama Luna? Inilah yang anda patut tahu.

Siapa di Sebalik Terra?

Terra telah dibangunkan oleh Terraform Labs yang berpangkalan di Korea Selatan, yang diasaskan pada 2018 oleh Do Kwon dan Daniel Shin.

Terra Community Strongly Opposes Do Kwon's Plan To Fork The Chain

Luna Foundation Guard (LFG) ialah organisasi bukan berasaskan keuntungan yang berdaftar di Singapura, dan mereka bertanggungjawab untuk promosi, inovasi dan kemampanan Terra (LUNA), mata wang kripto aslinya – TerraUSD (UST) crypto Blockchain algorithmic Stablecoin, serta seperti Stablecoin dan projek kewangan terdesentralisasi yang lain, seperti Anchor, Vega, Talis, antara lain.

Apakah itu stablecoin?

Stablecoin ialah mata wang kripto yang direka untuk dipancangkan kepada aset lain, seperti dolar AS atau euro. Mereka bertujuan untuk menjadi kurang tidak menentu berbanding mata wang kripto lain seperti bitcoin atau eter, yang boleh berayun liar sepanjang hari.

Baca >>  Korea Selatan keluarkan waran tangkap untuk pengasas Terra Luna

Stablecoin berfungsi sebagai pautan kembali kepada sistem kewangan tradisional, bertindak sebagai mata wang dengan nilai yang difahami ramai orang. Pelabur yang ingin meletakkan wang mereka sambil kekal dalam ekosistem mata wang kripto boleh beralih kepada stablecoin untuk mengelakkan naik turun pasaran.

Beberapa stablecoin yang popular ialah tether, stablecoin dengan had pasaran terbesar, dan USD Coin, yang diasaskan bersama dengan bursa Coinbase Global. Secara teorinya, stablecoin yang ditetapkan kepada USD harus mengekalkan nilainya $1 setiap token — tetapi itu sama sekali tidak berlaku minggu ini.

Apakah TerraUSD dan Terra Luna?

Walaupun sesetengah stablecoin, seperti tether, sepatutnya disokong oleh aset, yang lain bergantung pada algoritma yang kompleks untuk mengekalkan tambatan mereka kepada dolar AS.

TerraUSD ialah salah satu daripada stablecoin algoritma ini. Ia cuba mengekalkan nilai yang sama seperti dolar AS dengan menggunakan mekanisme jongkat-jongkit yang kompleks dengan mata wang kripto yang berkaitan, yang dipanggil Terra Luna (atau hanya Luna). Walaupun 1 TerraUSD sentiasa sepatutnya bernilai tepat $1, nilai Luna boleh berubah-ubah. Pada dasarnya, TerraUSD menggunakan Luna sebagai pengimbang untuk mengekalkan tambatan dolarnya. Begini cara ia berfungsi:

Anda membakar, atau memusnahkan, TerraUSD untuk mencetak, atau mencipta, Luna, dan sebaliknya. Membakar satu TerraUSD sentiasa memberikan anda $1 bernilai Luna, dan membakar $1 bernilai Luna sentiasa memberi anda satu TerraUSD. Ia seperti jungkat-jungkit, di mana TerraUSD berada di satu hujung, dan Luna berada di hujung yang lain.

SETERUSNYA

Translate »