TERRA LUNA JATUH KE PARAS SIFAR | APA YANG ANDA PERLU TAHU

Print Friendly, PDF & Email

Mari bayangkan nilai TerraUSD jatuh sedikit jadi ia kini bernilai $0.99. Kerana anda sentiasa boleh menukar 1 TerraUSD dengan Luna bernilai $1, orang yang bijak akan segera mengambil peluang untuk membeli sesuatu bernilai $1 untuk 99 sen, dan memperoleh keuntungan kecil sebanyak 1 sen. Jadi mereka membakar TerraUSD mereka untuk mencetak Luna dan memperoleh keuntungan.

Memandangkan semakin ramai orang yang memegang TerraUSD cuba memperoleh 1 sen keuntungan itu dengan membakarnya untuk Luna, bekalan TerraUSD berkurangan dan harganya meningkat sehingga mencapai tambatan $1.

Sekarang bayangkan bahawa begitu ramai orang mengambil kesempatan daripada arbitraj bahawa harga 1 TerraUSD sebenarnya meningkat kepada $1.01. Sekarang ini bermakna orang yang memegang Luna menyedari bahawa jika mereka membakar Luna bernilai $1, mereka boleh mendapatkan TerraUSD dan membuat satu sen tambahan dalam keuntungan. Oleh itu, apabila semakin ramai orang membakar Luna mereka untuk mencipta TerraUSD, bekalan TerraUSD meningkat dan harganya jatuh sehingga mencecah $1.

Sejujurnya: Jika anda adalah antara sebahagian besar orang yang tidak memahami sepenuhnya mekanisme yang baru sahaja kami lakarkan, anda mungkin tidak sepatutnya melabur dalam stablecoin.

Jadi apa yang berlaku kepada TerraUSD dan Terra Luna minggu ini?

Pada asasnya, tindakan mengimbangi antara TerraUSD dan Luna sudah musnah.

Sebab terbesar kebanyakan orang memegang TerraUSD adalah kerana sesuatu yang dipanggil Protokol Anchor. Fikirkan Anchor sebagai akaun simpanan untuk TerraUSD anda, tetapi ia membayar anda faedah 20% — yang merupakan tawaran yang sangat bagus untuk akaun simpanan.

Pada bulan-bulan lalu, adalah wajar untuk meletakkan TerraUSD sahaja dalam akaun Anchor dan melihat hasil 20% masuk, terutamanya kerana tidak banyak yang boleh anda gunakan kripto. Sehingga baru-baru ini pada hari Sabtu lepas, 75% daripada semua TerraUSD dalam edaran telah disimpan di Anchor, menurut Coindesk.

Baca >>  PENGASAS BITBOY MENGANCAM AKAN MENYAMAN CELSIUS

Tetapi pada Mac tahun ini, Anchor meluluskan resolusi untuk menggantikan kadar 20% dengan kadar berubah-ubah. Kemudian pada hujung minggu, sejumlah besar TerraUSD telah ditarik balik daripada Anchor, kata Wall Street Journal, membimbangkan pedagang dan mendorong mereka untuk menjual token TerraUSD dan Luna mereka. Satu lagi kumpulan pelabur menggunakan projek blockchain yang dipanggil Curve Finance untuk menukar TerraUSD dengan stablecoin lain.

Orang ramai mula menuju ke pintu keluar dengan membakar TerraUSD sebagai pertukaran untuk Luna. Bekalan Luna melambung, menyebabkan harga menjunam. Dalam erti kata lain, Luna ditolak dari jongkat-jongkit.

Memandangkan semakin ramai orang cuba menjual TerraUSD mereka, mekanisme pengimbangan berhenti berfungsi — TerraUSD ranap, dan begitu juga Luna. Stablecoin menjunam kepada $0.14 pada satu ketika pada hari Jumaat. Luna telah menjadi hampir tidak bernilai, mencecah kurang daripada 1 sen pada hari Jumaat juga.

Do Kwon, pencipta TerraUSD dan Terra Luna, pada hari Rabu menggariskan rancangan menyelamat untuk menangani kejatuhan itu. “Saya faham 72 jam yang lalu amat sukar untuk anda semua – ketahuilah bahawa saya berazam untuk bekerjasama dengan setiap daripada anda untuk mengharungi krisis ini, dan kami akan membina jalan keluar daripada ini,” tulisnya di Twitter.

“Kesan jangka pendek tidak menentukan apa yang boleh anda capai,” katanya dalam tweet lain. “Itulah cara anda bertindak balas yang penting.”

SETERUSNYA

Comments

comments

Translate »