Korea Selatan keluarkan waran tangkap untuk pengasas Terra Luna

Mahkamah di Korea Selatan telah mengeluarkan waran tangkap untuk Do Kwon, pengasas Terraform Labs, meningkatkan siasatannya ke dalam ekosistem crypto yang dua tokennya kehilangan nilai $40 bilion dalam tempoh beberapa hari awal tahun ini.

LUNA, token baharu ekosistem yang dihidupkan semula, turun setinggi 48.4% kepada $2.23 setiap satu pada berita, yang sebelum ini dilaporkan oleh media tempatan Yonhap, sebelum pulih sedikit. Mahkamah Korea Selatan telah mengeluarkan waran tangkap untuk enam orang, lapor akhbar itu, sambil menambah bahawa pihak pendakwa percaya individu tersebut telah melanggar peraturan pasaran modal negara.

Do Kwan

Terraform Labs yang dipanggil stablecoin UST dan mata wang kripto LUNA meletup secara mendadak pada bulan Mei selepas pelabur hilang kepercayaan terhadap keberkesanan asasnya. Pertukaran kripto utama termasuk Binance dan Coinbase menyahsenarai token dan menghentikan beberapa pasangan dagangannya. (Banyak pertukaran telah menghidupkan semula sokongan terhad untuk token lama.)

Kwon berkata dalam temu bual kepada Coinage bulan lalu bahawa pendakwa Korea Selatan tidak berhubung dengannya dan dia tidak didakwa dengan apa-apa — walaupun penguatkuasaan undang-undang menghalang pekerjanya meninggalkan negara itu.

“Agak sukar untuk membuat keputusan itu, kerana kami tidak pernah berhubung dengan penyiasat. Mereka tidak pernah menuduh kami apa-apa.” Kwon berkata dalam temu bual video.

Pendakwa raya Korea Selatan menyerbu rumah pengasas bersama Terraform Labs, Daniel Shin pada Julai sebagai sebahagian daripada siasatan terhadap dakwaan aktiviti haram di sebalik keruntuhan Terra. Pihak berkuasa juga berkata bahawa Kwon perlu memberitahu mereka apabila dia kembali ke negara itu.

Baca Lagi  TERRA LUNA JATUH KE PARAS SIFAR | APA YANG ANDA PERLU TAHU

ADMIN
17/09/22

CREDIT : techcrunch.com, GOOGLE IMAGES