Akhirnya Pemberi Pinjaman Crypto, Celsius Memfailkan Kebankrapan Selepas Kegawatan Tunai

Pemberi pinjaman mata wang kripto Celsius Network Ltd. memfailkan kebankrapan Bab 11, mangsa terbaharu ‘bencana’ $2 trilion yang telah menghapuskan beberapa nama terbesar dalam industri dan merisikokan ratusan ribu pelabur individu kepada kerugian besar.

Laporan terdahulu >> https://pullbackforextrading.com/celcius-hentikan-pengeluaran-dicurigai-bakal-tumbang-seperti-terra-luna/

Celsius, yang mempunyai lebih 100,000 pemiutang, berkata ia mengambil langkah untuk menstabilkan perniagaannya dan melaksanakan penstrukturan semula untuk semua pihak berkepentingan. Pemfailan itu dibuat di Daerah Selatan New York dan menyenaraikan Alameda Research, firma perdagangan yang diasaskan bersama oleh jutawan crypto Sam Bankman-Fried, antara pemiutang utama.

Syarikat itu, salah satu pemberi pinjaman mata wang kripto terbesar, telah mengumpul lebih daripada $20 bilion aset dengan menawarkan kadar faedah setinggi 18% kepada pendeposit sebelum menghentikan semua pengeluaran pada bulan Jun di tengah-tengah kepanikan yang dilalui oleh pelanggan. Dalam kenyataan terbarunya, Celsius berkata ia telah menganggarkan aset dan liabiliti di antara $1 bilion dan $10 bilion.

Masalah Celsius adalah lambang masalah yang melanda ruang aset digital, di mana kenaikan kadar faedah AS telah menyebabkan pelabur melarikan diri dan mencetuskan kejatuhan pemberi pinjaman dan dana lindung nilai(hedge fund). Broker kripto Voyager Digital Ltd. memfailkan perlindungan kebankrapan Bab 11 pada bulan ini manakala pelikuidasi telah dipanggil untuk dana lindung nilai crypto bankrap Three Arrows Capital.

Pemiutang Celsius

Dana Pharos USD disenaraikan sebagai pemiutang terbesar Celsius

Pasaran mata wang kripto bertindak-balas selepas langkah kebankrapan Celsius, dengan Bitcoin meningkat 1.7% kepada hanya di bawah $20,000 pada pagi Khamis di London, walaupun ekuiti Eropah menurun.

Baca Lagi  107 Koleksi NFT Digodam Pada Bulan Lalu

Keraguan tentang produk sokongan hasil yang tinggi seperti yang ditawarkan Celsius semakin meningkat selepas kejatuhan stablecoin algoritma TerraUSD pada bulan Mei. Satu lagi pemberi pinjaman berpusat, Babel Finance, juga telah menghentikan pengeluaran dan harga crypto telah merosot, dengan Bitcoin dan Ether kehilangan separuh nilainya sejak akhir Disember lepas.

Bagi Celsius, perniagaannya dibina atas pinjaman kripto yang dipinjam daripada pelanggannya kepada pelabur institusi. Ia juga merupakan peserta dalam pelbagai permohonan kewangan terdesentralisasi.

Firma itu telah membuat petisyen untuk terus beroperasi. Ia tidak meminta pihak berkuasa untuk membenarkan pengeluaran pelanggan sekarang, dengan mengatakan bahawa tuntutan akan dikendalikan melalui proses Bab 11.

Proses Kebankrapan

Kirkland & Ellis berkhidmat sebagai penasihat undang-undang, dengan Centerview Partners sebagai penasihat kewangan dan Alvarez & Marsal penasihat untuk penyusunan semula Celsius.

Proses kebankrapan boleh mengambil sedikit masa untuk diselesaikan. Pemiutang Mt. Gox, pada satu ketika bursa Bitcoin terbesar di dunia yang ditutup pada 2014 dan memulakan prosiding pembubaran, masih belum dibayar.

Sama ada pengguna Celsius akan mendapat apa-apa, ia tidak jelas. Di bawah syarat perkhidmatannya, layanan terhadap aset digital pelanggannya sekiranya berlaku insolvensi adalah “tidak diselesaikan” dan “tidak dijamin”, yang mungkin menyebabkan pelanggan dianggap sebagai pemiutang tidak bercagar.

Apabila stablecoin TerraUSD (UST) dan token Luna yang berkaitan tumbang pada bulan Mei, Celsius bergegas untuk mengeluarkan dananya daripada Terra’s Anchor Protocol, yang menawarkan 20% pulangan ke atas deposit UST. Baru-baru ini, ia mengalami satu lagi pegangan besar — token yang dikenali sebagai staked ETH, atau stETH, yang terikat dengan nilai Ether — menjadi sebahagian besarnya tidak cair dan lebih banyak didiskaunkan kepada Ether.

Baca Lagi  EL SALVADOR KERUGIAN SEPARUH PELABURANNYA DALAM BITCOIN APABILA CRYPTO TERUS MENJUNAM

Pada bulan lalu, Celsius membayar balik semua — lebih daripada $900 juta — hutangnya dalam aplikasi terdesentralisasi Aave, Compound dan MakerDAO, menurut data blockchain dan penjejak Zapper. Bayaran tersebut telah menimbulkan perdebatan undang-undang tentang bagaimana syarikat kripto yang bermasalah harus membayar balik pemiutang — sama ada mereka adalah orang sebenar atau platform yang dikawal oleh kod komputer yang dirujuk sebagai kontrak pintar.

ADMIN
14/07/22

Sumber: Bloomberg