Bagaimana seorang pekerja pejabat biasa memperoleh jutaan dollar hanya trading dalam tandas | Insider Trading Scam

Lukas Kamay, dalang di sebalik ‘rompakan’ perdagangan orang dalam terbesar di Australia, membayar $2.375 juta untuk sebuah apartmen dari rancangan TV The Block dengan satu dagangan yang mengambil masa hanya 25 minit, sambil mengejek polis ketika mereka bergelut untuk menangkapnya.

Ini adalah kisah sebenar dua orang sahabat yang terjebak ke dalam kancah insider trading. Jom ikuti kisah ini.

Bagaimana ia bermula

Kamay dan Hill adalah dua orang pemuda yang telah diberi setiap kelebihan. Mereka telah bertemu di Universiti Monash di mana mereka berdua belajar perdagangan dan ekonomi.

Dua tahun selepas mereka meninggalkan universiti, mereka berdua bertemu di pub pada pertemuan semula hujung minggu di Semenanjung Mornington. Pada masa itu Kamay telah kehilangan pekerjaan impiannya apabila krisis kewangan global melanda.

Kamay(kiri), Hill(kanan)

Hill baru sahaja dinaikkan pangkat kepada pasukan yang menjalankan statistik tenaga buruh, salah satu penunjuk ekonomi terbesar bagi negara. Terdapat barbeku, banyak alkohol dan Hill sedang berbual dengan seseorang tentang jumlah tenaga buruh apabila Kamay, “Hanya berpusing dan berkata, ‘Oh, anda tahu, saya boleh menggunakannya untuk menjana wang’.”

“Ia hanya satu ulasan yang besar pada masa itu, tidak lebih daripada itu,” kata Hill.

Tetapi beberapa bulan kemudian, Kamay menghubungi telefon. Mereka berbual tentang maklumat yang boleh diakses oleh Hill. “Dan juga fakta bahawa menggunakan maklumat itu boleh menjadi perdagangan yang sangat menguntungkan di pasaran,” Hill mengakui.

Rancangan

Mereka bertemu di sebuah pub Melbourne dan membuat rancangan yang kelihatan sangat mudah tetapi hampir mustahil untuk dipecahkan apabila polis mula menyiasat. Mereka akan menggunakan phone burner yang didaftarkan atas nama orang lain untuk menyampaikan maklumat.

Baca >>  INFOGRAFIK SCAM TERBESAR AMERIKA PADA ZAMAN MODEN INI

Hill akan mengakses data dari komputer ABSnya, menulisnya pada sekeping kertas, memasukkannya ke dalam poketnya, mengeluarkannya dari bangunan dan menelefon Lukas melalui phone burnernya. Dengan cara itu Lukas akan sentiasa berada di hadapan apabila maklumat kritikal dikeluarkan.

Jika data lebih kukuh daripada jangkaan, dolar Australia akan naik. Lukas akan membeli dolar Australia dan apabila ia meningkat, dia akan menjualnya dan mendapat keuntungan.

Jangkaan Hill agak sederhana. “Rancangannya adalah untuk mencapai baki $200,000 dalam akaun Lukas. Dia kemudiannya akan membayar cukai ke atasnya, meninggalkan kami dengan $100,000 untuk dibahagikan kepada dua.” Namun, apa yang Hill bimbangkan, kini menjadi kenyataan.

Mereka membuat dagangan pertama mereka pada 12 September 2013.

Lukas Kamay membuka akaun sebenar di broker Pepperstone dengan permulaan modal sebanyak $1K. Kira-kira 30 saat sebelum angka tenaga buruh dikeluarkan pada 11:30 pagi, Lukas membeli beberapa kontrak berdasarkan maklumat dalaman dari rakannya, Hill, dan selepas angka itu dikeluarkan, dia memperoleh keuntungan mudah sebanyak $13,500.

Ia suatu yang sangat hebat!

Kamay kini membuka satu lagi akaun rahsia kedua.

Secara ringkasnya, Lukas Kamay pada usia 24 tahun kini menjadi antara pedagang yang paling berjaya di Australia.

Keuntungan yang dijana dengan konsisten tanpa kerugian ini menjadi red flag dan menarik perhatian regulator ASIC di Australia mengenai kemungkinan jenayah insider trading.

Siasatan pun mula dibuat.

SETERUSNYA

Translate »
error: ©2012-2022 | Hakcipta terpelihara. Pullbackforextrading.com