BILLIONAIRE ANGKUH YANG JATUH MISKIN, KINI MENJADI PELARIAN – DIPERCAYAI BERSEMBUNYI DI SERBIA

Pihak berkuasa Korea Selatan berkata mereka percaya Do Kwon, bos mata wang kripto yang gagal di sebalik kejatuhan $40bn (£32.7bn) token terraUSD dan Luna, sedang bersembunyi di Serbia.

Pejabat Pendakwa Daerah Selatan Seoul berkata ia akan bekerjasama dengan Serbia untuk menahannya.

Encik Kwon, 31, didakwa atas penipuan dan pelanggaran undang-undang pasaran modal selepas token itu tumbang pada Mei lalu.

Pada September Interpol telah mengeluarkan waran antarabangsa untuk penahanannya.

Bulan berikutnya, pendakwa raya Korea Selatan berkata beliau telah mengembara melalui Dubai ke negara yang tidak diketahui selepas beliau meninggalkan Singapura, di mana syarikatnya Terraform mempunyai ibu pejabatnya.

“Notis Merah” Interpol ialah permintaan kepada penguatkuasa undang-undang di seluruh dunia untuk mencari dan menangkap sementara seseorang sementara menunggu ekstradisi, penyerahan diri atau tindakan undang-undang yang serupa.

Korea Selatan dan Serbia tidak mempunyai perjanjian ekstradisi tetapi pada masa lalu kedua-duanya telah bersetuju dengan permintaan di bawah Konvensyen Eropah mengenai Ekstradisi.

Encik Kwon sebelum ini menafikan bahawa dia bersembunyi, tetapi tidak mendedahkan di mana beliau berada.

“Saya tidak ‘dalam pelarian’ atau apa-apa yang serupa – untuk mana-mana agensi kerajaan yang menunjukkan minat untuk berkomunikasi, kami bekerjasama sepenuhnya dan kami tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan,” katanya dalam tweet pada September.

Pendakwa raya juga telah mengeluarkan waran tangkap untuk lima orang lain – yang tidak dinamakan – dikaitkan dengan apa yang dipanggil stablecoin Terra dan token Luna.

BILLIONAIRE YANG ANGKUH

Do Kwan merupakan seorang billionaire yang sangat angkuh dan menggelar pengkritik beliau sebagai si ‘miskin.’

Stablecoin TerraUSD usahawan kripto Do Kwon telah renyuk dan token luna telah menjunam 99%. Kini perhatian dalam komuniti crypto beralih kepada tabiatnya menolak kritikan terhadap projeknya dengan mengejek pengkritiknya sebagai “miskin.”

Baca >>  ASALNYA JUTAWAN KINI JADI RIBUWAN(FAILED) | APA YANG ANDA BOLEH BELAJAR SUPAYA TAK MENGULANG BENDA YANG SAMA

Pada bulan Julai, Kwon mengejek seorang ahli ekonomi British yang mengkritik model algoritma stablecoin beliau.

Kwon menjawab: “Saya tidak berdebat orang miskin di Twitter, dan maaf saya tidak mempunyai sebarang perubahan pada saya untuknya pada masa ini.”

Beliau dengan kejam meletakkan pengkritik hanya beberapa hari sebelum TerraUSD, yang merupakan stablecoin ketiga terbesar di dunia dan sepatutnya berdagang pada $1, jatuh serendah $0.30.

Sistem Terra Luna runtuh pada bulan Mei, dengan harga kedua-dua token menjunam kepada hampir sifar, dan kejatuhan ini seterusnya melanda ke pasaran kripto yang lebih luas lagi.

Daripada paras tertinggi $116 pada bulan April, syiling Terra kini bernilai kurang daripada $0.0002.

Di peringkat global, pelabur dalam dua syiling kerugian dianggarkan $42bn, menurut firma analisis blok Elliptic.

Sesetengah pelabur kehilangan simpanan nyawa mereka, dan pihak berkuasa Korea Selatan telah membuka beberapa siasatan jenayah ke atas nahas itu.

ADMIN
12/12/22

Credit: bbc.com, markets.businessinsider.com, nytimes.com, google images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »