TERRA LUNA JATUH KE PARAS SIFAR | APA YANG ANDA PERLU TAHU

Print Friendly, PDF & Email

Apakah maksud semua ini terhadap coin lain?

Pasaran mata wang kripto, seperti sistem kewangan lain, terjalin dengan rumit. Apabila TerraUSD jatuh, kerugian mengalir ke dalam mata wang kripto lain. Tether turun kepada $0.96 pada hari Khamis, walaupun kemudiannya melantun semula untuk menyamai nilai dolar AS. Apabila tether merosot, bitcoin menjunam kepada sekitar $25,400 pada hari Khamis, nilai terendahnya sejak Disember 2020, sebelum meningkat kepada sekitar $29,500 pada hari Jumaat.

Secara keseluruhannya, keseluruhan pasaran crypto telah dikurangkan lebih separuh sejak November, jatuh kepada $1.2 trilion daripada $2.9 trilion, menurut data daripada CoinMarketCap.

Lebih-lebih lagi, ranap sistem itu berpotensi memberi kesan kepada sistem kewangan tradisional. Seperti yang dinyatakan oleh Matt Levine dari Bloomberg, sesetengah pedagang tradisional memiliki kripto. Jika pegangan kripto mereka berubah, ia boleh menjejaskan cara peniaga tersebut beroperasi di tempat lain.

Apakah kesan sampingan semua ini?

Ramai orang kelihatan kehilangan banyak wang. Di Reddit, ahli forum Terra Luna telah menyiarkan tentang bunuh diri. “Saya kehilangan lebih 450k usd, saya tidak boleh membayar bank. Saya akan kehilangan rumah saya tidak lama lagi. Saya akan menjadi gelandangan. membunuh diri adalah satu-satunya jalan keluar bagi saya,” tulis seorang ahli. Ahli lain telah berkongsi cerita peribadi tentang percubaan membunuh diri yang lalu dan berkongsi sumber pencegahan bunuh diri.

“Keselamatan dan kesejahteraan pengguna kami adalah keutamaan kami, dan kami mengambil langkah aktif untuk menyediakan sokongan dan sumber pada platform kami,” kata jurucakap Reddit dalam satu kenyataan kepada BuzzFeed News. “Dalam situasi tertentu, kami menghubungi untuk moderator untuk menawarkan sokongan dan sumber untuk komuniti mereka, dan telah melakukannya dalam kes ini.”

Baca >>  SKIM 'PUMP-AND-DUMP' - SEGALA YANG ANDA PERLU TAHU TENTANG SCAM INI

Episod ini juga telah membawa kepada lebih banyak panggilan untuk peraturan kawal-selia undang-undang. Memberi keterangan di hadapan Jawatankuasa Perbankan, Perumahan dan Hal Ehwal Bandar Senat pada hari Selasa, Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen menyebut kejatuhan TerraUSD. “Saya fikir itu hanya menggambarkan bahawa ini adalah produk yang berkembang pesat dan terdapat risiko kepada kestabilan kewangan dan kami memerlukan rangka kerja yang sesuai,” katanya.

Kejadian ini sedikit sebanyak telah menimbulkan keraguan pada keseluruhan pasaran crypto. Dan kini jelas: Malah apa yang dipanggil stablecoin tidak stabil seperti yang mereka dakwa.

p.s: Inilah pentingnya untuk ada kefahaman risiko terlebih dahulu dan hanya melaburkan wang yang anda sanggup rugi sahaja. Dengan ini tidaklah lebur semua simpanan atau sekurang-kurangnya tidaklah menjadi gelandangan atau sehingga mengancam nyawa sendiri. Jika anda antara yang terjejas, sila dapatkan bantuan dari pihak berwajib.

ADMIN
18/05/22

SUMBER

Comments

comments

Translate »