ELON MUSK DISAMAN US 258 BILLION BERHUBUNG DAKWAAN SKIM PIRAMID DOGECOIN

Elon Musk telah disaman sebanyak $258 bilion pada Khamis oleh pelabur Dogecoin yang menuduhnya menjalankan skim piramid untuk menyokong mata wang kripto.

Dalam aduan yang difailkan di mahkamah persekutuan di Manhattan, plaintif Keith Johnson menuduh Musk, syarikat kereta elektrik Tesla Inc dan syarikat pelancongan angkasa lepas SpaceX kerana menggembar-gemburkan Dogecoin untuk menaikkan harganya, yang mana kemudiannya harganya jatuh menjunam.

Musk ialah Ketua Pegawai Eksekutif Tesla dan SpaceX.

“Defendan sedar sejak 2019 bahawa Dogecoin sudah tidak mempunyai nilai lagi tapi masih mempromosikan Dogecoin bertujuan untuk mendapat keuntungan daripada dagangannya,” kata aduan itu. “Musk menggunakan alasnya sebagai Orang Terkaya Dunia untuk mengendalikan dan memanipulasi Skim Piramid Dogecoin untuk keuntungan, pendedahan serta hiburan.”

GAMBAR FAIL: Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk menghadiri majlis pecah tanah Tesla Shanghai Gigafactory di Shanghai, China 7 Januari 2019. REUTERS/Aly Song/

Aduan itu juga mengumpulkan ulasan daripada Warren Buffett, Bill Gates dan lain-lain yang mempersoalkan nilai mata wang kripto.

Tesla, SpaceX dan peguam Musk tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Seorang peguam untuk Johnson tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas mengenai bukti khusus yang dimiliki atau dijangka anak guamnya yang membuktikan Dogecoin tidak bernilai dan defendan menjalankan skim piramid.

Johnson menuntut ganti rugi $86 bilion, mewakili kemerosotan dalam nilai pasaran Dogecoin sejak Mei 2021, dan mahukan ia meningkat tiga kali ganda.

Dia juga mahu menyekat Musk dan syarikatnya daripada mempromosikan Dogecoin dan hakim untuk mengisytiharkan bahawa perdagangan Dogecoin adalah perjudian di bawah undang-undang persekutuan dan New York.

Aduan itu berkata penjualan Dogecoin bermula sekitar masa Musk menganjurkan rancangan NBC “Saturday Night Live dan, memainkan pakar kewangan rekaan pada segmen “Kemas Kini Hujung Minggu”, yang dipanggil Dogecoin “kesibukan.”

Tesla pada Februari 2021 berkata ia telah membeli $1.5 bilion bitcoin dan untuk masa yang singkat menerimanya sebagai bayaran untuk kenderaan.

Baca >>  Korea Selatan keluarkan waran tangkap untuk pengasas Terra Luna

Dogecoin didagangkan pada kira-kira 5.8 sen pada Khamis, turun daripada kemuncaknya pada Mei 2021 iaitu kira-kira 74 sen.

Kesnya ialah Johnson lwn Musk, Mahkamah Daerah A.S., Daerah Selatan New York, No. 22-05037.

P.S: Dah lama curiga mengenai Elon Musk ni. Teringat pula channel youtube, Zero Budget Stories yang buat cerita mengenai Musk dalam salah-satu videonya.

Report oleh: Jonathan Stempel di New York; Editing by Leslie Adler, Reuters
Header: google images

ADMIN
17/06/22

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: ©2012-2022 | Hakcipta terpelihara. Pullbackforextrading.com