SKIM ‘PUMP-AND-DUMP’ – SEGALA YANG ANDA PERLU TAHU TENTANG SCAM INI

Peminat mata wang kripto melihat Bitcoin, Ethereum dan Dogecoin sebagai masa depan wang untuk dunia. Teknologi blockchain yang mendasari membolehkan kripto berfungsi dengan mencipta lejar digital yang merekodkan urus niaga, yang nampaknya akan mencipta bentuk mata wang yang lebih selamat. Tetapi di mana ada wang untuk dibuat, si penipu(scammer) juga tidak jauh di belakang.

Skim ‘pump-and-dump’ matawang kripto direka untuk mengambil kesempatan ke atas orang ramai sambil menjana wang yang besar untuk si penipu. Mereka biasanya melibatkan individu berpengaruh media sosial(influencer) yang menerima insentif kewangan untuk memberitahu orang ramai untuk membeli syiling digital tertentu untuk meningkatkan nilainya. Apabila nilai meningkat, si penipu dan si influencer mula menjual syiling mereka dan seterusnya mengaut keuntungan, manakala orang lain melihat pelaburan mereka lesap sekelip mata.

Skim ini menandakan perubahan terbaru dalam kisah mata wang kripto yang sentiasa berubah, yang telah mencipta beberapa jutawan segera sambil memufliskan orang lain melalui ketidaktentuan urusniaga pasaran. Malah Dogecoin, mata wang kripto yang dicipta sebagai jenaka, mendapat perhatian arus perdana terima kasih kepada tokoh berprofil tinggi seperti CEO Tesla Elon Musk, yang berkata bahawa dia “pumps but doesn’t dump(mengepam wang, dan tidak meninggalkan.”

Tetapi dia bukan seorang sahaja buat begitu.

Bulan ogos lepas, organisasi sukan esport FaZe Clan yang popular menggantung beberapa ahli yang mengambil bahagian dalam pump and dump kripto yang menyamar sebagai pemanduan amal sambil membawa pulang puluhan ribu dolar.

Dengan mata wang kripto menjadi lebih mudah untuk dibangunkan, si penipu mengambil kesempatan daripada orang yang mempunyai perasaan “takut terlepas peluang” atau FOMO(fear of missing opportunity) yang sedang mencari-cari peluang untuk mendapatkan syiling crypto baharu dengan harapan untuk menjadi kaya singkat.

Inilah sebabnya kenapa anda perlu tahu tentang ‘pump and dump’ kripto ini.

DALAM ARTIKEL INI :

Apakah itu penipuan PUMP AND DUMP?

Pump and dump ialah penipuan sekuriti yang biasanya melibatkan saham. Si penipu akan mencipta dan menggembar-gemburkan berita-berita palsu tentang saham untuk menjana minat orang ramai. Apabila pelabur mula membeli saham, harga saham itu naik. Apabila harga mencapai tahap tertentu, si penipu di sebalik gembar-gembur berita palsu itu tadi akan menjual semua saham mereka. Ini menyebabkan harga saham menjunam, yang menyebabkan pelabur duduk tersungkur menanggung kerugian.

Filem The Wolf of Wall Street menggambarkan penipuan pump-and-dump terkenal yang dijalankan oleh firma pelaburan Stratton Oakmont pada tahun 90-an.

Bagaimanakah penipuan ini berfungsi dengan mata wang kripto?

Ia tidak jauh berbeza dengan saham. Aset crypto tertentu dipam oleh orang untuk membuat nilai meningkat.

“Apabila harga meningkat, orang yang mengepam duit mereka tadi akhirnya melepaskan pegangan aset mereka ke dalam FOMO yang telah mereka hasilkan, mengakibatkan kejatuhan harga mendadak yang menyebabkan pembeli baharu memegang aset yang kini mempunyai nilai lebih rendah daripada harga yang mereka mula-mula beli, menyebabkan kerugian besar dan selalunya kerugian itu tidak dapat dipulihkan,” kata Douglas Horn, ketua arkitek Telos Core Developers.

Apa yang berbeza ialah apa yang digunakan untuk skim pump and dump ini. Bitcoin, Ethereum dan Dogecoin ialah mata wang kripto yang cukup dikenali, dan memerlukan seseorang yang mempunyai pengikut ramai seperti Elon Musk untuk meningkatkan atau menurunkan nilainya. Walau bagaimanapun, kerana mencipta keseluruhan sistem blockchain untuk mata wang memerlukan banyak masa dan usaha, mereka yang berpengetahuan tentang pengekodan boleh mencipta token kripto mereka sendiri, yang merupakan aset digital menggunakan blockchain yang sedia ada seperti Bitcoin atau Ethereum.

Token ini, juga dirujuk sebagai syiling, boleh dibuat dengan mudah seperti Shiba Inu, yang telah dirujuk oleh pembangun sebagai “pembunuh Dogecoin” dengan cara berteka-teki. Pemaju juga boleh mencipta berbilion-bilion syiling ini, yang seterusnya bermakna mereka menggunakan pecahan satu sen. Satu token Shiba Inu, sebagai contoh, berharga $0.0000065, jadi anda boleh membeli 100,000 token dengan harga kurang daripada $1.

Memandangkan seseorang boleh mencipta berbilion-bilion token dengan mudah tanpa kos apa-apa, apa yang diperlukan adalah untuk meyakinkan orang ramai untuk membeli syiling yang sangat murah ini. Ini boleh dilakukan melalui saluran Discord, forum atau media sosial, atau dengan mendapatkan pengaruh untuk mempromosikan syiling sebagai pertukaran untuk duit syiling mereka sendiri.

Baca >>  107 Koleksi NFT Digodam Pada Bulan Lalu

Jika penipu mempunyai 1 bilion token bernilai $0.000001 maka itu hanya bernilai $1,000. Tetapi jika mereka boleh meningkatkan nilai token dengan hanya satu titik perpuluhan, simpanan syiling mereka kini bernilai $10,000. Jika mereka melepaskan posisi mereka dengan cepat, itu akan menyebabkan nilainya ranap.

Satu lagi perbezaan kecil dengan crypto pump-and-dump ialah istilahnya. Walaupun ia dikenali sebagai pump-and-dump, dalam kalangan crypto penipuan itu dirujuk sebagai rug pull atau “tarik permaidani,” kerana dalam permaidani ditarik keluar terus dari bawah pelabur. Sebahagian daripada menarik orang ramai untuk membeli token yang sangat murah ini ialah dengan mengatakan ia rug proof atau “kalis permaidani”, yang bermaksud terdapat langkah-langkah untuk menghalang orang yang mempunyai sejumlah besar syiling daripada menjualnya dalam tempoh masa tertentu.

Apakah contoh pump and dump mata wang kripto?

Pada bulan Julai, empat ahli FaZe Clan telah mengambil bahagian dalam pump-and-dump untuk token yang dipanggil SaveTheChildren. Pemain pro, bersama-sama dengan influencer lain, mempromosikan skim ini kepada pengikut mereka. Setelah harga meningkat, mereka mula menjual semula token yang diberikan kepada mereka untuk menjadi sebahagian daripada penipuan, dengan sesetengah dianggarkan mengaut untung sehingga AS $30,000.

Satu lagi syiling yang dipanggil SafeTrade telah dijual sebagai “kalis permaidani” awal tahun ini. Sebaik sahaja orang mula membeli, penganjur menjual syiling mereka dan meninggalkan orang lain dalam kerugian besar.

Kajian 2020 dari Universiti Teknologi Sydney dan Sekolah Ekonomi Stockholm di Riga menemui 355 kejadian penipuan pump and dump kripto dalam tempoh tujuh bulan. Penganjur penipuan ini memperoleh berjuta-juta dollar.

Tonton video pendedahan mereka di bawah;

Adakah penipuan pump-and-dump salah?

Untuk saham, ya. Untuk mata wang kripto, tidak.

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa ialah agensi kawal selia kerajaan yang menyiasat penipuan sekuriti seperti perdagangan orang dalam(insider trading) dan pump and dump. Ia belum lagi mempunyai peraturan yang serupa untuk mata wang kripto, dan tidak merancang untuk melaksanakan peraturan kripto, sekurang-kurangnya untuk 2021.

Baca >>  RIBUAN KOMPUTER KERAJAAN UK DI'CEROBOH' DAN DIJADIKAN ALAT MELOMBONG OLEH PENGGODAM

Ini bermakna sesiapa sahaja boleh terlibat dengan skim penipuan ini dan hidup bebas tanpa terikat dengan apa-apa perundangan.

Bagaimanakah untuk anda mengelakkan skim pump and dump kripto ini?

Adalah penting untuk memahami sama ada adakah perasaan FOMO anda yang menjadi penyumbang kepada keputusan anda untuk melabur dalam mata wang kripto. Ia mungkin kelihatan seperti semua orang menjadi kaya dengan Bitcoin atau Dogecoin, tetapi itu mungkin tidak berlaku.

Seterusnya ialah membuat kajian anda. Syiling atau token kripto boleh dibuat dengan agak mudah oleh orang yang memahami pengekodan. Jika ada syiling baharu yang kononnya akan menjadikan anda kaya, lakukan beberapa carian web untuk mengetahui lebih lanjut. Tawaran syiling permulaan, atau ICO, akan mempunyai “kertas putih” yang menawarkan butiran tentang syiling, siapa di belakangnya, apakah objektif mereka dan sebagainya.

Ikuti perkembangan media sosial atau laman forum untuk mengesan jika terdapatnya mana-mana individu yang cuba mempromosikan syiling kripto baharu, ia mungkin saja suatu scam.

Berhati-hati dengan mana-mana influencer yang mungkin anda ikuti yang jarang menyebut pasal mata wang kripto tetapi tiba-tiba mempromosikannya. Dalam kes ahli FaZe Clan, mereka mempromosikan syiling dengan kempen media sosial dan memberikan beribu-ribu syiling percuma kepada pengikut mereka, yang seterusnya menarik pengikut lain untuk membeli syiling — FOMO menyerang lagi. Jika anda akan menerima nasihat kewangan, dapatkannya daripada profesional dan bukannya dari seseorang yang terkenal hanya sebab mereka mahir dalam permainan video.

Akhir sekali, jika anda masih berminat untuk melabur, maka jangan melabur lebih daripada yang anda sanggup rugi. Ada kemungkinan bahawa dengan masa yang tepat, pelabur boleh membuat wang dari pump-and-dump, tetapi adalah lebih baik untuk menganggap bahawa wang yang anda gunakan untuk membeli token akan hilang selama-lamanya.

PROMOSI MEMBERSHIP! 35% OFF – JOIN SEKARANG!

ADMIN
27/10/21

Credit photo : google photo
Credit video : coffeezilla
Sumber asal : Cnet

Translate »
error: ©2012-2022 | Hakcipta terpelihara. Pullbackforextrading.com