DISEBALIK KEJATUHAN FTX.COM | PUNCA UTAMA FTX TUMBANG

Ini adalah keruntuhan yang sesetengah orang memanggil crypto sebagai “detik Lehman.” Kebankrapan gergasi kripto FTX dan peletakan jawatan pengasasnya, Sam Bankman-Fried, telah menyebabkan pelanggan berada dalam limbo dan pelabur menghapuskan apa yang pernah kelihatan seperti perkara besar seterusnya dalam teknologi.

BACA : https://pullbackforextrading.com/crypto-crash-crypto-billionaire-bankman-fried-hilang-kekayaan-beliau-dalam-sehari-selepas-daycrypto-crash/

Dan ia berlaku dalam beberapa hari. Tetapi dalam dunia kripto yang kompleks, keruntuhan sedemikian boleh menjadi sukar untuk dihuraikan. Berikut perkara yang anda perlu tahu:

APA ITU FTX

FTX ialah pertukaran mata wang digital, platform di mana orang ramai boleh membeli dan menjual aset digital seperti bitcoin, dogecoin dan eter. Platform sedemikian meningkat popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana lebih ramai orang melihat untuk melabur dalam mata wang kripto tanpa perlu bersusah payah menangani bahagian teknikal transaksi sedemikian, seperti menyediakan dompet crypto.

BAGAIMANA FTX MENJADI GERGASI

Syarikat itu, yang diasaskan pada 2019, dengan cepat menjadi terkenal di peringkat antarabangsa melalui beberapa siri pemerolehan berprofil tinggi, strategi pemasaran yang agresif dan yuran dagangan yang rendah. Platform pesaing termasuk Kraken, Coinbase dan Gemini.

Malah mereka yang tidak biasa dengan teknologi telah terpikat kepada FTX dengan janji bahawa mereka boleh meletakkan wang mereka dalam akaun dan memperoleh hasil yang lebih tinggi daripada di bank tradisional.

Baca Lagi  NFT | APA ITU DAN BAGAIMANA IA BERFUNGSI | SIAPA PEMBELI MISTERI YANG SANGGUP MEMBAYAR RM290 JUTA HANYA UNTUK SATU KARYA DIGITAL NFT?

Kumpulan modal teroka utama turut membeli, melabur hampir $2 bilion dalam syarikat itu.

Sam Bankman-Fried, pengasas FTX yang berusia 30 tahun, menjadi wajah syarikat itu dan, bagi sesetengah orang, kripto pada umumnya. Sokongan selebriti dan penajaan sukan utama menjadikan FTX sukar untuk dilepaskan.

AMARAN PERTAMA(RED FLAG)

Tidak lama selepas Bankman-Fried memulakan FTX, crypto mula berkembang pesat. Harga bitcoin, yang telah didagangkan pada sekitar $10,000, meningkat pada 2021, memuncak pada lebih daripada $64,000. Wang modal teroka membanjiri semua perkara blockchain dan crypto, dan platform crypto bergerak untuk menarik pelanggan melangkaui ahli teknologi dan penginjil blockchain yang pernah memacu peningkatannya.

Harga bitcoin, secara amnya dilihat sebagai penunjuk pasaran kripto yang lebih luas, menurun secara mendadak dari ketinggian akhir 2021. Ia kini berdagang pada sekitar $16,000. Nilai kripto dan token lain mengikutinya.

Penurunan industri crypto yang lebih luas telah memaksa banyak platform utama untuk ditutup, tetapi FTX kelihatan kebal, malah membeli beberapa pesaingnya yang sedang bergelut.

Tetapi perkara mula berubah awal bulan ini, apabila kunci kira-kira firma pelaburan crypto yang juga dimiliki oleh Bankman-Fried, Alameda Research, diterbitkan oleh CoinDesk, sebuah laman web media digital yang memfokuskan kepada crypto.

Ia menunjukkan bahawa Alameda memegang sejumlah besar mata wang digital yang dicipta oleh FTX yang dipanggil FTT. Dan walaupun FTT itu memegang nilai pasaran tertentu, jika harga turun, Alameda akan menghadapi risiko insolvensi.

APA ITU FTT?

FTT ialah token digital yang dicipta oleh FTX yang serupa dengan mata wang kripto seperti bitcoin. Banyak platform crypto kini mencipta token mereka sendiri sebagai cara untuk menggalakkan orang ramai menggunakan perkhidmatan mereka dengan menawarkan faedah yang berkaitan dengan token mereka. Oleh itu, token boleh bertindak seperti saham dalam platform.

Baca Lagi  Perkahwinan dan kes mahkamah boleh diadakan di Metaverse

Token digital ini menggunakan teknologi blockchain, di mana komputer menyumbang kepada lejar kongsi yang boleh digunakan untuk menjejaki aset digital. Projek blockchain pertama, bitcoin, bergantung pada banyak komputer yang bersaing antara satu sama lain untuk mencipta sistem teragih yang tidak boleh dikawal oleh mana-mana komputer.

KEJATUHAN BERMULA

Selepas kunci kira-kira Alameda dibocorkan, Changpeng “CZ’’ Zhao, Ketua Pegawai Eksekutif platform crypto Binance, saingan FTX, mengumumkan pada 6 November bahawa syarikatnya akan menjual semua token FTTnya. Harga FTT turun mendadak.

CEO Alameda menafikan mengenai kebocoran maklumat tersebut dengan mendakwa bahawa ia tak adalah maklumat yang tidak lengkap.

Apabila harga jatuh, ramai pelanggan FTX berpindah untuk mengeluarkan aset mereka daripada platform. Walaupun sejauh mana hubungan antara Alameda dan FTX masih belum terbuka, beberapa siri keruntuhan platform kripto baru-baru ini telah meletakkan komuniti crypto di tepi.

Pengeluaran tersebut mendorong pengeluaran yang lebih besar lagi. Akhirnya Berbilion dolar dikeluarkan dari platform.

Pada 8 November, FTX berhenti membenarkan pelanggan mengeluarkan wang daripada platform.

PENYELEWENGAN DANA SERTA KAITAN FTX DAN ALAMEDA RESEARCH

Antara faktor lain kejatuhan FTX ini juga dikaitkan dengan penyalah-gunaan dana pelanggan yang dipinjamkan kepada Alameda untuk pelaburan berisiko tinggi.

Kejatuhan FTX adalah terletak pada hubungannya dengan Alameda, yang terkenal dengan strateginya meminjam wang untuk perdagangan yang agresif. Sesetengah peniaga mata wang kripto telah menyatakan kebimbangan mengenai kaitan itu, bimbang bahawa kaitan antara perniagaan Exchange dan perniagaan perdagangan boleh mewujudkan konflik kepentingan.

Bankman Fried ialah pengasas dan pemilik majoriti kedua-dua syarikat. Beliau berkhidmat sebagai ketua eksekutif Alameda sehingga tahun lepas, apabila beliau meletakkan jawatan untuk memberi tumpuan kepada FTX.

Baca Lagi  PENGASAS BITBOY MENGANCAM AKAN MENYAMAN CELSIUS

Caroline Ellison, ketua eksekutif Alameda, adalah graduan Stanford yang, seperti Bankman-Fried, sebelum ini bekerja di Jane Street Capital, sebuah firma perdagangan kuantitatif. Alameda berpangkalan di Hong Kong, manakala FTX memindahkan ibu pejabatnya ke Bahamas tahun lepas.

Secara teori, pertukaran seperti FTX menjana wang dengan membenarkan pelanggan berdagang mata wang kripto dan mengenakan yuran transaksi. Alameda menggunakan pelbagai strategi dagangan untuk menjana wang daripada turun naik pasaran, model perniagaan yang lebih berisiko.

Salah satu strategi yang digunakan oleh Alameda sejak Bankman-Fried memulakan syarikat pada 2017 ialah arbitraj: membeli token di satu tempat dan menjualnya di tempat lain pada harga yang lebih tinggi. Perdagangan yang menguntungkan melibatkan pembelian bitcoin di bursa AS dan kemudian menjualnya di Jepun, di mana harganya lebih tinggi daripada di AS.

Satu lagi bahagian perniagaan Alameda ialah membuat pasaran, di mana ia membeli dan menjual aset di bursa mata wang kripto sepanjang hari dan mengumpul perbezaan antara harga belian dan jualan.

Baru-baru ini, Alameda telah menjadi salah satu pemain terbesar dalam “yield farming,” atau melabur dalam token untuk pulangan seperti faedah, menurut penganalisis yang menjejaki aktiviti syarikat menggunakan data blockchain awam. Menurut firma analitik blockchain Nansen, dompet crypto yang dikawal oleh Alameda telah menjana lebih daripada $550 juta dalam keuntungan dagangan sejak 2020.

Yield farming boleh jadi sangat berisiko, dengan harga token pada mulanya cenderung untuk meningkat apabila pelabur bertimbun masuk untuk mendapatkan pulangan, kemudian ia akan runtuh apabila mereka(pelabur) ini keluar.

ADMIN
20/11/22

Sumber: NBCNews, portfolio.newschool.edu
Foto: google images