CRYPTO CRASH! Crypto Billionaire Bankman-Fried Hilang Kekayaan Beliau Dalam Sehari Selepas DayCRYPTO CRASH!

Billionaire berusia 30 tahun itu terpaksa menjual empayar firma kriptonya pada 8 November kepada pesaing utama kerana krisis tunai.

Hari 8 November ini, Sam Bankman-Fried tidak akan melupakannya. Billionaire muda berusia 30 tahun itu sebelum hari itu dianggap sebagai tokoh bimbingan sfera crypto.

Sam Bankman-Fried | Bosshunting.com.au

Daripada 15.6 billion kepada….1 billion sahaja

Baru-baru ini, Bankman-Fried memuktamadkan perjanjian dengan Anthony Scaramucci, yang pernah menjadi pengarah komunikasi White House di bawah bekas presiden Donald Trump. FTX Ventures akan memperoleh 30% daripada Skybridge Capital, syarikat pelaburan alternatif yang diasaskan oleh Scaramucci, aka “The Mooch.

“Saya rasa seperti kita mempunyai tanggungjawab untuk serius mempertimbangkan untuk masuk, walaupun ia merugikan diri kita sendiri, untuk membendung penularan,” kata Bankman-Fried kepada NPR.

Kedudukan baharu ini telah menyaksikan beliau menjadi penderma utama kepada kempen ahli politik pro-crypto dan pembisik kepada penggubal undang-undang dan pengawal selia. Bankman-Fried telah menghabiskan lebih banyak masa di Washington, D.C., dalam beberapa bulan kebelakangan ini manakala kediaman utamanya di Bahamas di mana syarikatnya FTX.com berdomisil.

Duta-duta pertukaran mata wang kripto FTX tidak lain adalah bintang NFL Tom Brady dan bintang NBA Stephen Curry.

Pada pagi 8 November, Indeks Billionaires Bloomberg menganggarkan kekayaan SBF pada $15.6 bilion. Selain FTX, Bankman-Fried juga memiliki platform dagangan mata wang kripto Alameda Research. Selain itu, beliau juga melabur dalam Robinhood (HOOD).

Pegangan dalam apl dagangan popular ini bernilai $761 juta pada pagi 8 November. 55% kepentingannya dalam FTX bernilai kira-kira $6.2 bilion. Alameda Research ialah asetnya yang paling mahal dengan penilaian $7.4 bilion.

Baca Lagi  SCAMMER YANG MENCIPTA TOKEN SQUID GAME MEMBELI 3 JUTA TOKEN SHIBA INU BERNILAI USD125 JUTA - MENJADIKANNYA SHIBA INU WHALES

Tetapi semua ini hancur pada 8 November apabila Bankman-Fried mengumumkan di Twitter bahawa empayarnya akan dibeli oleh pesaing hebatnya Changpeng Zhao dan syarikatnya Binance.

SBF tidak memberikan sebab tetapi Zhao dalam tweet berasingan menjelaskan bahawa FTX sedang menghadapi masalah kecairan. Pada asasnya, SBF hampir kehabisan wang tunai. Penyelamat telah menjadi yang diselamatkan.

FTX.com melarang deposit dibuat.

“Petang ini, FTX meminta bantuan kami. Terdapat masalah mudah tunai yang ketara. Untuk melindungi pengguna, kami menandatangani LOI yang tidak mengikat, berhasrat untuk memperoleh sepenuhnya https://FTX.com dan membantu menampung masalah kecairan,” tulis Zhao .

Akibatnya, kekayaan SBF melebur dan tidak lagi dinilai oleh Bloomberg Billionaires Index pada $1 bilion pada penghujung hari pada 8 November. Untuk mencapai pengiraan ini, Bloomberg mengandaikan bahawa bailout FTX dan Alameda akan mencairkan saham pemegang saham , menjadikan kedua-dua syarikat itu hanya bernilai $1.

Ini meninggalkan SBF dengan kepentingan dalam Robinhood, yang juga telah berkurangan kerana saham syarikat itu juga dibubarkan selepas bom FTX-Binance. Pegangan ini kini bernilai $618 juta, yang mewakili 62.4% daripada kekayaan bersih semasa Bankman-Fried.

Bekas peniaga Jane Street Capital kini seorang raja tanpa takhta dan tanpa kerajaan.

Dia jatuh dari alasnya.

Akibat daripada kejatuhan yang kejam dan menakjubkan ini akan bergema untuk masa yang lama pada industri crypto yang ingin mengganggu perkhidmatan kewangan tradisional.

Harga Bitcoin semasa artikel ini ditulis 11/11/22

ADMIN
11/11/22

sumber : thestreet.com
foto : techstory.in