APA ITU RISK ON DAN RISK OFF

Risk-On dan risk-Off ialah tetapan pelaburan di mana tingkah laku harga bertindak balas dan didorong oleh perubahan dalam toleransi risiko pelabur. Risk-on risk-off merujuk kepada perubahan dalam aktiviti pelaburan sebagai tindak balas kepada corak ekonomi global.

Semasa tempoh apabila risiko dianggap rendah, teori risiko atas risiko menyatakan bahawa pelabur cenderung untuk melibatkan diri dalam pelaburan berisiko tinggi. Apabila risiko dianggap tinggi, pelabur mempunyai kecenderungan untuk cenderung ke arah pelaburan berisiko rendah.

Memahami Risk-On Risk-Off

Selera pelabur terhadap kenaikan dan penurunan risiko dari semasa ke semasa. Ada kalanya, pelabur lebih berkemungkinan untuk melabur dalam instrumen berisiko tinggi berbanding dalam tempoh lain, seperti semasa tempoh pemulihan ekonomi 2009. Krisis kewangan 2008 dianggap sebagai tahun penghentian risiko, apabila pelabur cuba mengurangkan risiko dengan menjual kedudukan berisiko sedia ada dan mengalihkan wang ke sama ada kedudukan tunai atau kedudukan rendah/tiada risiko, seperti bon Perbendaharaan A.S.

Tidak semua kelas aset membawa risiko yang sama. Pelabur cenderung untuk menukar kelas aset bergantung pada risiko yang dirasakan dalam pasaran. Sebagai contoh, saham secara amnya dianggap sebagai aset yang lebih berisiko daripada bon.1 Oleh itu, pasaran di mana saham berprestasi melebihi bon dikatakan sebagai persekitaran berisiko. Apabila saham dijual dan pelabur mencari perlindungan kepada bon atau emas, persekitaran dikatakan tidak berisiko.

PENTING! Pelabur melabur dalam risiko terhadap alam sekitar apabila mereka meletakkan wang mereka ke dalam aset yang lebih berisiko.

Sentimen Risiko

Walaupun harga aset akhirnya memperincikan sentimen risiko pasaran, pelabur selalunya boleh menemui tanda-tanda perubahan sentimen melalui pendapatan korporat, data makroekonomi, tindakan dan penyata bank pusat global serta faktor lain.

Baca Lagi  BAGAIMANA MARKING PRICE/SNR BOLEH SELAMATKAN WANG DAN HARI ANDA

Persekitaran berisiko(risk-on) sering dibawa oleh gabungan pendapatan korporat yang berkembang, prospek ekonomi yang optimistik, dasar bank pusat yang akomodatif dan spekulasi. Kita juga boleh menganggap bahawa peningkatan dalam pasaran saham adalah tanda bahawa risiko sedang berlaku. Memandangkan pelabur merasakan pasaran disokong oleh asas-asas berpengaruh yang kukuh, mereka merasakan risiko yang kurang tentang pasaran dan prospeknya.

Sebaliknya, persekitaran risiko-off boleh disebabkan oleh penurunan taraf pendapatan korporat yang meluas, penguncupan atau data ekonomi yang perlahan, dasar bank pusat yang tidak menentu, tergesa-gesa kepada pelaburan yang selamat dan faktor lain. Sama seperti kenaikan pasaran saham yang berkaitan dengan risiko terhadap alam sekitar, penurunan dalam pasaran saham bersamaan dengan persekitaran risiko. Ini kerana pelabur ingin mengelakkan risiko dan menolaknya.

Pulangan dan juga Risk-On Risk-Off

Apabila risiko yang dirasakan meningkat dalam pasaran, pelabur melompat daripada aset berisiko dan mengumpul ke dalam bon gred tinggi, bon Perbendaharaan A.S., emas, wang tunai dan tempat selamat yang lain. Walaupun pulangan ke atas aset ini tidak dijangka berlebihan, ia memberikan perlindungan kelemahan kepada portfolio semasa kesusahan.

Apabila risiko berkurangan dalam pasaran, aset pulangan rendah(low-return assets) dan ‘safe havens’ dibuang untuk high-yielding bonds, saham, komoditi dan aset-aset lain yang membawa risiko tinggi. Oleh kerana risiko pasaran keseluruhan kekal rendah, pelabur lebih bersedia untuk mengambil portfolio berisiko untuk peluang pulangan yang lebih tinggi.

Rumusan

  • Risk-On dan Risk-Off ialah paradigma pelaburan di mana harga aset ditentukan oleh perubahan dalam toleransi risiko pelabur.
  • Dalam situasi berisiko, pelabur mempunyai selera risiko yang tinggi dan membida harga aset dalam pasaran.
  • Dalam situasi penghindaran risiko, pelabur menjadi lebih mengelak risiko dan menjual aset, menyebabkan harga mereka lebih rendah.
Baca Lagi  5 TIPS PSIKOLOGI PERDAGANGAN

ADMIN
09/05/22

Sumber: Investopedia, forexsignals.com, google images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *