PROFIT +448 pips dengan 1 kefahaman mudah dan kenali SOP trading

RAHSIA 400PIPS SEKELIP MATA

Berapa susah untuk dapatkan 400 pips dalam trading? Adakah dengan scalping berlapis-lapis? -mungkin ya. Adakah dengan swing 1x entry tapi kaut profit lebih 400pips? mungkin ya tapi masih belum cukup untuk menjadi jawapan.

So apakah jawapan terbaik?

Jika anda tahu sekalipun caranya tetapi tidak pada pemahaman untuk mengamalkannya maka usaha itu tidak akan konsisten. Sebelum saya dedahkan kefahaman tersebut, mari kita cerita sedikit mengenai S.O.P.

S.O.P

Apa itu SOP? SOP adalah singkatan daripada Standard Operation Procedure. Ini bermaksud jika anda hendak trade, sebelum mula trade itu anda wajib untuk melakukan berberapa perkara tertentu sebelum anda boleh tentukan buy atau sell, perlu atau tak perlu untuk trade dan apa sebabnya anda akan melakukan trade.

Ramai trader melakukan kesilapan apabila mengabaikan SOP ini dan setelah terkena barulah rasa menyesal dan rasa marah, emosi dan tertekan keranaTERBURU-BURU dan emosi dalam membuka entry.

CARA NAK S.O.P. DALAM TRADING?

Terdapat banyak cara SOP yang dibangunkan oleh trader mengikut pemahaman masing-masing. Berikut adalah cara SOP saya. Berberapa perkara perlu diambil kira iaitu;

 1. Scan signal
 2. Analysis price action
 3. Kenal-pasti retracement
 4. Tentukan MM anda
 5. Trade/pending order
 6. Rekodkan jurnal anda
 7. Repeat!

SCAN SIGNAL

– Melihat peluang berdasarkan pair yang jelas arahnya. Jika tidak jelas iaitu ranging/sideways, maka abaikan.

ANALYSIS PRICE ACTION

– Perhatikan jika adanya reversal atau continuation. Kenal-pasti candlestick pattern. Kesemua ini adalah sebagai pembantu anda untuk fahami momentum sesuatu pergerakan price.

KENAL-PASTI RETRACEMENT

– Ia adalah umpama diskaun price untuk buy low sell high. Selalu pastikan price membuat penurunan jika price dalam trend naik atau kenaikan ketika trend menurun. Inilah caranya untuk anda mendapatkan entry terbaik.

Baca >>  Weekly Market Review 23 November 2015

BACA : BEST ENTRY

TENTUKAN MM ANDA

– Wajib untuk ketahuan risiko anda lebih dari sekadar melihat reward sahaja. Ramai yang kejar reward hingga abaikan risk. Akibatnya? Loss banyak berbanding Win. Why? sebab ia sering diabaikan dan tidak dipedulikan seolah-olah ia tak wujud. Akhirnya ia datang bertalu-talu tanpa diundang.

BACA : MM UNTUK MAKSIMUM PROFIT

TRADE/PENDING ORDER

– Sekarang setelah anda tentukan semua kriteria entry/exit kini anda sudah sampai ke proses untuk execute trade. Sampai peringkat ini jika anda masih tidak yakin, sila jangan trade. Trade bila yakin sahaja. Jika anda masih mahukan entry terbaik, bolehlah setkan pending order untuk objektif ini.

REKODKAN!

– Anda yang masih mencari-cari kelemahan untuk diperbaiki wajib rekod trading anda dalam sebuah jurnal untuk anda semak apa masalah sekiranya trading anda merudum. Semak news dan MM pasti dapat membantu anda!

REPEAT

– Ulang semua proses ini hingga anda sukes dalam trading. Fokuskan pada kelebihan anda dan ulang hingga anda menjadi jutawan! inshaAllah. Bukan sahaja dalam forex trading tetapi juga dalam kehidupan seharian.

448 PIPS SEKALI ENTRY DENGAN 1 KEFAHAMAN MUDAH

gu-key level

 

Bagaimana hendak dapatkan 400pips sekali entry apakah kefahaman mudah itu?

Oklah biar saya dedahkan terus apakah ia.

 • Check S&R LEVEL
 • Previous price behaviour – membawa kepada repeating history
 • Price action/reaction pada S&R level tersebut
 • Kaitan dengan fundamental

Cuba lihat pada bulatan yang ditanda pada candlestick di atas. Itu adalah pattern FAKEY atau false break. Price gagal break support dan reversal naik. Dalam masa yang sama pada waktu ini sedang hangat dikatakan isu BREXIT yang membuatkan GBP bergerak tidak menentu, apabila berlaku false break, ia akan membawa potensi ratusan pips dalam masa singkat sahaja. Situlah saya berjaya dapatkan lebih 400pips hanya 1 entry.

Baca >>  Analisa Teknikal GBPUSD, EURUSD, AUDUSD, NZDUSD, EURJPY dan USDJPY

Peluang re-entry kedua juga saya ada kongsikan bersama group teknik 821.

Untitled

Join group di sini >> klik sini

Sekian.

ADMIN
20/06/16

Translate »