BERNIE MADOFF

Bernie Madoff adalah seorang penipu kewangan yang terkenal di Amerika Syarikat. Ia merupakan pengasas perniagaan kewangan yang dikenali sebagai Bernard L. Madoff Investment Securities, yang terlibat dalam penipuan skala besar yang dikenali sebagai “skim Ponzi”.

Skim Ponzi adalah sejenis penipuan yang mengelirukan pelabur dengan memberikan pulangan yang tidak masuk akal kepada mereka dengan menggunakan dana yang diperoleh dari pelabur baru. Pelabur akan dijanjikan pulangan yang tinggi dalam masa yang singkat, tetapi sebenarnya, dana yang diperoleh hanyalah dari pelabur baru yang terperangkap dalam penipuan tersebut. Pada akhirnya, sistem ini akan runtuh kerana tidak mampu menampung dana yang terus bertambah dan tidak mampu memberikan pulangan yang dijanjikan kepada pelabur.

Bernie Madoff merupakan salah seorang yang paling terkenal yang menjalankan skim Ponzi, dengan menggunakan syarikatnya yang dikenali sebagai Bernard L. Madoff Investment Securities. Ia berjaya menipu ribuan pelabur dengan menjanjikan pulangan yang tinggi dalam masa yang singkat dengan mengambil keuntungan dari pelaburan dalam pasaran saham. Namun, Madoff tidak benar-benar mengeluarkan pelaburan tersebut dan hanya mengambil keuntungan dari dana yang diperoleh dari pelabur baru untuk membayar pulangan kepada pelabur lama.

Bernie Madoff

BIODATA BERNIE MADOFF

Bernie Madoff lahir pada tahun 1938 di Queens, New York, Amerika Syarikat. Sejak kecil, Madoff telah tertarik dengan dunia kewangan dan telah memulakan kerjaya dalam bidang ini sejak usia muda. Pada tahun 1960-an, ia memulakan perniagaan kewangan yang dikenali sebagai Bernard L. Madoff Investment Securities.

Syarikat Madoff awalnya hanya terlibat dalam perdagangan saham, tetapi kemudiannya telah memperluaskan skop perniagaannya ke bidang lain, termasuk pelaburan dana dan perkhidmatan kewangan lain. Syarikat Madoff telah menjadi salah satu syarikat kewangan terkemuka di Amerika Syarikat dan telah menarik pelabur dari pelbagai latar belakang.

Baca >>  SCAMMER YANG MENCIPTA TOKEN SQUID GAME MEMBELI 3 JUTA TOKEN SHIBA INU BERNILAI USD125 JUTA - MENJADIKANNYA SHIBA INU WHALES

Anak lelaki

Bernie Madoff mempunyai dua orang anak lelaki, iaitu Mark Madoff dan Andrew Madoff. Mark Madoff adalah anak yang lebih tua dan merupakan pengasas Syarikat Madoff Investment Group. Andrew Madoff adalah anak yang lebih muda dan bekerja sebagai penasihat kewangan di syarikat tersebut.

Setelah penipuan yang dijalankan oleh Bernie Madoff terbongkar, kedua-dua anak lelaki Bernie Madoff telah terlibat dalam siasatan yang dijalankan oleh pihak berkuasa. Namun, mereka kemudiannya dibebaskan daripada tuduhan kerana tidak terbukti terlibat dalam penipuan yang dilakukan oleh Bernie Madoff.

Mark Madoff meninggal pada tanggal 11 Desember 2010, dua tahun selepas penipuan yang dilakukan oleh ayahnya terbongkar. Ia dituduh melakukan bunuh diri dengan menggantung diri di rumahnya di New York. Andrew Madoff pula meninggal pada tanggal 20 September 2014, akibat penyakit kanser yang dihidapinya.

JUMLAH KERUGIAN

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC), jumlah kerugian yang disebabkan oleh penipuan ini adalah sebanyak hampir USD 65 bilion.

Kerugian yang ditanggung oleh pelabur yang terperangkap dalam penipuan ini adalah sangat besar, terutamanya bagi mereka yang telah mengalokasikan sebahagian besar dana mereka ke dalam pelaburan yang ditawarkan oleh Madoff. Selain itu, penipuan ini juga telah merugikan pelabur yang telah lama menyimpan dana mereka dengan syarikat Madoff, yang kehilangan sebahagian besar atau bahkan keseluruhan pelaburan mereka.

Penipuan yang dijalankan oleh Bernie Madoff telah menimbulkan kemarahan dan kekecewaan yang besar dalam kalangan pelabur yang terjejas, serta telah menjejaskan reputasi industri kewangan secara keseluruhannya.

DITANGKAP

Bernie Madoff ditangkap pada tahun 2008 setelah penipuan yang dijalankan oleh syarikatnya, Bernard L. Madoff Investment Securities, terbongkar. Penipuan ini terungkap setelah seorang pelabur mengeluh kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) tentang kegagalan untuk mengeluarkan wang pelaburan yang telah dilakukan dengan syarikat Madoff.

Baca >>  ALLEN STANFORD - PENJENAYAH KOLAR PUTIH YANG DIPENJARA 110 TAHUN DAN DIPERINTAH BAYAR GANTI RUGI 5.9 BILLION

SEC kemudian memulakan siasatan terhadap syarikat Madoff dan menemui bukti yang menunjukkan bahawa ia sedang menjalankan skim Ponzi, iaitu menipu pelabur dengan memberikan pulangan yang tidak masuk akal dengan menggunakan dana yang diperoleh dari pelabur baru. Syarikat Madoff tidak benar-benar mengeluarkan pelaburan tersebut dan hanya mengambil keuntungan dari dana yang diperoleh dari pelabur baru untuk membayar pulangan kepada pelabur lama.

HUKUMAN

Bernie Madoff ditangkap dan dihukum penjara seumur hidup.

Selain dihukum penjara seumur hidup, Bernie Madoff juga telah dikenakan denda sebanyak USD 170 juta oleh pihak berkuasa. Denda ini merupakan sebahagian daripada tindakan yang diambil oleh pihak berkuasa untuk memulihkan kerugian yang dialami oleh pelabur yang terperangkap dalam penipuan ini. Walaupun Bernie Madoff telah dihukum penjara, kerugian yang ditanggung oleh pelabur tidak dapat dipulihkan dan kehilangan yang dialami oleh mereka tidak dapat diganti.

MENINGGAL DUNIA DALAM PENJARA

Bernie Madoff meninggal pada tanggal 14 April 2021 di Penjara Federal Medical Center di Butner, North Carolina, Amerika Syarikat. Beliau telah dihukum penjara seumur hidup pada tahun 2009 kerana terlibat dalam penipuan skala besar yang dikenali sebagai “skim Ponzi”, yang merugikan ribuan pelabur dan merugikan billion dolar AS.

Bernie Madoff sempat menjalani hukuman penjara selama lebih dari 10 tahun sebelum meninggal dunia pada usia 82 tahun.

Foto: CNBC

ADMIN
02/01/23

Sumber: google images, google, youtube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: ©2012-2022 | Hakcipta terpelihara. Pullbackforextrading.com