BoJ Pegang Kadar Faedah Sangat Rendah Walaupun Inflasi Tinggi, Tekanan Fed

Bank of Japan (BoJ) mengekalkan kadar faedah penanda arasnya pada paras sangat rendah pada Khamis, seperti yang dijangkakan, memetik keperluan untuk dasar monetari yang akomodatif di tengah-tengah tekanan yang berterusan daripada kenaikan harga komoditi dan kesan daripada pandemik COVID-19.

Bank pusat ketiga terbesar di dunia itu mengekalkan kadar faedah dasar jangka pendeknya pada negatif 0.1% selepas undian sebulat suara, dan berikrar untuk terus membeli bon supaya hasil 10 tahun kekal pada sifar. Bank pusat telah mengekalkan kadar jangka pendek dalam wilayah negatif selama lebih tujuh tahun, di tengah-tengah kelembapan ketara dalam ekonomi Jepun.

Langkah itu mendorong yen ke paras terendah baru 24 tahun pada 145.33, kerana mata wang itu terus menghadapi tekanan daripada jurang yang semakin meningkat dalam kadar pinjaman tempatan dan luar negara. Namun, yen pulih daripada paras rendah dengan cepat kerana penjual pendek kekal berwaspada terhadap sebarang campur tangan oleh kerajaan Jepun dalam pasaran mata wang.

situasi USDJPY selepas news hari ini. | tradingview.com

BoJ juga berkata bahawa ia akan menghapuskan peruntukan dana untuk keperluan berkaitan COVID secara berperingkat dan memihak kepada peruntukan untuk keperluan pembiayaan yang lebih luas.

Langkah BoJ dibuat hanya beberapa jam selepas Rizab Persekutuan AS menaikkan kadar faedah sebanyak 75 mata asas untuk mesyuarat ketiga berturut-turut, dan berikrar lebih banyak kenaikan ketika ia melawan inflasi yang mencecah paras tertinggi 40 tahun.

Tetapi di sebalik perbezaan yang semakin meningkat dalam kadar faedah, BoJ tidak memberi isyarat pada hari Khamis bahawa ia berhasrat untuk mengurangkan pelan pelonggaran monetarinya. Bank pusat itu mengulangi komitmennya untuk memastikan pertumbuhan gaji tempatan kekal selesa melebihi paras 2%, yang juga merupakan sasaran inflasi tahunannya.

Baca Lagi  CELCIUS BEKUKAN TRANSAKSI | BAKAL LINGKUP?

Bank itu berkata walaupun ekonomi Jepun akan pulih tahun ini, ia menghadapi peningkatan tekanan akibat harga komoditi yang tinggi. Ekonomi ketiga terbesar dunia itu berkembang pada kadar tahunan 3.5% pada suku hingga Jun.

Kenaikan harga bahan api dan makanan juga akan menyaksikan inflasi harga pengguna terus meningkat tahun ini, kata BoJ.

Indeks harga pengguna teras Jepun mencecah paras tertinggi hampir lapan tahun pada bulan Ogos, didorong sebahagian besarnya oleh peningkatan kos bahan mentah dan yen yang semakin lemah. Negara juga mencatatkan rekod defisit perdagangan tahun ini, berikutan kenaikan harga komoditi menyaksikan kos import melonjak.

Kredit: Investing.com, teletrader

admin
22/09/22