ALBANIA – BAGAIMANA SEBUAH NEGARA MUSNAH AKIBAT SKIM PIRAMID

Skim piramid ialah sejenis penipuan pelaburan di mana orang ramai dijanjikan pulangan tinggi ke atas pelaburan mereka dengan sedikit usaha. Skim ini beroperasi dengan merekrut ahli baru yang melabur wang, dengan janji bahawa mereka akan menerima keuntungan berdasarkan pengambilan pelabur baru.

Pelabur awal mungkin mendapat keuntungan, tetapi skim ini bergantung pada pengambilan berterusan pelabur baharu untuk mengekalkan dirinya. Akhirnya, skim itu runtuh, menyebabkan pelabur lewat mengalami kerugian dan pelabur awal mendapat keuntungan. Dengan cara ini, skim piramid direka bentuk untuk memanfaatkan sekumpulan kecil orang dengan mengorbankan ramai orang lain.

Dalam artikel ini saya akan mengupas mengenai sebuah negara iaitu Albania pada tahun 90-an yang secara terang-terangan menggalakan skim pelaburan piramid beroperasi secara sah dan akhirnya mengakibatkan kejatuhan negara tersebut.

Sejarah pembangunan ekonomi Albania..dan skim piramid

Albania diperintah di bawah pimpinan seorang diktator bernama Enver Halil Hoxha. Beliau bertekad untuk membina negara termasuklah melakukan apa yang di rasakan perlu.

Enver Halil Hoxha ialah seorang ahli politik komunis yang berkhidmat sebagai pemimpin Albania dari tahun 1944 hingga kematiannya pada tahun 1985. Beliau dilahirkan pada 16 Oktober 1908, di Gjirokastra, Albania, dan belajar di Perancis pada tahun 1930-an, di mana beliau menjadi seorang Marxis yang komited. -Leninis.

Enver Halil Hoxha

Semasa berkuasa, Hoxha menyelia pembinaan rangkaian jalan raya, jambatan, dan bangunan, termasuk perumahan awam, sekolah dan hospital. Beliau juga banyak melabur dalam pendidikan dan penjagaan kesihatan, meningkatkan kadar celik huruf dan meningkatkan akses kepada perkhidmatan perubatan.

Di bawah pemerintahan Hoxha, Albania menjadi berdikari dalam pertanian dan industri, dengan penubuhan ladang kolektif dan kilang milik kerajaan. Negara ini mencapai perindustrian yang ketara, dengan tumpuan kepada industri berat seperti perlombongan dan metalurgi.

Walau bagaimanapun, dasar Hoxha juga mempunyai kesan negatif kepada Albania, termasuk pendirian pengasingan yang memisahkan negara itu dari seluruh dunia, mengakibatkan kekurangan pelaburan asing dan peluang perdagangan. Ini menyumbang kepada ekonomi yang tidak stabil dan kekurangan barangan dan perkhidmatan.

Baca Lagi  MENJANA WANG DALAM FOREX TRADING AKAN JADI LEBIH MUDAH JIKA ANDA TAHU BAGAIMANA BANKER LAKUKANNYA

Salah satu legasi negatif yang paling ketara dalam pemerintahan Hoxha ialah kemiskinan yang meluas yang wujud di Albania. Kekurangan peluang ekonomi, digabungkan dengan penindasan kebebasan politik dan hak asasi manusia, menyumbang kepada budaya rasuah dan pelanggaran undang-undang yang membolehkan krisis skim piramid pada akhir 1990-an.

Beliau digantikan oleh Ramiz Alia, iaitu seorang yang perubahan pentadbiran ke arah yang dipilih oleh rakyat.

Pada tahun 1992, Parti Demokratik Albania memenangi pilihan raya bebas pertama negara dan Sali Berisha menjadi presiden. Pada pertengahan 1990-an Albania mengamalkan ekonomi pasaran, selepas berdekad-dekad ekonomi terancang di bawah Republik Sosialis Rakyat Albania. Sistem kewangan asas tidak lama kemudian dikuasai oleh skim Ponzi, malah terdapat juga pegawai kerajaan menyokong beberapa siri dana pelaburan piramid.

Pada masa itu, ramai rakyat Albania mempunyai akses terhad kepada pilihan perbankan dan pelaburan tradisional, dan skim piramid menawarkan alternatif yang menarik. Skim tersebut menggunakan taktik pemasaran yang agresif untuk menarik pelabur, seperti menganjurkan perhimpunan besar dan pengiklanan di televisyen dan radio.

Skim piramid yang berkembang luas di Albania pada pertengahan 1990-an menjanjikan pulangan yang tinggi dalam lingkungan 20-30% sebulan kepada pelabur, mengambil kesempatan daripada kekurangan peraturan kewangan selain ramai rakyat Albania yang terdesak untuk peluang ekonomi. Walaupun pemerintahan Hoxha menyaksikan peningkatan dalam infrastruktur dan industri, dasar pengasingan yang mencirikan rejimnya menyumbang kepada masalah ekonomi dan sosial yang membolehkan skim piramid itu mengambil peluang dalam situasi ini.

Dengan risiko yang kecil dan tiada usaha diperlukan daripada pelabur. Mereka juga menggalakkan pelabur untuk merekrut rakan dan keluarga untuk melabur, menjanjikan mereka komisen ke atas sebarang pelaburan baharu yang mereka bawa masuk.

Apabila skim ini semakin popular, semakin ramai rakyat Albania melaburkan simpanan hayat mereka ke dalamnya, percaya bahawa ia adalah peluang pelaburan yang sah.

Operasi Skim Piramid

Beberapa individu berpengaruh dalam komunis, mafia dan syarikat tertentu telah mengendalikan skim piramid di Albania pada akhir 1990-an. Syarikat terbesar, VEFA Holdings, yang dikendalikan oleh seorang ahli perniagaan bernama Vehbi Alimucaj. VEFA Holdings menjanjikan pelabur pulangan tinggi ke atas pelaburan mereka kononnya boleh mencecah sehingga 30% sebulan. Syarikat itu mendakwa melabur dalam pelbagai industri, termasuk minyak, hotel, pertanian, dan pembinaan.

Vehbi Alimucaj

Syarikat lain yang terlibat dalam skim piramid termasuk Gjallica dan Sude. Gjallica dikendalikan oleh ahli perniagaan lain bernama Hajdin Sejdia, manakala Sude dikendalikan oleh sebuah syarikat bernama Sude Sh.p.k.

Baca Lagi  SELALU DENGAR TAPI TAK PASTI ASAL-USULNYA | MEMPERKENALKAN CHARLES PONZI

Kesemua syarikat ini mengendalikan skim piramid dengan cara yang serupa, iaitu menjanjikan pulangan yang tinggi kepada pelabur dan juga bergantung kepada pengambilan pelabur baharu yang berterusan untuk mengekalkan skim mereka. Skim ini bertambah popular lagi apabila ia disokong oleh kerajaan, menyebabkan semakin ramai rakyat Albania terjerat untuk melaburkan simpanan mereka, yang akhirnya juga membawa kepada keruntuhan skim dan mengakibatkan kehilangan sejumlah besar wang bagi ramai orang.

Pada tahun 1996, 2/3 dari rakyat Albania melabur dalam skim ini dengan jumlah anggaran 1.2 bilion dolar menyamai 10% GDP negara dengan purata pendapatan rakyat 80 dolar sebulan.

Keruntuhan Skim dan darurat seluruh negara

Rakyat Albania akhirnya sedar pelaburan ini yang goyah kerana kebergantungan skim ini untuk merekrut ahli baru untuk membayar pulangan pelaburan ahli lama. Akhirnya pada penghujung tahun 1996 pelaburan ini mencapai kemuncaknya pada apabila VEFA tumbang. Ini menyebabkan panik kepada para pelabur untuk menarik balik wang mereka. Ia menyebabkan kesan berantai kepada firma-firma pelaburan lain yang turut tumbang sekali.

Akibatnya kemarahan dan kebangkitan rakyat tercetus akibat kerugian wang simpanan dan tidak dapat untuk mengeluarkannya semula. Kekecohan seluruh negara pun bermula.

Rusuhan dan perang saudara di Albania

Mogok lapar dilancarkan oleh 50 pelajar di Universiti Vlora bagi menuntut kerajaan meletak jawatan dan memulangkan semula wang. Protes berlaku di seluruh negara bertambah buruk lagi dengan respon kerajaan iaitu dengan melepaskan tembakan ke arah penunjuk perasaan. Ini secara tidak langsung mencetuskan perang saudara dan pemberontakan di seluruh negara. Perdana Aleksander Meksi akhirnya meletak jawatan pada 1 march 1997, dan negara diisytihar darurat oleh Presiden Sali Berisha.

Pada 11 Mac, Parti Sosialis Albania memenangi kemenangan besar apabila pemimpinnya, Bashkim Fino, dilantik sebagai perdana menteri baharu. Walau bagaimanapun, peralihan kuasa tidak menghentikan pergolakan, dan protes merebak ke utara Albania. Walaupun kerajaan memadamkan pemberontakan di utara, namun keupayaan kerajaan dan tentera untuk mengekalkan ketenteraman berkurang, terutamanya di separuh selatan Albania, yang telah jatuh di bawah kawalan pemberontak dan kumpulan penjenayah. Rompakan dan tembakan berlaku hampir setiap hari.

Baca Lagi  ALLEN STANFORD - PENJENAYAH KOLAR PUTIH YANG DIPENJARA 110 TAHUN DAN DIPERINTAH BAYAR GANTI RUGI 5.9 BILLION

PBB(UN) dan keamanan di kembalikan

Pada 28 Mac PBB menerima pakai Resolusi 1101 untuk bantuan kemanusiaan kepada Albania, dan pada 15 April pasukan Operasi Alba mula tiba, akhirnya berundur pada 12 Ogos. Kira-kira 7,000 askar dalam misi PBB yang diketuai Itali multinasional datang ke Albania untuk memulihkan ketenteraman dan kedaulatan undang-undang.

Pasukan pertama dikerahkan di Durrës. Kebiasaan mula-mula kembali ke Tirana. Satu elemen pasukan Operasi Alba kekal di tempatnya, melatih semula tentera mengikut piawaian moden; unit ini telah disertai dari pertengahan Mei oleh anggota elemen Polis Albania Multinasional WEU, melakukan perkara yang sama dengan polis selepas menyusun semula pangkalan perundangan yang menyebabkan masalah itu.

Tentera dikerahkan untuk mengawal huru-hara dan mengembalikan keamanan

Kerajaan baharu dibentuk pada 1998 dalam pilihan raya umum. Kerajaan ini berdepan banyak cabaran termasuklah rasuah yang masih berleluasa dalam negara dan ia menambah buruk lagi keadaan sedia-ada dalam negara. Masa berlalu dan akhirnya kestabilan berjaya dikembalikan dalam negara.

Revolusi Albania merupakan suatu titik tolak bersejarah kepada perubahan negara dan cabaran dari segi kestabilan politik dan ekonomi untuk tahun-tahun mendatang.

Kesimpulan

Secara ringkasnya, krisis skim piramid di Albania pada penghujung 1990-an adalah hasil daripada pelbagai faktor, antaranya polisi mengasingan rakyat, kurangnya pendidikan kewangan, kemudahan perbankan terhad serta lemahnya undang-undang kewangan.

Beberapa syarikat, termasuk VEFA Holdings, Gjallica dan Sude, mengambil kesempatan untuk mengendalikan skim piramid yang menjanjikan pulangan tinggi kepada pelabur dan bergantung pada pengambilan pelabur baru untuk mengekalkan operasi pelaburan untuk membayar pelabur lama. Apabila semakin ramai rakyat Albania melaburkan simpanan hayat mereka, skim itu akhirnya runtuh, menyebabkan kerugian kewangan untuk majoriti pelabur.

Walaupun pemerintahan Hoxha menyaksikan peningkatan dalam infrastruktur dan industri, namun dasar pengasingan dan rejim menindasnya telah menjadi penyumbang secara tidak langsung kepada masalah ekonomi dan sosial yang membolehkan skim piramid itu berlaku, seterusnya menjadi pemusnah kepada kemajuan negara tersebut.

ADMIN
13/03/23

Sumber: Wikipedia, BBC, Coldfusion(youtube)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *