ASAS MT4(Metatrader 4) untuk pemula

Apa yang ada dalam platform?

Panel utama platform MT4 adalah ‘Market Watch’, ‘Navigator’, ‘Chart’ dan panel ‘Terminal’. Mari kita lihat setiap satu dengan terperinci.

Market Watch

Market Watch memaparkan semua instrumen yang berbeza yang anda boleh dagangkan – termasuk pasangan forex, indeks, logam berharga dan tenaga – dan memaparkan simbol instrumen bersama harga jual beli terkini.

Dengan mengklik kanan pada simbol tertentu, anda akan melihat pelbagai pilihan, seperti:
New Order – ini akan membuka perdagangan pada instrumen yang dipilih

Chart Window – ini akan membuka carta baru instrumen yang dipilih

Tick Chart – ini adalah aktiviti jualan bagi pasangan mata wang

Depth of Market – ini memaparkan jual beli harga untuk instrumen tertentu pada harga semasa yang terbaik (paling dekat dengan pasaran)

Specification – ini menunjukkan kontrak spesifikasi instrumen tersebut, seperti spread, saiz kontrak dan kadar swap

Charts

Panel carta menunjukkan pergerakan harga, dan merupakan bahagian yang paling dikenali daripada mana-mana platform dagangan.

Carta boleh dipaparkan dalam cara yang berbeza – sama ada sebagai candlestick, price bars atau line charts, dan anda juga boleh melihat pelbagai carta pada satu skrin dengan hanya mengklik butang jika anda ingin menjejaki pelbagai pasaran.

Carta boleh dilihat dalam rangka masa yang berbeza, dari 1 carta minit sehingga ke 1 carta bulan. Carta 1 minit bermakna bahawa setiap candlestick, bar atau line memaparkan satu minit pergerakan. Begitu juga, dengan carta bulanan, setiap candlestick, bar atau line menunjukkan satu bulan pergerakan.


Menandakan satu carta dengan menegak, garisan mendatar dan trend, teks dan anak panah adalah mudah, dan ini adalah alat penting yang anda akan sentiasa gunakan jika anda merancang untuk menganalisis carta.

Baca >>  TEKNIK FIBO TP | BELAJAR EXIT MARKET DENGAN BETUL MENGGUNAKAN FIBO EXTENSION

Navigator panel

Navigator panel membolehkan anda untuk menglog masuk ke mana-mana akaun dagangan anda. Dari panel ini anda juga boleh membuat akaun demo dan menguji mana-mana strategi sebelum berdagang dalam persekitaran yang sebenar.

Ciri-ciri lain yang penting dalam Navigator panel adalah keupayaan untuk menambah petunjuk yang berbeza untuk panel carta anda. Terdapat beberapa indikator untuk dipilih, dan anda juga boleh mewujudkan penunjuk anda sendiri melalui MQL5, (MT4 bahasa pengaturcaraan), dan mengimport mereka ke dalam MT4 untuk kegunaan anda.

Terminal panel

Panel Terminal menyediakan akses yang cepat ke akaun anda dan sejarah perdagangan. Setiap baris dalam tab Terminal adalah interaktif, dengan pilihan yang disediakan dengan hanya mengklik kanan.

Panel Terminal terdiri daripada beberapa tab yang berjalan di sepanjang bahagian bawah panel:

Trade – ini memaparkan kedudukan terbuka anda dan pesanan yang belum selesai.

Account History – ini menyusun senarai bagi semua dagangan yang dilaksanakan. Anda boleh melihat keuntungan anda dan rugi, kredit, deposit, dan maklumat pengeluaran. Anda hanya perlu mengklik kanan untuk mencari antara tempoh masa yang dikehendaki.

News – di sini anda akan mencari tajuk perdagangan yang penting dan relevan.

Alerts – ini menunjukkan senarai amaran dan anda juga boleh menggunakan tab ini untuk menetapkan penggera untuk memberitahu anda apabila instrumen yang mempunyai sama ada mencapai harga tertentu, atau melintasi garisan penunjuk trend.

Mailbox – ini memaparkan semua mesej elektronik kami dihantar kepada anda melalui platform.

Experts – ini menunjukkan maklumat mengenai Expert Advisors aktif (EA) dalam akaun anda. Anda juga boleh melihat kedudukan EA yang telah dibuka atau ditutup.

Baca >>  BEST PERFOMANCE 04~06 JUN 2018

Journal – ini memaparkan mesej sistem terperinci mengenai akaun anda, seperti berapa kali anda menglog masuk, perintah diisi atau diedit dan kedudukan yang ditutup.

-ADMIN-

CREDIT : THINKMAKETS

Translate »