INI SEBABNYA KENAPA ANDA PERLU KURANGKAN TRADE ANDA | 4 SEBAB KENAPA

Dah masuk tahun 2022 takkan masih nak ulang tabiat lama -over trade, entry berlapis-lapis, trade ikut emosi, dendam kesumat dengan market..bla bla bla…- Hari ini saya akan kongsikan kenapa anda perlu kurangkan trade supaya hati lebih tenang, trade lebih konsisten profit dan paling penting dapat survive market lebih lama tanpa ulang-ulang deposit.

Anda perlu ingat, tidak semua trade akan punyai kebarangkalian yang sama untuk berhasil.

Apabila anda mencuba untuk mengambil semua peluang yang ada, silap-silap sudah cantik profit, tapi akhirnya satu kesilapan sahaja, habis semua modal dan untung anda wipe-out oleh market

Di kesempatan kali ini, saya mengajak anda pembaca semua untuk membaca sejenak 4 sebab kenapa anda(dan saya) perlu kurangkan trade.

Sebab #1 – Kurangkan kos

Kelebihan lain berdagang kurang ialah anda akan kurang membayar kos perdagangan anda seperti spread dan komisyen trade jika anda berdagang akaun ECN. Jika anda memasuki dan keluar pasaran berkali-kali keuntungan anda boleh berkurangan akibat dari kos ini. Semakin sedikit perdagangan yang anda laksanakan maka makin sedikitlah anda membayarnya.

Apabila anda kurangkan kos, anda juga sebenarnya kurangkan risk. Perlu ingat, setiap entry adalah berisiko.

Sebab #2 – Psikologi perdagangan

Terdapat kesan psikologi pelik yang berlaku sebaik sahaja anda memasuki pasaran dengan pesanan jual atau beli. Hakikat bahawa anda aktif dalam pasaran itu bermakna anda dilaburkan secara mental yang jauh lebih mendalam berbanding sebelum anda memasuki pasaran. Pendek kata, pelaburan itu sedikit sebanyak akan mengeruhkan penilaian anda.

Baca >>  Membina sikap dan skill trader yang betul

Sekurang-kurangnya ia akan menjadikan pemikiran secara rasional lebih sukar. Masa terbaik untuk berfikir secara rasional tentang pasaran adalah apabila anda tidak mempunyai kedudukan dalam pasaran. Dengan berdagang kurang anda akan mempunyai lebih banyak masa untuk berfikir secara rasional, jadi apabila anda memasuki pasaran ia adalah dari kedudukan mental yang kuat.

Sebab #3 – Elakkan perdagangan berlebihan & perdagangan balas dendam

Faedah psikologi lain daripada berdagang kurang ialah anda lebih berkemungkinan untuk mengelakkan perangkap berkembar perdagangan berlebihan dan perdagangan balas dendam. Pedagang boleh dengan cepat mendapati diri mereka berada dalam kedudukan memasuki pasaran beberapa kali dan kemudian keluar secepat itu dengan cara yang perlahan-lahan menjejaskan keuntungan mereka.

Sebab #4 – Keseimbangan hidup

Untuk menjadi seorang yang prodaktif anda bukan sahaja perlu menjadi seorang yang profitable tapi juga menjadi seorang yang sihat mental dan fizikal.

Menjadi trader ini adakalanya sangat memberi tekanan terutamanya ketika loss streak berderet-deret. Ia boleh menyebabkan seseorang itu ‘stress eating’ lalu memakan makanan yang kurang sihat serta kurang tidur sebab terlalu menjaga akaun akibat floating loss. Secara senyap ia akan menjejaskan kesihatan mental dan fizikal.

Oleh itu anda perlu keseimbangan dalam kehidupan. Pendek kata, janganlah terlalu asyik nak berdagang sahaja. Berhentilah seketika, bersenam dan amalkan gaya hidup sihat. Dengan cara ini hidup akan lebih bahagia dan lebih berjaya.

Jangan pula sebab nak kejar profit, last-last semua hasil untung jadi pembayar kos rawatan di hospital pula!

Sekian,

ADMIN
10/02/22

Credit : HYCM Lab

Translate »