FIBONACCI TOOLS | BILA DAN BAGAIMANA DIGUNAKAN

Fibonacci Tool – Fibonacci tools, ia merupakan tools dalam trading yang amat popular dikalangan trader. Berikut sedikit perkongsian mengenainya. Sebelum kita bercerita secara lanjut mengenai fibonacci ini mari kita kenali dahulu 2 bahagian utama kepada fibonacci ini di dalam trading.

1 – Fibonacci Retracement Levels

0.236, 0.382, 0.500, 0.618, 0.764

2 – Fibonacci Extension Levels

0, 0.382, 0.618, 1.000, 1.382, 1.618, 2.000, 2.618, 3.000, 3.618

Fibonacci merupakan tools utama di dalam trading bagi mengenal pasti zon-zon retracement(berpatah-balik) dan extension(pemanjangan) bagi sesuatu pergerakan price. Fibonacci retracement akan digunakan apabila price membuat pergerakan berpatah-balik(retrace) dan fibonacci extension pula akan digunakan bagi mendapatkan arah pemanjangan sesuatu trend oleh price.
 
Sesetengah trader menggunakan level-level fibonacci ini untuk forecast arah hadapan market ataupun lebih dikenali sebagai future support & resistance.
 –

FIBONACCI RETRACEMENT

Bila nak digunakan?

– Fibonacci retracement digunakan apabila price berhenti dalam sesuatu pergerakan(samada up atau down trend) dan mula berpatah-balik.
 
how_to_draw_fibonacci_retracement_levels
 
Cara menggunakan fibonacci retracement.
Kenal-pasti last swing high dan last swing low terdekat. Tarik fibonacci retracement sama seperti retracement price tersebut. Untuk memudahkan pemahaman, tandakan point 1 dan point 2. Point 1 mewakili permulaan sambungan dan point 2 sebagai sambungan fibonacci.
 
 
Cara tarik fibonacci yang betul.
  • Jika uptrend, tarik fibo dari atas ke bawah dari kanan ke kiri.
  • Jika downtrend, tarik fibo dari bawah ke atas dari kiri ke kanan.
 
 Contoh penggunaan fibonacci dalam trading.
USDJPYH4-1
Berdasarkan pergerakan price pada gambar di atas, pergerakan adalah naik. Akan tetapi price kelihatan sudah berhenti untuk naik dan sudah mula untuk membuat penurunan ataupun berpatah-balik. 2 point utama yang ditandakan sebagai point 1 dan 2 berdasarkan last swing high dan low terdekat.
 
Sambungan fibonacci retracement akan dibuat dengan menyambungkan point 1 kepada point 2. Hasil dari sambungan ini berberapa level support berdasarkan fibonacci retracement level akan dapat dilihat dan menjadi panduan untuk entry point apabila price berhenti ketika sampai ke level support fibonacci retracement tersebut.
 
USDJPYH4-2Price membuat retracement hingga ke level 61.8 dan kelihatan reversal candle di situ. Price kemudiannya naik semula berdasarkan trend asal sebelum ini.

FIBONACCI EXTENSION

Bila nak digunakan?

– Fibonacci extension digunakan untuk kenal-pasti pemanjangan sesuatu trend. Level extension adalah seperti berikut 127.2, 138.2, 161.8, 200.0 dan 261.8
 
Cara menggunakan fibonacci extension
Gambar di bawah adalah contoh pemanjangan sesuatu pergerakan price setelah melimpasi level 100.0. Price akan bergerak dan berhenti ke salah-satu level fibonacci extension.
 
USDJPYH4
 
Jika sebelum ini saya telah kongsikan fibonacci retracement untuk kenal-pasti entry point, fibonacci extension pula akan digunakan sebagai take profit. Pemanjangan sesuatu trend biasanya 2x lebih besar berbanding retracement level. Jarak yang jauh ini berbeza-beza mengikut timefram yang digunakan. Semakin besar timeframe maka semakin jauhlah pergerakan price akan menuju extension level.

Fibonacci pada live trading

Anda hanya perlu kenal-pasti last swing high dan last swing low terdekat untuk melukis sambungan fibonacci retracement.
 
GBPUSDDaily
 
Ia akan mula digunakan apabila pergerakan price berhenti membuat new high atau low dan mula berpatah-balik. Berdasarkan pada gambar di atas, price berhenti nmembuat new low pada 21 januari 2015 dan mula untuk membuat retracement hinggalah menyentuh level 78.6.
Sekiranya price meneruskan pendakian, level 61.8 dan 50.0 akan menjadi resistance seterusnya untuk price uji.
 –
Jika price break 0.0, maka seterusnya kita dapat menjangkakan ia akan ke 127.2 atau 161.8
 
GBPUSDWeekly

Fibonacci dan S&R

Trading menggunakan fibonacci sebagai panduan S&R pada charts. Ia menggunakan konsep yang sama seperti fibonacci retracement setup di mana price berhenti membuat new low atau new high dan sudah mula berpatah-balik(retracement).
 
 
GBPUSD TIMEFRAME WEEKLY
 
Perhatikan gambar di bawah ini, kita dapat menggunakan secara efektif mengenai fibonacci dalam menentukan entry berdasarkan level fibo dengan mengaitkan ia dengan fakta S&R/SBR/RBS.
Fakta ini adalah merujuk kepada tindak-balas price menyentuh support dan apa akan berlaku jika break dan tidak break.
 
GBPUSDWeekly
 
Berdasarkan gambar di atas dengan hanya satu lukisan fibonacci kita sudah dapat melihat arah masa hadapan price berdasarkan pergerakan lepas price.
 –
Berdasarkan gambar di atas juga saya menjangkakan price akan turun ke 78.6 jika gagal tembusi 61.8 atau, akan naik ke 50.0 jika berjaya tembusi 61.8.

Entry/Exit yang clear

Apabila price pernah menjejak sesuatu level fibo di masa lampau, ia kemungkinan mengulang lagi di masa akan datang. Selain ia digunakan untuk entry, ia juga digunakan untuk exit point di mana jika anda sell paga GBPUSD hari ini(04-03-15), maka exit anda adalah pada 78.6 atau, jika anda buy pada hari ini, maka exit anda adalah pada 50.0.

KESIMPULAN..

 Fibonacci bersifat universal dan boleh didefinasikan dalam pelbagai cara dan kaedah untuk mentafsir arah market menggunakan fibo extension dan entry point menggunakan fibonacci retracement.
 
Sekian dulu untuk masa ini.
Jumpa lagi pada entry berikutnya.
 

-admin-
04 March 2015

Baca >>  JIM SIMONS - DARI AHLI MATEMATIK KEPADA HEDGE FUND TERKAYA DI DUNIA
Translate »