ROMPAK KEDAI EMAS SEBAB RUGI KRIPTO

Seorang lelaki di Thailand nekad mencuri sebilangan rantai emas bernilai 2 juta baht (RM249,603) dari sebuah kedai emas di daerah Phra Nakhon, Bangkok. Ketika kejadian, suspek memasuki premis tersebut dan mengeluarkan pistol lalu mengacukannya ke arah kakitangan dan pelanggan. 

Rompakan itu tepatnya berlaku di kedai emas Buan Lee di Jalan Chakkrahet di daerah Phra Nakhon Bangkok.

Pemilik kedai, Kornrawik Wangcharoenrung, bersama kakitangan dan beberapa pelanggan berlari ke ruang belakang kedai.

Perompak itu kemudian mengambil sebilangan rantai emas lalu dan melarikan diri dengan menaiki motosikal. Dua rantai emas yang tercicir ditemui di kaki lima jalan di luar kedai berkenaan. 

Polis menggunakan rakaman sistem televisyen litar tertutup CCTV untuk menjejaki suspek sebelum berjaya menahannya kelmarin. 

Mereka kemudian mengiringinya untuk melakonkan semula jenayah tersebut selaras dengan prosedur undang-undang di Thailand.

Polis berkata suspek mengaku melakukan rompakan itu kerana tekanan kewangan yang disebabkan oleh kerugian crypto. Untuk melindungi hak undang-undangnya, identitinya tidak didedahkan.

Lelaki itu adalah antara orang yang terjejas akibat krisis mata wang kripto yang melanda dunia sekarang ini. 

Mata wang Bitcoin menurun di bawah AS$20,000 (RM88,030) seunit buat kali pertama sejak Disember 2020. Pasaran mata wang kripto telah merosot sejak minggu lalu, dengan pelabur mengalami kerugian dianggarkan AS$1.5 trilion di seluruh dunia. Pasaran yang merudum telah bertepatan dengan kegilaan untuk perdagangan kripto di Thailand, didorong oleh peraturan baru-baru ini dan pengecualian cukai untuk pedagang.

ADMIN
29/06/22

SUMBER : nationthailand

Baca >>  BILLIONAIRE ANGKUH YANG JATUH MISKIN, KINI MENJADI PELARIAN - DIPERCAYAI BERSEMBUNYI DI SERBIA
Translate »