6 PENGAJARAN PENTING DARI PENGALAMAN 30 TAHUN SEORANG VETERAN TRADER

Perdagangan boleh menjadi proses pendidikan yang sangat mahal untuk profesional dari bidang lain yang merasakan mereka cukup bijak untuk mengalahkan pasaran tanpa pengalaman. Dalam perdagangan, kami bersaing dengan profesional dan orang yang melakukannya untuk hidup mempunyai kelebihan. Satu-satunya cara untuk membuat wang adalah untuk mempunyai kelebihan diri sendiri yang mencipta lebih banyak keuntungan daripada kerugian pada akhir tempoh masa.

Kelebihan anda daripada kerjaya anda yang lain tidak akan diterjemahkan kepada perdagangan kerana ia adalah permainan yang berbeza. Permainan ini adalah semata-mata menguji kemampuan pemahaman trend, dan menggandakan keuntungan dengan membiarkan trade yang untung bergerak untuk berganda-ganda. Kepintaran, ego dan emosi boleh menjejaskan anda di dalam pasaran kerana perkara yang tidak dijangka selalunya berlaku dengan kerap.

Berikut adalah enam pelajaran terpenting yang anda boleh pelajari dari 30 tahun pengalaman seorang pedagang saham.

Pelajaran #1 – Nisbah risiko/ganjaran adalah lebih penting daripada Entry Signal.

Potensi risiko maksimum kerugian anda berbanding potensi maksimum anda untuk keuntungan pada mana-mana perdagangan individu adalah lebih penting sebenarnya berbanding daripada isyarat entry pasaran(entry signal). Isyarat masuk hanya boleh menjadi petunjuk bahawa terdapat kebarangkalian yang lebih besar untuk satu perkara berlaku daripada yang lain.

Isyarat kemasukan tanpa konteks saiz kedudukan(money management anda), stop loss, trailing stop dan sasaran keuntungan(take profit level) adalah tidak bermakna kerana ia tidak menentukan nisbah risiko/ganjaran anda.

Pelajaran #2 – Hentikan kerugian(stop loss) adalah lebih penting daripada sasaran keuntungan(target profit).

Berapa banyak yang anda boleh rugi adalah lebih penting daripada berapa banyak yang anda boleh untung. Kerugian besar boleh menyebabkan anda tidak dapat menjana keuntungan dan keuntungan secara teori(teknik.strategi) adalah tidak penting sepertimana pentingnya memahami potensi kerugian anda sendiri.

Baca >>  3 TIPS MEMBINA MINDA PEDAGANG PROFESIONAL

Jika anda ingin menjadi pedagang yang profitable, anda mestilah berkemampuan untuk menghapuskan sebarang potensi kerugian besar daripada strategi dagangan anda. Exit awal apabila perlu setelah meniliti kemungkinan trade anda tidak akan berjalan seperti dirancang juga adalah penting untuk elakkan sebarang kemungkinan kerugian. Kita boleh berharap untuk berjaya tapi jangan sekali-kali bergantung harap atau menaruh harapan.

Pelajaran #3 – Sistem perdagangan anda lebih penting daripada ramalan anda.

Proses perdagangan sistematik penting dan boleh menjana wang anda dalam jangka panjang secara berulang-ulang, namun sesuatu ramalan biasanya hanya satu teka-teki yang hanya terbukti setelah ia berlaku. Untuk menjadi seorang pedagang yang profitable anda memerlukan sesuatu sistem yang lengkap dengan risk reward ratio, mudah difahami dan diikuti. Elakkanlah daripada terlalu nak meneka ke mana pasaran hendak pergi.

Pelajaran #4 – Kelebihan anda dalam dagangan adalah lebih penting daripada pendapat.

Pendapat jarang sekali menjadi ‘aset yang boleh dijadikan wang’ dalam pasaran kewangan. Kelebihan seseorang pedagang dalam perdagangan ialah aset yang boleh ditukar kepada wang yang membolehkan keuntungan anda lebih banyak berbanding kerugian. Mempunyai pendapat pula bukanlah ciri-ciri pedagang yang berjaya kerana pendapat hanyalah pendapat dan pasaran pula sentiasa berubah-ubah. Kita boleh lihat dalam kaca television pendapat-pendapat mengenai pasaran tetapi biasanya ia boleh jadi berbeza dengan keadaan sebenar.

Apakah kelebihan anda dalam perdagangan anda? Apakah strategi anda yang unik yang menjadi kelebihan anda dalam pedagangan? -anda hanya akan ketahuinya setelah anda mempunyai ilmu dan pengalaman secukupnya nanti.

Pelajaran #5 – Pengurusan kewangan akan menentukan kejayaan perdagangan.

Salah satu sebab utama peniaga kehilangan semua modal dagangan mereka adalah kerana mereka tidak memahami matematik pemusnah modal. Matematik rintangan paling sedikit ialah modal pengkompaunan. Pulang modal selepas kerugian berturut-turut modal adalah berkali-kali lebih sukar daripada hanya menyimpannya dan mengembangkannya secara berhati-hati selepas mula-mula mendeposit modal.

Baca >>  FIBONACCI DAN TRENDLINE

Saiz lot yang anda gunakan boleh jadi kelebihan tetapi juga suatu musibah terutamanya apabila pasaran bergerak bertentangan dari arah yang anda dagangkan. Seseorang itu lebih cepat kehilangan wang jika tidak menguruskan saiz lot dengan baik terutama pada waktu pasaran tak menentu manakala pedangan yang menggunakan kawalan risiko dengan saiz lot yang berpatutan biasanya akan selamat dalam situasi pasaran tak menentu.

Kerugian 10% memerlukan lebih daripada 11.1% pulangan hanya untuk kembali kepada genap.

Jika anda mempunyai $100,000 dan kehilangan 10% untuk turun kepada $90,000 anda memerlukan pulangan 11.1% untuk kembali kepada $99,900.

Kerugian 20% daripada modal anda memerlukan pulangan 25% untuk pulang modal.

Jika anda mempunyai $100,000 dan kehilangan 20% untuk turun kepada $80,000 anda memerlukan pulangan 25% untuk kembali kepada $100,000 dan menjana untung.

Kehilangan 50% modal memerlukan pulangan 100% hanya untuk kembali ke tempat anda bermula.

Jika anda mempunyai $100,000 dan kehilangan 50% untuk turun kepada $50,000 anda memerlukan pulangan 100% untuk kembali kepada $100,000.

Mempertaruhkan 1% daripada modal anda setiap perdagangan meletakkan anda dalam pengeluaran kurang daripada 10% selepas 10 dagangan. Anda berdagang saiz kedudukan yang lebih kecil kerana jumlah modal anda dikurangkan. 1% daripada modal anda semakin berkurangan apabila ia semakin kecil. Risiko 1% ialah $1,000 jika anda menghentikan kerugian dicetuskan dengan akaun $100,000. Risiko 1% ialah $900 jika anda menghentikan kerugian dicetuskan dengan akaun $90,000.

Mempertaruhkan 5% setiap perdagangan meletakkan anda turun 50% selepas 10 dagangan.

Tidak kira sehebat mana anda atau sehebat mana anda fikir strategi dagangan anda, anda tidak boleh berdagang dengan begitu besar sehingga satu rentetan kekalahan(loss streak) merosakkan anda. Jika anda sentiasa berdagang dengan saiz lot yang besar berbanding jumlah modal dagangan anda, dengan hanya berberapa kerugian sahaja, anda boleh kehilangan kesemua keuntungan anda bahkan modal anda sekali.

Baca >>  BAGUS ATAU TAK MENJADI PART TIME TRADER? | BERIKUT JAWAPANNYA

Anda tidak mungkin akan sentiasa betul dalam pasaran, oleh itu anda perlu menitik-beratkan bukan sahaja potensi untung tetapi juga potensi kerugian kerana pasaran berisiko tinggi ini adalah lebih mudah rugi daripada menjana untung. Jika menjana untung lebih mudah maka ia tidaklah dipanggil sebagai pasaran berisiko tinggi.

Pelajaran #6 – Ego dan emosi adalah benda yang paling mahal di pasaran.

Memikirkan anda lebih bijak daripada pasaran akan mencipta suatu dinamik berbahaya untuk menyebabkan anda suka menyimpan posisi kerugian lebih lama dan berganda-ganda, berdagang lot terlalu besar, dan berfikir anda sentiasa betul dan pasaran pula selalu adalah salah. Ketakutan menyebabkan peniaga tidak mengambil isyarat masuk mereka. Tamak pula menyebabkan peniaga berdagang lot yang terlalu besar. Takut terlepas(FOMO) akan menyebabkan anda masuk pada trend yang sudah jauh bergerak dan berisiko berlaku trend yang berbalik arah. Meletak harapan untuk trade rugi menjadi untung pula akan menyebabkan kerugian yang sedikit menjadi besar. Ini semua adalah ciri-ciri peniaga yang tidak menguntungkan.

Ini adalah pelajaran yang dipelajari dengan cara yang sukar sepanjang 30 tahun dalam pasaran. Pelajari semua ini daripada pengalaman ini atau pelajari ia dengan cara yang sukar.

Sumber : Steve Burn, ikuti beliau di sosial media instagram dan twitter.

Note: Artikel ini diubah sedikit untuk kesesuaian pembaca.

Mengenai beliau

Steve Burns telah melabur dan berdagang dalam pasaran saham dengan jayanya selama lebih 20 tahun. Beliau adalah pengarang 17 buku tentang pasaran saham. Encik Burns telah dipaparkan sebagai pedagang Sistem Darvas terkemuka di DarvasTrader.com dan ditemu bual untuk blog Wall Street Journal, majalah Trader, Sembang dengan Pedagang dan Michael Covel. Beliau juga telah menjadi penyumbang kepada Trader’s Planet, majalah Trader, dan SeeitMarket.com. Dia berdagang sepenuh masa dan mengendalikan laman web NewTraderU.com.

Steve Burns

RUJUKAN NewtraderU.com

ADMIN
13/02/23

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »