KISAH HUSSEIN YANG TELAH MEMBUAT KEPUTUSAN YANG MEMAKAN DIRI DAN APA KAITANNYA DENGAN TRADER

Dalam banyak cara, unsur-unsur membuat keputusan yang baik dan buruk dalam perdagangan adalah sangat serupa dengan yang digunakan untuk membuat keputusan secara umum. Berikut adalah kisah pengajaran penting ketika berlaku Perang Teluk Parsi. Kisah ini adalah berkenaan dengan Saddam Hussein dan juga persamaan dengan tabiat buruk sesetengah pedagang.

Matlamat utama Hussein ialah pencerobohan Kuwait. Pada mulanya, dia mempunyai alasan asas yang kukuh untuk tujuan itu.

Melalui dengan menyerang Kuwait, Hussein boleh menaikkan harga minyak untuk faedah Iraq dengan menghapuskan salah satu negara yang secara konsisten melebihi kuota OPEC dan dengan mewujudkan kegawatan dalam pasaran minyak dunia.

Beliau juga mempunyai peluang yang baik untuk menguasai sebahagian atau semua medan minyak Kuwait secara kekal, serta mendapat akses terus ke Teluk Parsi. Dan, akhir sekali, pencerobohan itu memberikan peluang yang baik untuk Hussein untuk memenuhi cita-cita besarnya.

Sebagai pertukaran untuk semua potensi peningkatan ini, risiko awal kelihatan terhad. Walaupun dilupakan oleh ramai orang kerana pendirian tegas yang akhirnya diambil oleh Amerika Syarikat, tindak balas awal Jabatan Negara terhadap kenyataan dan tindakan yang mengancam pencerobohan Iraq pada dasarnya boleh ditafsirkan sebagai “Ini bukan masalah kami.” Dalam berurusan dengan Hussein, dasar ambivalen seperti itu hampir sama dengan menawarkan untuk meletakkan permaidani merah untuk kereta kebal Iraq.

Jadi pada mulanya, dari perspektif Hussein, pencerobohan Kuwait adalah potensi besar keuntungan yang baik dengan risiko yang terhad. Walau bagaimanapun, seperti yang sering berlaku, pasaran berubah. Presiden Bush memberi komitmen kepada Amerika Syarikat untuk mempertahankan Arab Saudi dengan menghantar tentera dan mengetuai kelulusan resolusi PBB yang bertujuan meyakinkan Hussein untuk meninggalkan Kuwait. Pada ketika ini, Hussein mungkin boleh merundingkan perjanjian di mana dia akan menarik diri dari Kuwait sebagai pertukaran untuk beberapa keuntungan wilayah yang dipertikaikan dan hak pelabuhan- sebagai keuntungan cepat. Walau bagaimanapun, walaupun potensi keuntungan telah mula merosot ketika ini, Hussein memutuskan untuk menerim hakikat itu dan kekal pada pendiriannya.

Baca Lagi  APA ITU RISK ON DAN RISK OFF

Seterusnya, Bush menghantar isyarat yang lebih kuat dengan menggandakan pasukan AS kepada empat ratus ribu-satu tindakan yang menunjukkan bukan sahaja bahawa Amerika Syarikat bersedia untuk mempertahankan Arab Saudi tetapi ia juga mewujudkan keupayaan untuk menawan semula Kuwait dengan kekerasan. Jelas sekali ia umpama pasaran sudah mula menunjukan tanda-tanda perubahan trend. Tetapi Hussein umpama seperti si pedagang yang tidak mengendahkan isyarat awal perubahan arah ini dan terus kekal menetapkan pendirian.

Presiden Bush kemudiannya menetapkan tarikh akhir 15 Januari untuk pengeluaran Iraq dari Kuwait sebagai mematuhi resolusi PBB- kini seperti pasaran yang semakin bergerak lebih jauh berlawanan entry perdagangan. Pada ketika ini, potensi keuntungan mungkin telah hilang, tetapi Hussein masih boleh menganggarkan perdagangan pulang modal(breakeven) dengan menawarkan untuk menarik diri dari Kuwait(cutlosses). Sekali lagi, beliau memutuskan untuk mengekalkan pendirian.

Apabila tarikh akhir 15 Januari telah berlalu dan Amerika Syarikat serta sekutunya dalam Perang Teluk memulakan pengeboman besar-besaran ke atas Iraq, perdagangan kini semakin kerugian. Lebih-lebih lagi, pasaran bergerak turun secara mendadak setiap hari, kerana penangguhan untuk tarik diri setiap hari telah mengakibatkan lebih banyak kemusnahan di Iraq. Tetapi bagaimana Hussein boleh mengalah sekarang sedangkan sudah banyak yang telah hilang? Sama seperti seorang peniaga yang bingung terperangkap dalam kedudukan yang semakin merosot, akan tetapi dia masih meletakkan harapannya pada matlamat jangka panjang: Sekiranya beliau bertahan cukup lama, mungkin ketakutan untuk kehilangan lebih banyak tentera akan mendorong Amerika Syarikat untuk berundur.

Trend itu terus bertentangan dengan perdagangan apabila Amerika Syarikat mengeluarkan satu lagi ultimatum tarikh akhir-kali ini dikaitkan dengan permulaan perang darat terhadap Iraq. Pada ketika ini, Hussein sedia bersetuju dengan syarat-syarat yang terkandung dalam cadangan perdamaian Soviet, satu perjanjian yang mungkin telah mencukupi sebelum ini tetapi kini tidak mencukupi. Tingkah laku Hussein sangat mirip seperti seorang peniaga yang memegang posisi buy pada waktu market sedang menurun sambil berkata “saya akan keluar dari pasaran apabila waktu sudah sesuai..”

Baca Lagi  3 TIPS TRADING TANPA EMOSI YANG WAJIB UNTUK ANDA!

Akhirnya, dengan perang darat berjalan lancar dan tenteranya sebahagian besarnya musnah, Hussein akhirnya menyerah. Dia seperti seorang peniaga yang telah berpegang pada kedudukan yang rugi sehingga akaunnya hampir musnah(margin call), dan kemudian, dalam keadaan terdesak, akhirnya dia memberitahu kepada brokernya, “Keluarkan saya dari pasaran. Saya tidak peduli pada harga berapa. , bawa saya keluar!”

Pengajarannya;

“Jika anda tidak boleh mengambil kerugian kecil, lambat-laun anda akan mengambil ibu segala kerugian.”

Sekian terima kasih!

foto : getty image, google images