TUMBANGNYA SEBUAH BANK PELABURAN LEHMAN BROTHERS

Sejarah Lehman Brothers -Lehman Brothers mempunyai asal usul yang sederhana, menjejaki akarnya ke kedai am yang diasaskan oleh saudara Jerman Henry, Emanuel dan Mayer Lehman di Montgomery, Alabama, pada tahun 1844. Petani membayar barangan mereka dengan kapas, yang membawa syarikat itu ke dalam perdagangan kapas. Selepas Henry meninggal dunia, saudara-saudara Lehman yang lain mengembangkan skop perniagaan ke dalam perdagangan komoditi dan perkhidmatan pembrokeran.

Firma itu berkembang maju sepanjang dekad berikut apabila ekonomi A.S. berkembang menjadi kuasa antarabangsa. Tetapi Lehman menghadapi banyak cabaran selama bertahun-tahun. Syarikat itu terselamat daripada kebankrapan kereta api pada tahun 1800-an, Kemelesetan Besar, dua perang dunia, kekurangan modal apabila ia dipisahkan oleh American Express (AXP) pada tahun 1994 dalam tawaran awam permulaan, dan Pengurusan Modal Jangka Panjang runtuh dan hutang Rusia. lalai pada tahun 1998.

Walaupun keupayaannya untuk bertahan daripada bencana yang lalu, kejatuhan pasaran perumahan A.S. akhirnya menyebabkan Lehman bertekuk lutut, kerana tergesa-gesanya ke pasaran gadai janji subprima terbukti sebagai langkah yang membawa bencana.

Pesalah Utama

Syarikat itu, bersama-sama dengan banyak firma kewangan lain, bercabang kepada sekuriti bersandarkan gadai janji dan obligasi hutang cagaran. Pada tahun 2003 dan 2004, dengan gelembung perumahan A.S. sedang berjalan, Lehman memperoleh lima pemberi pinjaman gadai janji bersama-sama dengan BNC Mortgage dan Aurora Loan Services, yang mengkhusus dalam pinjaman Alt-A. Pinjaman ini dibuat kepada peminjam tanpa dokumentasi penuh.

Pada mulanya, pemerolehan Lehman kelihatan tepat. Perniagaan hartanah Lehman membolehkan hasil dalam unit pasaran modal melonjak 56% dari 2004 hingga 2006. Firma itu menjamin $146 bilion gadai janji pada 2006—peningkatan 10% daripada 2005. Lehman melaporkan rekod keuntungan setiap tahun dari 2005 hingga 2007. Pada 2007. , ia mengumumkan pendapatan bersih $4.2 bilion pada pendapatan $19.3 bilion.

Baca >>  5 PERATURAN PERDAGANGAN YANG SEBENARNYA SANGAT BERKESAN MENURUT PEDAGANG LAGENDA ED SEYKOTA

Kesilapan Pengiraan Besar-besaran

Pada Februari 2007, harga saham Lehman mencapai rekod $86.18 sesaham, memberikannya permodalan pasaran hampir $60 bilion. Tetapi menjelang suku pertama 2007, keretakan dalam pasaran perumahan A.S. sudah menjadi jelas. Kemungkiran pada gadai janji subprima mula meningkat kepada paras tertinggi selama tujuh tahun. Pada 14 Mac 2007, sehari selepas saham mengalami kejatuhan sehari terbesar dalam tempoh lima tahun berikutan kebimbangan bahawa peningkatan mungkir akan menjejaskan keuntungan Lehman, firma itu melaporkan rekod pendapatan dan keuntungan bagi suku pertama fiskalnya.

Berikutan laporan pendapatan itu, Lehman berkata risiko yang ditimbulkan dapat dibendung dengan baik dan akan memberi sedikit kesan kepada pendapatan firma

Permulaan Suatu Pengakhiran

Saham Lehman jatuh mendadak apabila krisis kredit meletus pada Ogos 2007 dengan kegagalan dua dana lindung nilai Bear Stearns. Pada bulan itu, syarikat itu menghapuskan 1,200 pekerjaan berkaitan gadai janji dan menutup unit BNCnya.

Ia juga menutup pejabat pemberi pinjaman Alt-A Aurora di tiga negeri. Walaupun pembetulan dalam pasaran perumahan A.S. mendapat momentum, Lehman terus menjadi pemain utama dalam pasaran gadai janji.

Pada tahun 2007, Lehman menaja jamin lebih banyak sekuriti bersandarkan gadai janji berbanding firma lain, mengumpul portfolio $85 bilion, atau empat kali ganda ekuiti pemegang sahamnya. Pada suku keempat 2007, saham Lehman melantun semula, apabila pasaran ekuiti global mencapai paras tertinggi baharu dan harga untuk aset pendapatan tetap mengalami pemulihan sementara. Bagaimanapun, firma itu tidak mengambil peluang untuk memangkas portfolio gadai janji besarnya, yang jika difikirkan semula, akan menjadi peluang terakhirnya.

SELANJUTNYA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »