Tips melukis fibonacci retracement dalam trading bersama indikator ZigZag

Tips kenal-pasti setup dan bagaimana hendak mula melukis fibonacci retracement

Artikel ini akan memfokuskan kepada dua perkara iaitu, mengenal-pasti setup retracement(price berpatah-balik) dan juga bagaimana hendak melukis fibonacci.

Capture

Ramai dari kalangan trader baru dan lama mesti pernah mendengar mengenai fibonacci retracement akan tetapi belum ramai yang tahu bagaimana hendak menggunakannya dalam trading.

BACA : TRADING PART TIME LEBIH UNTUNG?

Cara mudah kenal-pasti retracement price

Cara paling mudah dan ‘simple’ untuk kenal-pasti price yang membuat retracement ini adalah dengan kenal-pasti trend tersebut dan perhatikan jika price sudah berhenti bergerak trending dan mula untuk berpatah-balik.

Terdapat berberapa cara untuk kenal-pasti retracement ini samada menggunakan indikator atau hanya berpandukan price action. Untuk artikel kali ini saya akan tunjukkan bagaimana untuk menggunakan indikator zigzag.

1. Menggunakan indikator Zig Zag

Penggunaan indikator zigzag dapat membantu trader mengenal-pasti setup retracement ini dengan mudah hanya dengan merujuk kepada garisan zigzag yang berhenti terbentuk atau tiada line semasa price berhenti untuk bergerak trending.

AUDUSDDaily
USDCADDaily

Kelebihan menggunakan indikator ini adalah anda hanya perlu perhatikan jika price berhenti untuk bergerak trending dan seterusnya membentuk reversal atau retracement(berpatah-balik). 

Anda boleh menggunakan indikator ini dengan cara INSERT>INDICATORS>CUSTOMS>ZIGZAG

zigzag

2. Mengenal-pasti retracement berdasarkan price action.

Selain menggunakan indikator anda juga boleh menggunakan price action untuk kenal-pasti retracement price.

AUDUSDDaily
AUDUSDDaily

Berdasarkan dua cara ini saya syorkan bagi pemula(newbie) untuk menggunakan indikator kerana ia juga akan memberikan maklumat yang sama seperti price action.

Setelah selesai mempelajari kaedah/teknik untuk kenal-pasti retracement ini, seterusnya adalah melukis fibonacci tersebut.

Melukis Fibonacci harus dikaitkan dengan fakta Support dan Resistance

Perkara pertama yang wajib anda tahu sebelum mula mengenal-pasti sesuatu setup fibonacci itu hendak dilukis atau tidak, adalah dengan mengenal-pasti support dan resistance(S&R) price terlebih dahulu.

RINGKASAN FAKTA SUPPORT/RESISTANCE
Fakta support/resistance adalah merujuk kepada swing high yang menjadi harga resistance dan juga swing low yang menjadi harga support.

Untuk kenal-pasti S&R ini ia cukup mudah. Anda hanya perlu tahu kawasan-kawasan swing high dan swing low price yang terdekat sahaja. Untuk memudahkan pembelajaran ini saya sarankan anda bermula pada timeframe yang lebih besar kerana lebih mudah mengenal-pasti S&R ini.

AUDUSDDaily

Setelah mengenal-pasti swing high dan low terdekat ini yang juga adalah S&R price, maka langkah berikutnya adalah anda boleh membuat marking line pada price ini.

AUDUSDDaily

Saya memilih untuk membuat marking line pada dua point swing high dan low terdekat sebagai rujukan melukis fibonacci retracement saya.

Baca >>  FIBONACCI KREATIF? | 5 jenis fibonacci kreatif yang anda perlu tahu

Berikut saya gabungkan bersama indikator zigzag.

AUDUSDDaily

Cara melukis fibo adalah dengan menyambungkan point S&R dari point support bawah(swing low) ke atas point resistance(swing high) bagi pergerakan downtrend. Untuk pergerakan uptrend, sambungan fibonacci disambung dari point resistance kepada point support.

USDCAD.Daily

2 objektif tercapai..

Saya telahpun selesai menulis perkongsian mengenai bagaimana untuk mengenal-pasti setup retracement(price berpatah-balik) dan juga bagaimana hendak melukis fibonacci.

Artikel yang akan datang saya akan kongsikan pula bagaimana untuk menggunakan fibonacci retracement untuk tujuan buy low dan sell high.

ARTIKEL BERIKUTNYA SILA KLIK SINI.

Sekian terima kasih.

admin

Translate »