Perkahwinan dan kes mahkamah boleh diadakan di Metaverse

Menteri Kedua bagi Undang-undang Singapura percaya platform bersepadu menggunakan Metaverse akan menjadikan proses penyelesaian pertikaian lebih mudah dan cekap.

Prosiding perkahwinan, pertikaian kes mahkamah dan perkhidmatan kerajaan suatu hari nanti mungkin boleh diadakan di Metaverse, menurut seorang menteri kerajaan Singapura.

Bercakap di TechLaw Fest 2022 pada 20 Julai, Menteri Kedua bagi Undang-undang Singapura Edwin Tong berhujah walaupun acara intim yang sangat diperibadikan seperti akad nikah telah berlangsung dalam talian di Metaverse:

Tidak dapat disangkal bahawa, selain pendaftaran perkahwinan, perkhidmatan kerajaan lain tidak lama lagi boleh diakses dalam talian melalui Metaverse.

Mengenai subjek perkhidmatan undang-undang dalam Metaverse, Menteri menambah bahawa “tiada sebab mengapa perkara yang sama tidak boleh dilakukan untuk perkhidmatan undang-undang.”

“Pandemik telah menunjukkan kepada kita bahawa walaupun penyelesaian pertikaian – yang pernah dilihat sebagai proses fizikal, juga boleh diadakan hampir sepenuhnya dalam talian.”

Tong memberi contoh bahawa pertikaian undang-undang yang melibatkan kemalangan di tapak pembinaan misalnya boleh dinilai dalam tiga dimensi melalui “platform maya tunggal” menggunakan teknologi realiti tambahan (AR):

Anda boleh meletakkan diri anda ke dalam terowong sebenar atau kemudahan pembendungan minyak untuk melihat pertikaian pembinaan dari perspektif realiti tambahan, mewakili ruang sebenar.

Tong menyatakan bahawa penambahan teknologi sedemikian tidak akan menghalang pendengaran luar talian tradisional daripada berlaku. Dia menyatakan bahawa “unsur hibrid seharusnya ada:”

Saya percaya platform bersepadu sebegini akan menjadikan keseluruhan proses penyelesaian pertikaian lebih mudah, cekap, dan ia seiring dengan perkembangan seluruh dunia.

Awal tahun ini, platform metaverse Decentraland menganjurkan perkahwinan pertamanya di Metaverse dengan 2,000 tetamu maya dan firma guaman Rose Law Group untuk merasmikan perkahwinan itu secara sah.

Baca Lagi  KEKAYAAN TERPANTAS YANG DIBINA OLEH BILLIONAIRE CRYPTO -KINI HILANG SEPANTAS IA DIBINA

Pengasas dan presiden kumpulan itu, Jordan Rose, mendakwa ia adalah perkahwinan pertama yang dianjurkan di mana-mana Metaverse berasaskan blockchain.

Sementara itu, kerajaan Korea Selatan telah pun mengambil langkah ke arah Metaverse selepas memperuntukkan $177 juta untuk membangunkan platform untuk rakyat mengakses pelbagai perkhidmatan kerajaan.

ADMIN
29/07/22

Photo: internet
Artikel asal: cointelegraph